<strong>MØKKETE:</strong> Før du begynner å vaske bilen innvendig, er ett av eksperttipsene å la en avis ligge under hver gulvmatte i ett døgn. Dette vil trekke ut fuktigheten fra gulvteppet. Dagen etter kan du begynne med storrengjøringen. Foto: Linn M. Rognø.
MØKKETE: Før du begynner å vaske bilen innvendig, er ett av eksperttipsene å la en avis ligge under hver gulvmatte i ett døgn. Dette vil trekke ut fuktigheten fra gulvteppet. Dagen etter kan du begynne med storrengjøringen. Foto: Linn M. Rognø. Vis mer

Vaske bilen innvendig

Gi bilen en skikkelig høstvask

Ett av tipsene er å legge aviser under gulvmattene.

Publisert

Størkna kaffe, fettflekker, søle, sand, smuler, sjokoladepapir, tomflasker, chipsrester. Hva med å gi bilen en ordentlig høstvask?

Her får du eksperttipsene for å ta best mulig vare på bilen din.

Få bort fukten

Ett døgn før du skal vaske bilen, bør du starte med å tørke bilen inni, råder Jan Ivar Engebretsen, kommunikasjonsrådgiver i NAF.

– Ta ut gulvmattene, så legger du en avis rett på gulvteppet før du legger gulvmattene oppå avisen igjen, sier Engebretsen.

<strong>TØRK INNVENDIG:</strong> Det viktigste er å få bort all fuktighet inni bilen før du begynner med resten av rengjøringen, mener Jan Ivar Engebretsen, kommunikasjonsrådgiver i NAF. Foto: NAF.
TØRK INNVENDIG: Det viktigste er å få bort all fuktighet inni bilen før du begynner med resten av rengjøringen, mener Jan Ivar Engebretsen, kommunikasjonsrådgiver i NAF. Foto: NAF. Vis mer

Dette vil hjelpe på å fjerne fuktighet i bilen. Hvis avisen har blitt fuktig i løpet av døgnet, er dette et tegn på fukt i bilen. Da bør du tørke bilen ved å for eksempel sette en vifteovn inn i bilen i ett døgn til. Deretter kan du støvsuge gulvteppene, spyle mattene og legge dem på gulvet igjen.

Vinduer og speil

Når du har sørget for at bilen er fuktfri, kan du begynne med vindusvasken. Engebretsen sverger til noe helt enkelt: varmt vann og salmiakk.

  • Bland en liten del salmiakk med en bøtte med varmt vann.
  • Så bløtgjør du et pusseskinn eller en mikrofiberklut som du vasker alle vinduene med.
  • Skyll deretter kluten i vann-og salmiakkblandingen igjen, vri den til den er nesten helt tørr, og trekk den over ruta en gang til.
  • Avslutt med å tørke over med en helt tørr mikrofiberklut.

DinSide har også fått råd fra kundeservice-representanter ved Nissan. De forteller at det er svært viktig å ikke bruke redskap med skarpe kanter, rengjøringsmidler med slipemidler eller klorbaserte desinfeksjonsmidler når du rengjør vinduene innvendig.

– Alt dette kan skade elementene på bakruten, som varmetråder, advarer de.

Dashbord og skjerm

Når du skal rengjøre skjermen og dashbordet, er det flere ting du må passe på, ifølge Nissan:

<strong>FORSIKTIG MED SKJERMEN:</strong> Kluten bør være myk og så tørr som mulig. FOTO: Linn M. Rognø.
FORSIKTIG MED SKJERMEN: Kluten bør være myk og så tørr som mulig. FOTO: Linn M. Rognø. Vis mer

– Først må du slå av tenningen og deretter tørke skjermen med en tørr og myk klut, forklarer de og tipser:

  • Hvis skjermen er svært tilsmusset, kan du bruke litt nøytralt rengjøringsmiddel og en myk klut.
  • Bruk aldri en grov klut, alkohol, bensin, tynner, løsemidler eller papirservietter som er tilsatt kjemisk rengjøringsmiddel når du rengjør skjermen. Disse midlene vil lage riper i overflaten eller gjøre den matt.
  • Ikke søl væsker som vann eller parfyme på skjermen. Kontakt med væske vil forårsake funksjonsfeil og skade apparatet.
  • Ikke sprut væske på skjermen. Ikke bruk glasspussemiddel eller plastrens på dekselet foran instrumentene. Dette kan komme til å skade linsedekselet.
<strong>SKÅNSOM:</strong> En mikrofiberklut er alt som skal til dersom dashbordet ikke er for skittent. Trenger du å vaske litt ekstra, fukt kluten litt og pass på at det ikke renner noe vann inn i det elektriske anlegget. Foto: Linn M. Rognø.
SKÅNSOM: En mikrofiberklut er alt som skal til dersom dashbordet ikke er for skittent. Trenger du å vaske litt ekstra, fukt kluten litt og pass på at det ikke renner noe vann inn i det elektriske anlegget. Foto: Linn M. Rognø. Vis mer

Interiøret

Begynn med å støvsuge eller koste med en myk børste for å fjerne løst støv fra interiør og seter, råder Nissans representant.

Tørk av vinyl- og skinnflater med en ren og myk klut fuktet med mild såpeoppløsning og gå over igjen med en tørr klut. Bilseter, enten i tøy eller skinn, bør vaskes med egnet vaskemiddel, ifølge Engebretsen.

– Skinn krever regelmessig vedlikehold for å opprettholde utseende og ikke sprekke opp. Les produsentens anvisninger før du bruker impregneringsmidler beregnet på tekstiler.

NISSAN advarer mot bruk av salsåpe, poleringsmidler, olje, rengjøringsmiddel, løsemidler, såpe eller ammoniakkløsning til rengjøring av skinn og lær, da dette vil ødelegge skinnets naturlige overflate.

Sikkerhetsbeltene kan rengjøres ved å tørke av dem med en svamp fuktet med en mild såpeoppløsning.

– La beltene tørke helt i skyggen før du bruker dem. Ikke la våte belter rulles opp i snellen. Ikke bruk blekemidler, fargemidler eller kjemiske løsningsmidler på sikkerhetsbeltet, da disse kan svekke veven i sikkerhetsbeltet, tipser kundeservice-ekspertene ved Nissan videre.

Dører

– Når du vasker dørene, skal du også vaske i og rundt dørkanten. Det er her rusten starter først, og da må du få bort møkka. Her er det veldig viktig at du tørker skikkelig med en tørr klut etter vask, understreker Engebretsen.

Nå på vinteren bør gummilistene rundt døren få et strøk med silikon på seg, dette fordi dørene kan fryse lettere fast dersom dørlisten er for fuktig, ifølge Engebretsen.

– Påfør silikon med en stift du får kjøpt på de fleste bensinstasjoner og bilforretninger.

Sist oppdatert 24.09.2017

Les også:
Slik vasker du bilen om vinteren
Er det greit å vaske bilen hjemme?

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer