Fra og med 1. januar i år må man være profesjonell for å sende opp såkalte pinneraketter, men det betyr ikke slutt på fyrverkeri. Foto: Colourbox
Fra og med 1. januar i år må man være profesjonell for å sende opp såkalte pinneraketter, men det betyr ikke slutt på fyrverkeri. Foto: ColourboxVis mer

- Fyrverkeri er fortsatt tillatt

Glem pinnefyrverkeri som smeller høyt i luften, men det er fortsatt mye eksplosiv moro til salg.

I 2006 ble det meldt om 128 personskader og 30 andre skader som følge av fyrverkeri. Det viser tall fra Direktoratet for samfunnssikkerhet og beredskap (DSB). Flesteparten av disse kom som følger av såkalte pinneraketter, og disse er nå forbudt.

Hovedgrunnen til dette, er de mange skadene, både på personer - og også på hus og bygninger som har tatt fyr etter uvettig omgang med fyrverkeri.

Men det betyr ikke at alt fyrverkeri er forbudt.

Les også: Så mye koster det å sende opp feil rakett

Usikkerhet rundt nye regler

Pinneraketter, og fyrverkeri som ser ut som leketøy er ikke lenger lov.  Foto: Norsk Pyroteknisk Bransjeråd
Pinneraketter, og fyrverkeri som ser ut som leketøy er ikke lenger lov. Foto: Norsk Pyroteknisk Bransjeråd Vis mer


En rekke forbrukere har henvendt seg til den norske fyrverkeribransjen med spørsmål om unntak fra denne regelen. Og svaret er klart: Det er kun raketter med styrepinne og fyrverkeriprodukter som kan forveksles med leketøy som er forbudt. Alt annet kan du trygt bruke lovlig - men husk å bruke det trygt.

- Nordmenn vil fortsatt ha glede av fyrverkeri på nyttårsaften, selv om noen av produktene våre har forsvunnet fra markedet, sier leder i Norsk Pyroteknisk Bransjeråd, Rolf Terkelsen i en pressemelding.

Det er ikke bare stjerneskudd du nå kan fyre opp på nyttårsaften, blant annet er ennå alle former for bakkefyrverkeri fortsatt tillatt, og ifølge Norsk Pyroteknisk Bransjeråd er alt fyrverkeriet som er avbildet under tillatt:

Artikkelen fortsetter under annonsen

Disse fyrverkeritypene er fortsatt tillatt. Foto: Norsk Pyroteknisk Bransjeråd
Disse fyrverkeritypene er fortsatt tillatt. Foto: Norsk Pyroteknisk Bransjeråd Vis merPristest på brannvernutstyr

Advarer mot uvettig bruk

Selv om produktene er trygge, oppfordrer bransjen likevel forbrukerne til å følge sikkerhetsreglene, og spesielt huske å ta på seg de medfølgende beskyttelsesbrillene på nyttårsaften.

- Bransjens strenge sikkerhetskrav gjør at Norge trolig har verdens tryggeste fyrverkeri- produkter, Rolf Terkelsen. Hovedårsaken til at det fortsatt skjer ulykker, er noen få uvettige brukere som ødelegger for alle oss andre. Vi oppfordrer derfor alle brukere til å respektere sikkerhetsreglene og å alltid ha på seg de medfølgende beskyttelsesbrillene før de tenner på fyrverkeriet, avslutter han.