Slik ser den altså ut, Gets nye dekoder. Foto: GET
Slik ser den altså ut, Gets nye dekoder. Foto: GETVis mer

Get lanserer helt ny dekoder

Er du fiber-kunde hos Get kan du kjøpe den nye allerede nå, resten av kundene får den i løpet av sommeren.

Torsdag lanserte Get en ny dekoder, Get box II. Den skal introdusere Gets kunder for en ny verden av direkte-TV, streamingtjenester og TV på mobile enheter, lover Get.

I første omgang er det kundene som har IP-TV (fiber-kundene) som får tilgang til den nye boksen, men resten av kundene vil få tilgang i løpet av sommeren.

Les også: Get "pimper" Get Box Micro

To varianter
Boksen kommer i to versjoner: En for kunder med fiber-TV, og en for kunder med koaksial tilkobling. Forskjellen er imidlertid ikke stor.

– Funksjonsmessig vil du få det samme med begge versjoner, sier Øyvind Husby, direktør for samfunnskontakt i Get til DinSide. I fiber-TV-versjonen ligger imidlertid det trådløse nettet for internett i gatewayen hos kunden, og denne versjonen av Get box II har derfor kun ett trådløst nett innebygget - til bruk for streaming av TV signaler rundt i hjemmet.

Resten av kundene vil altså få en annen versjon, med innebygget modem og to trådløse hjemme-nett. Det ene vil da være på 2,4 Ghz for internett, og 5 Ghz for streaming av video.

For kunder som velger den nye boksen vil da denne ruteren bli ganske overflødig.

Målene på boksen er som følger: Bredde = 24,1 cm, dybden er 21,8 og høyden er 8,5 cm. Foto: Get
Målene på boksen er som følger: Bredde = 24,1 cm, dybden er 21,8 og høyden er 8,5 cm. Foto: Get Vis mer


16 tunere totalt

Boksen vil ha 16 tunere - åtte er forbeholdt TV-signaler, og de andre åtte går til DOCSIS, altså internett. DOCSIS er en standard for å sende høyhastighets data til et kabel-TV-system via "kanaler". Hver kanal kan i Norge overføre maks 50 Mbit/s, og Gets nåværende bredbåndsruter har fire slike kanaler.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Det vil si at den kan gi deg som bruker en makshastighet (ned) på 200 Mbit/s. Med åtte slike kanaler på den nye Get box II vil du da kunne oppnå en teoretisk hastighet på 400 Mbit/s.

Men hvorfor så mye som åtte tunere til TV?

– De åtte TV-tunerene vil bli brukt til å ta opp mange programmer samtidig, samt å streame til andre TV-er i hjemmet. Boksen vil kunne streame til Ipad, Iphone og Get box micro, forklarer Husby.

Dette er imidlertid ikke Get Alene om, se blant annet Dette får Canal Digitals parabolkunder og Canal Digital kabelTV

– Betyr det at man da kan ta opp åtte programmer samtidig?

– Vi kommer tilbake til hvordan tunerne vil fordeles, men totalt er det altså åtte signaler du kan ta inn, enten til opptak eller streaming, sier Husby.

Les også: Get kutter analoge kanaler for å gi plass til nye tjenester.

Blir dyrest
Den nye dekoderen vil i første omgang ikke erstatte Gets HD-PVR, men legge seg like over den i pris. Get box II vil koste 129 kroner i måneden, altså 30 kroner mer enn forgjengeren.
Etterhvert må likevel den gamle boksen regne med å måtte vike plass for den nye.

– Vi vil beholde den (HD-PVR, journ. anm.) så lenge den er tilgjengelig, slik at den fortsatt kan være en mulighet for våre kunder, sier Husby. Vi vil også fortsette å utvikle HD-PVR-boksen fremover, men da på software, og ikke på hardware, legger han til.

Her er de tekniske spesifikasjonene for Get Box II:

 • 2 GB RAM
 • 500 GB HDD (over 140 timer opptak)
 • 16 tunere (8 TV + 8 DOCSIS)
 • 4x1 Gb LAN porter
 • 2 telefoniporter
 • Støtter IPv6
 • HDMI v1.4
 • Dolby Digital Plus
 • Stillegående vifte
 • SD slot
 • eSATA utgang