Gå trygt og tørrskodd i vinter

Redd for å falle på isen? Det er håp.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Det er ikke bare de med nedsatt funksjonsevne som gruer seg til etappen mellom huset og bilen om vinteren. Også mange eldre er lei av å legge lårhalsen i potten hver gang de skal bevege seg utendørs. Heldigvis finnes det muligheter.

Fra varmekabler til varmematter

Trond Kirkvaags legendariske Jacob Winche-Lanche insisterte på varmekabler i oppkjørselen, slik at hans settere kunne løpe tørrskodd hele vinteren.

En helt genial løsning selvsagt, men bare hvis du har råd til det. I takt med de økte strømprisene kan derfor varmematter være et alternativ.

På vei og trapp

IsFritt selger f.eks. dørmatter, trappetrinn og varmematter, og lover en ting: De skal holde inngangspartiet ditt sklisikkert gjennom vinteren.

Se bildespesialen for eksempler:


Slik fungerer det

Alle produktene er laget med samme prinsipp: Mellom to beskyttende overflater av gummi ligger det et elektrisk varmeelement som vil holde cirka 10 grader celcius når matten er påslått. Gummien skal forøvrig gjøre mattene like holdbare som bildekk, og de kan ligge utendørs hele sesongen uten å ta skade av det - selv når de ikke er i bruk.

En varmematte vil i snitt smelte 6 cm snø i timen, og for best effekt bør du altså slå på strømmen før det begynner å snø - slik at snøen smelter når den treffer matten. Du kan selvsagt også skru på strømmen i etterkant, men da bør du beregne et par timer ekstra før matten er fri for snø.

Men hva koster det?

Her er det to variabler: En ting er innkjøpet av selve mattene, hvor prisene varierer etter hvilken lengde og bredde du trenger:

image: Gå trygt og tørrskodd i vinter


F.eks. vil en 3-meter lang varmematte (60 cm bredde), koste 6.125 kroner i innkjøp.

(Se flere priseksempler til høyre).

I tillegg kommer det selvsagt en økning i strømforbruket:

I følge IsFritt vil dette utgjøre cirka 90 øre i timen. Har du mattene på 4-6 timer de dagene det snør vil kostnaden ligge på mellom 3,5 til 5,2 kroner - per dag.

Alle mattene har en skjøteledning på 4,5 meter og en vanlig av/på bryter. Vil du at mattene skal gå på automatisk er også det mulig - men da må du betale ekstra.

Som hjelpemiddel?

Å komme seg inn og ut av huset om vinteren er spesielt vanskelig for eldre og funksjonshemmede. Har du nedsatt funksjonsevne kan du søke din lokale hjelpemiddelsentral om støtte til varmematter.

Mer informasjon får du hos IsFritt.

Har du andre forslag til hvordan du får en isfri trapp eller oppkjørsel? Del det med oss i debatten:

Lyst til å diskutere?

Besøk vårt debattforum!