Gammelt tak blir som nytt med takfornying

Mener du kan doble takets levetid.

Rekkehus i Bønesskogen i Bergen, før og etter impregnering og farging av tak.  Foto: Norsk takfornying
Rekkehus i Bønesskogen i Bergen, før og etter impregnering og farging av tak. Foto: Norsk takfornying Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Det står dårlig til med mange norske tak. En undersøkelse foretatt for et par år siden viser at ett av to tak burde fikses, og det er liten grunn til å tro at den norske takparken har blitt markant bedre de siste to årene.

Et tak bør holde i 20 år, og godt vedlikeholdte tak holder gjerne i 30-40 år. Men det skal ikke mer enn en liten lekkasje til før du må skifte ut langt mer enn en knust takstein.

Derfor kan det være store penger å spare på å sjekke taket minst en gang i året for å se etter mulige skader, og få reparert kjapt.

Etter at taksteinene er impregnert, blir de sprayet med to lag farge.  Foto: Ronny Enger
Etter at taksteinene er impregnert, blir de sprayet med to lag farge. Foto: Ronny Enger Vis mer


– Hvis ikke lektene under taksteinen er skadet, er det ikke nødvendig å bytte taket. Det er svært sjelden at steinen er så slitt at den er helt ødelagt, sier daglig leder Ronny Enger i Vestfold Takfornying.

Problemer med mose på taket? Slik blir du kvitt den

Slik virker takfornying

Takfornying er en relativt ny type behandling i Norge.

– Vi sprøytemaler med oppvarmet maling. Når malingen er oppvarmet, kan vi male uten å søle, selv når det blåser litt, sier Enger.

Mose gjør også takstein mer mottakelig for gjennomtrengning av fukt. Foto: Ronny Enger
Mose gjør også takstein mer mottakelig for gjennomtrengning av fukt. Foto: Ronny Enger Vis mer


Men takfornying er langt mer enn å male. Rundt 70 prosent av jobben er rengjøring av skitne og mosegrodde takstein.

– Kort fortalt foregår det slik. Først sjekker vi taket og bytter ut ødelagte takstein. Så rengjør vi, det vil si at vi fjerner spor av sur nedbør, mose og skitt. Når det er gjort, påfører vi en impregnering som trekker inn i taksteinene, slik at vi får en tett og forsterket takstein som er vannavisende, sier Tom Tormodsen i Norsk Takfornying til DinSide.

Impregneringen minker også faren for frostsprengning, samtidig som det blir vanskelig for mosen å få feste.

– Når vi har impregnert påfører vi to lag med en høyelastisk farge, sier Tormodsen. Malingen er utviklet for å brukes på takstein, og fås farge etter valg.

Villa i Fjellveien i Bergen - før. Foto: Norsk Takfornying
I Fjellveien - etter. Foto: Norsk Takfornying
I tillegg til å tåle mer, ser taket skinnende nytt ut etter behandling. Og du sparer miljøet for store mengder avfall. Foto: Ronny Enger
Membran påføres taket. Foto: Norsk Takfornying
Her er hele taket dekket av ett lag membran. Foto: Norsk Takfornying
.. og så ferdig utført med beskyttende maling. Foto: Norsk Takfornying

Se før- og etterbilder:

Les også: Slik gjør du hagen klar for høsten

Disse takene kan fikses

De aller fleste tak kan fikses, men ikke alle typer egner seg for fornying. Er taksteinen skikkelig gammel, sliten og porøs, bør den skiftes ut. Glasert takstein egner seg heller ikke.

Norsk Takfornying i Bergen forteller at de jobber med å se på hvordan man best kan ta vare på skifer. I dag finnes det midler for rengjøring og impregnering, men de har ikke landet på en løsning de er helt fornøyd med ennå.

Gjør det selv

Du kan også gjøre det selv - om du har det riktige utstyret, og ikke minst sikkerhetsutstyret for å behandle taket. Det finnes flere leverandører og produkter, som fuktstopp.no.

Har du erfaring med dette? Fortell gjerne om fordeler og ulemper, tips, triks og fallgruver i debatten.

Så mye koster det

I tillegg til å tåle mer, ser taket skinnende nytt ut etter behandling. Og du sparer miljøet for store mengder avfall. Foto: Ronny Enger
I tillegg til å tåle mer, ser taket skinnende nytt ut etter behandling. Og du sparer miljøet for store mengder avfall. Foto: Ronny Enger Vis mer


Hvor mye det koster per kvadratmeter kommer an på hvilken leverandør du bruker. Jobben som gjøres er den samme, men det er forskjell på malingen. Det er ikke gratis, men ligger på et rundt en fjerdedel av kostnadene du må regne med om hele taket skal byttes, litt avhengig av hvilke firma du bruker.

Prisen er avhengig av flere faktorer, blant annet adkomst, takets tilstand, vinkler på taket, hvor mye mose som må fjernes og hvor mange steiner som er knust og må byttes. Den vil også påvirkes av hvilke produkter som brukes, og hvor i landet boligen ligger.

Vestfold Takfornying tar stort sett mellom 200 og 225 kroner per kvadratmeter, pluss moms. I Bergen hos Norsk Takfornying er det hakket dyrere, her koster det mellom 250 og 280 kroner kvadratmeteren med en annen type maling.

Sjekk lokalt hvor mye det koster hos deg - og hent gjerne inn flere pristilbud og referanser, slik vi alltid anbefaler om du skal hyre noen inn for å gjøre arbeid på boligen din.

Lyst til å diskutere?

Besøk vårt debattforum!