Garasje - mer enn et hus til bilen

Har du en garasje har du alle muligheter!

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

En garasje kan være så mangt. Fra de usle blikkskurene som det så vidt var plass til å komme seg ut av bilen i til overdådige konstruksjoner med plass både i, over og under til forskjellige aktiviteter.

For de fleste av oss er garasjen først og fremst brukt til oppbevaring, den gjør mye av samme nytten som uthuset eller skjulet på landet. I tillegg til bilen, selvsagt, eller i ekstreme tilfeller i stedet for bilen, som da må stå alene ute om natten.

Når man bygger garasje sørger man gjerne for å få litt ekstra plass, så mye som økonomi, regelverket og tilgjengelig tomteplass gjør mulig.

Vår garasje var allerede på plass da vi overtok huset, og her var den ekstra plassen lagt til i lengden. En dør på siden gir adkomst til den delen som blir bak bilen (den rygges alltid inn).

Alternativ til grusgulv

Ikke alle støper gulv i garasjen, hos oss er det bare en ringmur, og gulvet er bare grus/subbus.

image: Garasje - mer enn et hus til bilen


Da vi overtok var det bare noen løse lemmer som var gulv i delen bak bilen. Her hadde tidens tann gnagd flittig, og treverket hadde nesten fullført syklusen "av jord er du kommet..."

Altså måtte det en annen løsning til.

Vi boltet fast beslag i muren, og monterte 2 x 4 som fundament.

image: Garasje - mer enn et hus til bilen


I den ytterste delen la vi en tverrbjelke, støttet opp av Lecablokker.

image: Garasje - mer enn et hus til bilen


image: Garasje - mer enn et hus til bilen


Furu glattkant med not og fjær ble brukt til gulv, og det har nå stått ubehandlet i 10 år uten å pådra seg annet enn litt patina. Det er svært lite lys som kommer inn, og det er god lufting i garasjen. Derfor har ikke fuktighet blitt noe problem verken for gulvet eller noe annet vi oppbevarer i garasjen. Og det blir gjerne en del.

Vedbinger

Vi har både peis og vedovn i huset, og bruker både fin bjerkeved og hogst fra hagen til å brenne i ovnen.

Småved lar seg ikke stable, så vi bygget to binger. Den ene er for fersk ved, den andre er for tørr ved. Etter som tiden går blir den ferske tørr og brukes til brensel, da bytter bingene rolle.

image: Garasje - mer enn et hus til bilen


Siden ovnen må ha ved som er under en bestemt lengde har vi satt opp en kloss på innsiden av den ene bingen. Den fungerer som mal: går trebiten mellom mellomveggen og klossen går den inn i ovnen.

image: Garasje - mer enn et hus til bilen


Overskuddsmaterialer opp på veggen

Lister og bord blir gjerne til overs når man snekrer og vedlikeholder, man kjøper jo alltid litt ekstra for sikkerhets skyld.

For å unngå kaos er det lurest å få dette opp på veggen. Da er det ute av veien og samtidig lett å finne fram til riktige dimensjon når man trenger noe.

En 2x4 skrudd fast i reisverket flytter ikke på seg. Med en vertikal støtte i ytterkanten
faller ikke materialene ned.

image: Garasje - mer enn et hus til bilen


Gamle kommoder kommer til nytte

Kommoder som ikke lenger finnes verdige til å ta opp plass i huset får forlenget brukstiden i garasjen, sammen med tilsvarende hyller som var fine på 70-tallet.

image: Garasje - mer enn et hus til bilen


Framtidige muligheter

Mange bygger vegg mellom bod-delen og bil-avdelingen. Man kan til og med isolere og sette inn ovn, og lage seg en mekkebod, et fristed hvor man kan fordype seg i tekniske løsninger og konstruksjonsmessige finesser. Dette har som kjent sterk terapautisk effekt.

Man skal heller ikke glemme at både Hewlet-Packard og Apple Computer ble startet i garasjen, på linje med utallige mindre virksomheter.