Gå i fem minutter - spar millioner

Spaserturen til fra hytta til stranda kan vise seg å bli sommerens milliongevinst.

[Ugjyldig objekt (NAV)]

Årets hyttemarked har ifølge meglerne ikke fått seg noen alvorlig knekk etter børsraset tidligere i år.

- Vi har solgt flere hytter i år enn på samme tid i fjor, selv om markedet kom sent i gang. Men salget av de aller dyreste hyttene - som koster mer enn tre millioner kroner - går litt tungt, sier eiendomsmegler Solveig Meum i EiendomsRingen Meum AS i Fredrikstad. De selger 60 til 70 hytter i året.

Eksklusiv strandlinje

Du får råd til flere feriecocktails om du kjøper hytte fem minutter fra stranda. Bilde: Anne Angelshaug.
Du får råd til flere feriecocktails om du kjøper hytte fem minutter fra stranda. Bilde: Anne Angelshaug. Vis mer

Meum har solgt hytter i prisklassen 200.000 kroner til fem millioner i Østfold i år. Den dyreste hytta hadde strandlinje, mens den billigste lå et stykke fra vannet.

Dette er betegnende for hyttemarkedet på Sør- og Østlandet: Kjøper du hytte med strandlinje, må du gjerne punge ut med flere millioner. Er du derimot villig til å gå i fem til ti minutter for å komme til stranda, kan du få hytte for en halv million kroner.

- Det som avgjør hytteprisene er beliggenhet, beliggenhet og atter beliggenhet. Å finne en rimelig hytte med strandlinje, er rett og slett ikke mulig i Østfold, sier Meum.

Klikk her for å se hvor dyre hyttene med strandlinje er.

Første losjerad

Ifølge Solveig Meum kan en dele opp hyttene ved sjøen i fire kategorier med egne priser. Kaksehyttene ligger i strandlinjen. De to rekkene bak strandlinjen kalles ofte første og andre losjerad. Avstanden mellom strandlinjen og første losjerad er kort i meter, men disse meterne utgjør millioner i prisforskjell.

Artikkelen fortsetter under annonsen

– I tillegg til disse tre kategoriene har du hyttene som ligger ti minutter fra stranda. De er betraktelig billigere, men prisen på disse hyttene avgjøres i stor grad av om de har utsikt eller ikke, sier Meum.

Synkende interesse

Også på Sørlandet er det alfa omega for hytteprisen om hytta har strandlinje eller ikke.

- Det er et veldig spenn i hytteprisene. Har hytta strandlinje, kan den koste fra to til 20 millioner kroner. Rykker du et hakk inn, til hyttene på "andre rad", kan du halvere prisen, og vel så det, sier Espen Solum. Han er megler i Eiendomsmegler Solum AS i Kristiansand, og selger hytter på hele Sørlandet.

Solum mener å registrere at interessen for hytter er gått noe ned i år, men ikke for de dyreste hyttene.

- Det vil alltid være kamp om hyttene med strandlinje, sier Solum.

- Et knapphetsgode

Solum understreker at du ikke trenger flere millioner for å bli hytteeier.

– Hele Sørlandet koster ikke 20 millioner kroner. En vanlig hytte med strandlinje koster kanskje to til tre millioner kroner. Beveger du seg fem til ti minutter bort fra vannet, kan du få en hytte til 600.000 kroner, sier Solum.

– Hvorfor er det så dyrt med hytte i strandlinjen?

– For det første fordi de ligger helt i sjøkanten. Dessuten er det så mange restriksjoner på bygging i strandlinjen, at det ikke vil komme flere hytter her. Hytte med strandlinje er derfor alltid et knapphetsgode, sier Solum.

Finnes ikke

Og trodde du at du kunne unngå de høye hytteprisene ved å kjøpe hytte på Vestlandet? Kanskje du må tro om igjen.

- Det er nesten umulig å få fatt i en hytte med strandlinje på Sunnmøre. De finnes rett og slett ikke, sier eiendomsmegler i Ålesund, Kjell Paulsen.