Gi aspargesbønnene et isbad

Forskjellen mellom gode bønner med knekk og en dvask skuffelse.

<b>BLANCHER BØNNENE:</b> Raskt avkjølte bønner er forskjellen mellom sprø grønnsaker med knekk i, og en grøtaktig masse.  Foto: BON APPETIT / NTB SCANPIX
BLANCHER BØNNENE: Raskt avkjølte bønner er forskjellen mellom sprø grønnsaker med knekk i, og en grøtaktig masse. Foto: BON APPETIT / NTB SCANPIX Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Av alle sidesalatene vi lager er det én vi alltid kommer tilbake til. Bønnesalaten.

Det er kanskje ikke så rart. Knasende sprø bønner, lettstekt men fortsatt sprø rødløk i tynne skiver og en klassisk balsamicovinaigrette som binder det hele sammen.

Perfekt tilbehør til det meste - fra en god biff, nyttårsaftenkalkunen, eller senvinterens nytrukne skrei.

Nå hender det at vi får oppheng på merkelige matretter, som for de fleste andre bare er litt meh. Men det er ikke bare vi som kommer tilbake til denne retten.

Ikke få ganger har vi fått en telefon fra en lett stresset vert(inne) som står i butikken, kort tid før man burde begynt å lage mat, og sier, lett stresset: «Du, den bønnesalaten din ... »

Lei dvaske salatblader? Slik frisker du opp salaten

Ingen bønn

FRISK OPP: Det er ikke bare kokte grønnsaker som har godt av isvann, det er en fin måte å friske opp salat eller rotgrønnsaker som har blitt dvaske.  Foto: BON APPETIT / NTB SCANPIX
FRISK OPP: Det er ikke bare kokte grønnsaker som har godt av isvann, det er en fin måte å friske opp salat eller rotgrønnsaker som har blitt dvaske. Foto: BON APPETIT / NTB SCANPIX Vis mer


Og hemmeligheten? Bønnene må kokes, men de må bare innom gryten og si hei. Og så må du stoppe kokeprosessen! Det holder ikke å bare helle av vannet og tenke at nå er bønnene ferdig.

Bønnene må kjøles ned, og det raskt. Akkurat som aspargesen, som også har gitt navn til de lange, grønne belgene. Det handler om konsistens.

Løsningen? Kokker kaller det gjerne blanchere, men det er fryktelig mye enklere og billigere enn man skulle tro.

Det betyr rett og slett at grønnsakene kun er i kontakt med kokende vann i en kort periode, før de kjøles raskt ned.

Alt du trenger å gjøre er å helle av kokevannet, og legge bønnene over i en bolle med kaldt vann og isbiter.

Får bønnene ligge for lenge i kokevannet, eller blir de liggende på benken og etterkoke, risikerer du å ende opp med en alt for myk salat, der bønnene minner om de overkokte frossenbønnene vi fikk servert på 80-tallet som gjorde at vi trodde vi ikke likte dem.

Så feil kan man ta!

Heldigvis vet vi nå bedre, og det håper vi du også gjør.

Gjør klar: Se kokketrikset som gjør matlagingen enklere

Bønnesalat

VARIÉR: Bønnesalaten kan varieres i det uendelige. Her med pinjekjerner og peppermiks, og sjalottløk i stedet for rødløk. Og til laks pleier vi å bytte ut balsamicoeddiken med sitron. Foto: BON APPETIT / NTB SCANPIX
VARIÉR: Bønnesalaten kan varieres i det uendelige. Her med pinjekjerner og peppermiks, og sjalottløk i stedet for rødløk. Og til laks pleier vi å bytte ut balsamicoeddiken med sitron. Foto: BON APPETIT / NTB SCANPIX Vis mer


Her er oppskriften på bønnesalaten som hever den kjedeligste hverdagsmiddag til et ørlite festmåltid. Vi lover. Du trenger ikke mer enn litt bønnesalat og biff, eller et dampet stykke fisk.

Du trenger:
500 gram aspargesbønner
1/2 rødløk
god olivenolje

0,5 dl olivenolje
0,2 dl balsamicoeddik
1 ts sennep
0,5 fedd hvitløk
salt
pepper
(1 klype sukker / 1 dæsj flytende honning, kan sløyfes)

Tre veier til mindre hissig rå løk

Slik gjør du:
1. Skjær bort stilkene fra bønnene. Den spisse tuppen må du gjerne la sitte på, det gjør bare utseendet på salaten mer rustikt.

2. Snitt rødløken i tynne skiver.

3. Mos eller press hvitløken, og bland sammen med resten av ingrediensene til dressingen i et litt for stort glass med tett lokk. Om du trenger sukker eller honning er avhengig av balsamicoeddiken, noen er søte nok i seg selv, mens andre trenger litt hjelp.

4. Rist dressingen godt, til du får en tykk og god emulsjon.

TIPS: Blir ikke dressingen tykk nok? Tilsett mer sennep, eventuelt honning, og rist mer.

5. Sett på en gryte med saltet vann til bønnene.

6. Gjør klar en stor bolle med iskaldt vann, helst med isbiter i.

7. Stek rødløken i en panne med litt olje til den begynner å mykne. For ekstra kick kan du ha et fedd hvitløk du lar steke med. Dette skal ikke med i salaten, det er bare for å gi litt smak.

8. Ha den mykstekte løken over i en salat bolle. Hell over dressingen og bland godt.

VINAIGRETTE: Du kan fint røre sammen dressingen i et glass, men det er lettere å få den tykke, fine konsistensen om du har den i et glass med lokk, og rister løs. Foto: BON APPETIT / NTB SCANPIX
VINAIGRETTE: Du kan fint røre sammen dressingen i et glass, men det er lettere å få den tykke, fine konsistensen om du har den i et glass med lokk, og rister løs. Foto: BON APPETIT / NTB SCANPIX Vis mer


9. Når vannet koker, ha i salt og bønner, og la det koke i et knapt minutt.

10. Hell av vannet og ha bønnene i bollen med isvann. Sørg for at alle bønnene er godt dekket av vannet.

TIPS: Har du for lite vann og is i forhold til bønner, kan det lønne seg å skifte ut vannet, slik at bønnene blir fortest mulig kalde.

11. Når bønnene er helt kalde heller du av vannet, la det renne skikkelig av, og så har du bønnene over i bollen med løk og dressing. Bland godt sammen, og servér.

Lyst til å diskutere?

Besøk vårt debattforum!