En himmel, fire boliger. Foto: Finn.no/DinSide
En himmel, fire boliger. Foto: Finn.no/DinSideVis mer

Gammel himmel om igjen

Står det så dårlig til i eiendomsmeglerbransjen at de ikke har råd til å ta nye bilder av himmelen?

Da vi for litt siden bladde gjennom ledige boliger i Stavanger, i forbindelse med saken der et industrområde var duset sterkt ned bak en fotoshoppet himmel, var det en ting til som fanget vår oppmerksomhet: Himmelen var mistenkelig lik på en rekke av annonsene.

Se stor bildespesial lenger ned i artikkelen

Vi kan gjerne kverulere litt her og stille retoriske spørsmål. Tok alle bilder den samme dagen? Lå alle boligene vendt i samme retning?

Selvfølgelig ikke. Her er det lagt på en blå himmel i bakgrunnen av et bilde - for å få boligen til å fremstå bedre. Og med mange samtaler med Forbrukerombudet og meglere på baken, kan vi fastlså at det er lov å legge på blå himmel i bakgrunnen av bildet. Så lenge man ikke fjerner objekter i samme slengen, som en høyspentmast.

Ikke love mer enn boligen kan holde

Poenget med å endre på himmelen, er å få boligen til å fremstå i et bedre lys, bokstavelig talt.

- Så lenge bildene ligger innenfor hva kvaliteten på boligen kan vise til, er det helt greit, har Christian Dreyer, leder i Norges Eiendomsmeglerforbund (NEF) tidligere sagt til DinSide.

Men når det blir så tydelig som her, når man blar igjennom et finn-søk og får opp mange boliger med samme himmel, er det ikke nødvendigvis positivt. Tvert imot. At man ikke har tatt seg tid til å ta et eget og nytt bilde av en blå himmel med et par skyer, tyder på tidspress og enkle løsninger. Er det bare i forbindelse med bildene man har tatt en enkel snarvei, eller strekker dette seg til flere aspekter ved boligsalget. Og hva med selve boligen?

Artikkelen fortsetter under annonsen

Les også: Her bløffer megleren

Vår fotograf peker på fellen ved å begynne å fikle med bilder i fotoshop.

- Selv om noen av bildene faktisk er ekte, vil jeg stille spørsmålstegn ved hva som er fiklet med på andre bilder, når ett eller flere er tydelig manipulert, sier Per Ervland.

Få tips til hvordan du får best uttelling på finn.no i vårt krasjkurs i nettsalg

Det var fint vær da de tok bilde av denne leiligheten. Foto: Finn.no
Det var like fint vær da de tok bilde av verandaen. Foto: Finn.no
Og skyene pekte like fint nedover til høyre da de tok bilde av boligen fra andre siden. Foto: Finn.no
Drar dere kjensel på noe i dette bildet? Foto: Finn.no
... og dette bildet? Foto: Finn.no
Også i Hinna park så himmelen slik ut. Foto: Finn.no
... og i Kvernevik Foto: Finn.no
Nå begynner vi å bli litt lei... men det ser ut som om fargene er litt blasse på dette bildet. Foto: Finn.no
.. men neida. Det er ikke slutt helt ennå. Men denne himmelen er litt dusere i fargene enn de andre. Foto: Finn.no
.. mens her ser den samme himmelen litt gråaktig ut. Foto: Finn.no
Et tips om du lurer på om noe er manipulert, er å se nærmere på omrisset av uregelmessige siluetter, slik som dette grantreet. Foto: Finn.no
Når hus og hage bærer preg av en gråværsdag, blir det litt kunstig med så klarblå himmel over skyene. Foto: Finn.no
Det er noe som skurrer her og, er det ikke? Foto: Finn.no
Nok et bilde som fikk oss til å tenke "hmmm". Foto: Finn.no
Synes du dette ser ekte ut? Foto: Finn.no
Noen ganger kan det være vanskelig å se - men det er noe vi ikke får til å rime med dette bildet. Foto: Finn.no
Grått, vått og blå himmel. Foto: Finn.no
Foto: Finn.no
Foto: Finn.no

Skroll ned for å lese mer

Profesjonell fotograf

Alle prospektene vi fant (du kan se åtte av dem i bildespesialen under) med lik himmel, blir formidlet av ett meglerkontor i Stavangerområdet, Ottesen og Dreyer. Meglerne varierer fra bolig til bolig.

- Dette var jeg ikke klar over, sier en av meglerne, Ole Morten Dreyer, til DinSide. - Jeg kan aldri tenke meg at dette trekker ned. Det er ikke himmelen de skal kjøpe, men boligen.

Han forklarer at selskapet bruker en profesjonell fotograf. - Han leverer ferdige bilder, ferdig behandlet til oss, og jeg har ikke hørt noen som har kommentert dette før.

Dreyer utelukker ikke at meglerselskapet kommer til å ta grep for å forhindre at dette skjer i fremtiden. - Blir det en reaksjon fra opinionen, er det klart at vi vil ta det opp med fotografen. Vi vil jo at kvaliteten på bildene skal være best mulig. Det skal selvfølgelig ikke gå utover boligen, det produktet vi skal selge.

- Det viktige er at realitetene må stemme, sier Dreyer. -Grunnleggende er det farlig å skape en forventning man ikke kan innfri. Man kan ikke legge på en blå himmel om det er et fjell i bakgrunnen.

Skal du selge? For å unngå lignende situasjoner: Ta ditt eget bilde på en solskinnsdag og ta med til fotografen. Og ta gjerne flere bilder, fra flere vinkler, dersom du ønsker å vise frem boligen utendørs fra flere vinkler.