Det er nå kun profesjonelle som har lov til å sende opp pinneraketter, men du kan fortsatt nyte showet. Foto: Colourbox
Det er nå kun profesjonelle som har lov til å sende opp pinneraketter, men du kan fortsatt nyte showet. Foto: Colourbox Vis mer

- Fyrverkeri er fortsatt tillatt

Fra 1. januar i fjor ble en rekke sorter fyrverkeri forbudt. Men det er fortsatt mye å velge mellom.

Publisert
Sist oppdatert

Boligeiere kan glede seg over forbudet mot at private skal skyte opp pinneraketter, men det er fortsatt mye fyrverkeri å velge mellom. Og disse kan også gjøre stor skade, både på folk og hjem.

I 2006 ble det meldt om 128 personskader og 30 andre skader som følge av fyrverkeri. Det viser tall fra Direktoratet for samfunnssikkerhet og beredskap (DSB). Flesteparten av disse kom som følger av såkalte pinneraketter, og disse er nå forbudt.

Hovedgrunnen til dette, er de mange skadene, både på personer - og også på hus og bygninger som har tatt fyr etter uvettig omgang med fyrverkeri.

Men det betyr ikke at alt fyrverkeri er forbudt.

Les også: Så mye koster det å sende opp feil rakett

Usikkerhet rundt nye regler

Pinneraketter, og fyrverkeri som ser ut som leketøy er ikke lenger lov. Foto: Norsk Pyroteknisk Bransjeråd
Pinneraketter, og fyrverkeri som ser ut som leketøy er ikke lenger lov. Foto: Norsk Pyroteknisk Bransjeråd Vis mer


En rekke forbrukere har henvendt seg til den norske fyrverkeribransjen med spørsmål om unntak fra denne regelen. Og svaret er klart: Det er kun raketter med styrepinne og fyrverkeriprodukter som kan forveksles med leketøy som er forbudt. Alt annet kan du trygt bruke lovlig - men husk å bruke det trygt.

- Nordmenn vil fortsatt ha glede av fyrverkeri på nyttårsaften, selv om noen av produktene våre har forsvunnet fra markedet, sier leder i Norsk Pyroteknisk Bransjeråd, Rolf Terkelsen i en pressemelding.

Det er ikke bare stjerneskudd du nå kan fyre opp på nyttårsaften, blant annet er ennå alle former for bakkefyrverkeri fortsatt tillatt, og ifølge Norsk Pyroteknisk Bransjeråd er alt fyrverkeriet som er avbildet under tillatt:

Disse fyrverkeritypene er fortsatt tillatt. Foto: Norsk Pyroteknisk Bransjeråd
Disse fyrverkeritypene er fortsatt tillatt. Foto: Norsk Pyroteknisk Bransjeråd Vis mer
Vi har testet brannvern på boks

Vil kjøpe mindre

Det kan likevel se ut som om fyrverkeriforbudet har lagt en demper på nordmenns fyrverkeriplaner. I en spørreundersøkelse som TNS Gallup har gjort for If i november, fremkommer det at 3 av 4 nordmenn vil kjøpe mindre fyrverkeri etter at forbudet mot pinneraketter ble innført fra nyttår 2008/2009. Også 2 av 3 unge under 30 år vil kjøpe mindre og nærmest kutte ut innkjøp av raketter, selv om bakkebatterier fortsatt er lovlig å kjøpe.

- At så mange som 3 av 4 nordmenn i spørreundersøkelsen sier de vil kjøpe mindre fyrverkeri i år er nok en respons på rakettforbudet. Det kan også skyldes at de kommunale fyrverkeriene har vært en slager. De er både flotte, lettvinte og gratis å se på, sier Emma Elisabeth Vennesland, assisterende informasjonsdirektør i If Skadeforsikring. i en pressemelding.

Hun advarer også mot en spesiell type fyrverkeri som fortsatt er tillatt: Bakkefyrverkeri. Hver åttende nordmann har opplevd ulykker ved bruk av dem og forsikringsselskapene rapporterer om de mest alvorlige personskadene ved bruk av slike raketter.

- Vi får innemeldt de mest alvorlige personskadene etter bruk av bakkefyrverkeri, og dette har vært en tendens de siste årene. Skadene viser at det er to typer risiko ved bakkebatterier: At skuddene fra fyrverkeriet tar en uventet retning, og at folk går for tidlig bort til batteriet etter siste skudd, sier Vennesland.

Advarer mot uvettig bruk

Selv om produktene er trygge, oppfordrer bransjen likevel forbrukerne til å følge sikkerhetsreglene, og spesielt huske å ta på seg de medfølgende beskyttelsesbrillene på nyttårsaften.

- Bransjens strenge sikkerhetskrav gjør at Norge trolig har verdens tryggeste fyrverkeri- produkter, Rolf Terkelsen. Hovedårsaken til at det fortsatt skjer ulykker, er noen få uvettige brukere som ødelegger for alle oss andre. Vi oppfordrer derfor alle brukere til å respektere sikkerhetsreglene og å alltid ha på seg de medfølgende beskyttelsesbrillene før de tenner på fyrverkeriet, avslutter han.

Fyrverkerireglene

Direktoratet for Samfunnsikkerhet og beredskap (DSB) har satt opp en ti-punktsliste for deg som skal glede deg med fyrverkeri:

 1. FORBERED FYRVERKERIOPPSKYTINGEN I GOD TID

  Finn et egnet sted og rigg til for avfyring, jfr. pkt. 4. Fyrverkeriet skal ligge utilgjengelig for barn og uvedkommende inntil oppskytingen starter.


 2. LES BRUKSANVISNINGEN NØYE FØR BRUK

  Sett deg inn i produsentens anbefalinger, og legg merke til aldersgrensene. Det er 18 års aldersgrense for bruk av de fleste typer fyrverkeri. Yngre brukere må være under oppsyn av en ansvarlig. Det er 16 års aldersgrensegrense for bruk av stjerneskudd. Ikke hold og tenn på flere stjerneskudd samtidig. Det kan føre til en kraftig flamme og brannskader på hånden.


 3. KONTROLLER AT FYRVERKERIET IKKE ER SKADET

  Sjekk at fyrverkeriet er helt og uten synlige skader. Skadet fyrverkeri skal ikke brukes eller kastes i søpla, men leveres tilbake til forhandleren.


 4. SØRG FOR AT FYRVERKERIET IKKE KAN VELTE

  Bakkebatterier må plasseres på rett underlag og støttes opp.


 5. BRUK TENNSTAV

  Ved opptenning bør det ikke brukes åpen flamme, som kan bli så stor at den antenner raketten direkte i stedet for lunta.


 6. SITT PÅ HUK, TENN LUNTEN OG GÅ UNNA

  Etter at lunten er tent bør man umiddelbart vende ansiktet vekk og komme seg i betryggende avstand fra fyrverkeriet. For å redusere sjansen for at man skader øynene på grunn av feil ved fyrverkeriet, bør man under opptenning bruke briller.


 7. BØY DEG ALDRI OVER ANTENT FYRVERKERI

  Inne i selve fyrverkeriet kan det være en hurtiglunte, som brenner svært raskt. Derfor kan antent fyrverkeri avfyres brått og uventet.


 8. IKKE TENN FYRVERKERIET PÅ NYTT DERSOM DET IKKE TENNER VED FØRSTE FORSØK

  Selv om lunta ser ut til å ha slukket, kan det være en liten glo som kan medføre antennelse. Fyrverkeri som ikke tenner ved første forsøk skal stå i 30 minutter eller dynkes grundig i vann før det fjernes. Det skal ikke kastes i søpla, Colourboxmen leveres tilbake til forhandler. Husk at barn gjerne bruker nyttårsdagen til å samle opp fyrverkeri.


 9. HOLD GOD AVSTAND FRA OPPSKYTINGEN

  Fyrverkeri inneholder eksplosiver. Blir man truffet kan man få alvorlige skader og i verste fall omkomme.


 10. ALKOHOL OG FYRVERKERI HØRER IKKE SAMMEN

  I alkoholpåvirket tilstand reduserer vurderingsevnen, mens reaksjonstiden øker.

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer