Gammelt, slitt og dyrt

Med mindre du er spesielt fingernem, bør du ifølge meglerne holde deg unna oppussingsobjekter.

Av: Ingvild Kjøde

[Ugjyldig objekt (NAV)]

Et ett-roms oppussingsobjekt på 33 kvadratmeter sentralt i Oslo ble nylig solgt for 760.000 kroner. Det var 70.000 kroner mer enn prisantydning.

Leiligheten var mildt sagt nedslitt. Både badet og kjøkkenet måtte pusses opp fra grunnen, og både tak, vegger, lister og gulv måtte males eller skiftes i alle rom. Likevel fikk selger altså over 23.000 kroner per kvadratmeter, over 3.000 kroner mer enn gjennomsnittlig kvadratmeterpris i hovedstaden.

Mer enn maling

Ofte får du mer plass for pengene når du kjøper oppussingsobjekt, men det er ikke sikkert det lønner seg. Bilde: Anne Angelshaug.
Ofte får du mer plass for pengene når du kjøper oppussingsobjekt, men det er ikke sikkert det lønner seg. Bilde: Anne Angelshaug. Vis mer

Din Side Økonomi har tidligere skrevet at det ikke lønner seg å pusse opp boligen før du skal selge den. Vi tok utgangspunkt i at boligen var noenlunde velholdt, og meglerne mente da at du ikke ville få igjen kostnadene for oppussinga i salgsprisen. Klikk her for lese mer om at oppussing ikke lønner seg

Kjøper du et oppussingsobjekt, må du pusse opp enten du vil eller ikke. Står det i boligannonsen at visningen gjelder et oppussingsobjekt, er det sikkert at det trengs mer enn et par malingsstrøk.

Logisk nok er taksten lavere når hele leiligheten er nedslitt, men er den så mye lavere at det lønner seg å kjøpe et oppussingsobjekt?

Klikk her for å lese hvordan du vurderer verdien av et oppussingsobjekt.

Ikke for menigmann

Ifølge daglig leder i Byggstrategi, Dag Torgersen, er det aldri blitt gjort noen undersøkelse på hva som lønner seg.

Artikkelen fortsetter under annonsen

- Som privatperson ville jeg vært betenkelig til å kjøpe en bolig med dårlig teknisk standard. De som trenger håndverkere til å gjøre oppussinga, kan ikke være sikre på å få tilbake pengene de investerer, sier Torgersen.

Pressetalsmann i Notar eiendom, Eivind Rodem, er enig:

- Hvis du ikke er spesielt fingernem, bør du ikke begi deg ut på for store prosjekter. Det koster minst like mye å kjøpe et oppussingsobjekt som du setter i stand, som å kjøpe en velholdt bolig, sier Rodem.

Tror på gevinst

Selv om oppussingsobjekter vanligvis ikke er noen gullgruve for menigmann, melder alle meglere vi har vært i kontakt med om stor interesse for slitte krypinn.

- Mange ser en mulig gevinst i et oppussingobjekt, sier Rodem i Notar.

- Når markedet er stigende, går oppussingsobjekter ofte til høye priser. Det er ikke uvanlig at kjøper har undervurdert hvor mye oppussingen koster, og at prisen tilsammen blir uforholdsmessig høy, sier Barbro Rasmussen, faglig leder i Gjensidige NOR eiendom.

Hun mener den store interessen gjelder spesielt for leiligheter som ligger sentralt, og at det ikke er den samme riften om slitte eneboliger.

Kun kosmetikk?

Dag Torgersen i Byggstrategi kjenner til håndverkerfirmaer som har spesialisert seg på å kjøpe nedslitte leiligheter, for å pusse dem opp og selge dem med gevinst. For dem lønner det seg fordi de kan gjøre jobben sjøl.

Torgersen mener en privatperson må skille mellom leiligheter der det må gjøres tekniske installasjoner (som nytt badgulv), og boliger som bare trenger kosmetiske grep (maling på veggene).

Faglig leder i Exact eiendom, Stein Vaagan, er enig.

- Oppussingsobjektene er svært populære, og går sjelden til en dårlig pris. Må du leie folk til å pusse opp bad og kjøkken, lønner det seg som hovedregel ikke å kjøpe boligen, sier Vaagan.

Vil du lese mer om hvordan du finner ut om oppussingsobjektet er et tap- eller vinnprosjekt for deg? Klikk på lenken i boksen øverst til høyre for å få DinSides oppskrift.