Peter Andersson, bak stolen Tilt.  (Til høyre, redaktøren av Sköna Hem.) <i>Foto: Elisabeth Dalseg</i>
Peter Andersson, bak stolen Tilt. (Til høyre, redaktøren av Sköna Hem.) Foto: Elisabeth DalsegVis mer

Fytterakker'n for en stol!

STOCKHOLM (DinSide): Stolen Tilt vant Sköna Hems pris for Årets møbel på messen i Stockholm denne uken. Det er liten tvil om at möbelet for usikikkelige voksne slår an. Har du blitt litt mer engstelig med årene, kan vi glede deg med at den har innlagt vippestopp.

Den svenske designeren Peter Andersson stakk av med interiørmagasinet Sköna Hems pris for Årets møbel 2006. Tilt er ikke en gyngestol, men en vippestol for deg som vil være litt ulydig, rampete. Derav navnet. Tilt betyr "vippe" på engelsk.

- Jeg ønsket å lage et møbel som oppfordrer til såkalt ulydig oppførsel, sier Andersson til DinSide. - Jeg vippet alltid på stolen på skolen, men synes det var merkelig at det ikke var lov. For ærlig talt: Det er da ikke bare barn som vipper på stolen?

Med dette som utgangspunkt ble stolen Tilt til.

- Et av de mest innteressante innspillene fikk jeg fra en sykepleierske, som sa at det er bra for barn å vippe på stolen. Det er en måte å trene opp balansen på, sier Andersson til Sköna Hem.

På gyngende grunn

Morsomt møbel, tenkte vi. Men skeptikeren i oss måtte også spørre: Kan man vippe for langt, slik at stolen velter bakover?

- Det er satt på en liten plastknott, som skal stoppe vippebevegelsen, sier Andersson. - Men helt idiotsikker er den ikke. Velger du å vippe forbi denne stoppen, er det på eget ansvar.

IKEA-varianten

Den observante leser vil kanskje tenke at dette er gammelt nytt. Dette har vi skrevet om før. Du har nesten rett. For et par uker siden, i en artikkel om resirkulert interiør, presenterte vi stolen PS Ellan fra IKEA.

- På skolen fikk jeg alltid kjeft for å vippe bakover på stolen. Kanskje det er opprøreren i meg som har fått meg til å designe denne stolen - som lar deg gjøre akkurat det, sa IKEAs designer Chris Ellan.

Trykk her for å se et stort bilde av PS Ellan.

Eller trykk her for å lese hele artikelen om resirkulert interiör.