Fyrer for hardt

Sprengkulde øker faren for brann, advarer Norsk brannvernforening.

Åpne ildsteder er langt mindre effektive enn moderne rentbrennende ovner. Fyrer du sunt og effektivt? Foto: colourbox.com
Åpne ildsteder er langt mindre effektive enn moderne rentbrennende ovner. Fyrer du sunt og effektivt? Foto: colourbox.com Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

I dag ble det satt strømrekord i det norske nettet. Rekorden ble satt mellom klokken 9 og 10 onsdag formiddag. Da ble det brukt i underkant av 24 millioner kilowattimer, skriver NTB.

- Sprengkulde mange steder i landet har fått folk til å fyre hardt for å holde varmen. Dette medfører dessverre også økt brannrisiko, advarer administrerende direktør Dagfinn Kalheim i Norsk brannvernforening.

En millimeter er nok

I følge tall fra SSB fyrer folk i Hedmark og Oppland mest med ved, mens oslofolk og akershus-beboere fyrer minst i peiser og ovner. Det som gjelder over hele linja, er imidlertid at mange fyrer feil. Rundfyring med mye ved - i form av lite trekk og fuktig brensel - kan både gi dårlig forbrenning, høyere forurensning og dannelse av brannfarlig beksot i skorsteinen.

Dagfinn Kalheim er adm.dir. i Norsk brannvern-forening.
Dagfinn Kalheim er adm.dir. i Norsk brannvern-forening. Vis mer


- En sotbrann i skorsteinen kan skade skortsteinen og i verste fall føre til brann i boligen, sier Kalheim.

En millimeter sot i ildstedet ditt gir et effekttap på 10-15 prosent, skriver Enova.

- Med effektive fyringsvaner kan du spare miljøet, bedre brannvernet i boligen din og spare penger, sier leder i Trondheim Kommunale Feiervesen, Morten Gulliksen til Enova.

Fyringsekspert og feiermester Ivar Bjerke i Norsk brannvernforening, kommer i flere videoer om fyring med mange tips til deg som varmer huset med ved. Her er noen viktige stikkord:

  • Fyr med tørr ved, maks 20 prosent fuktighet. Ved som har hugget og kappet vinterstid og har tørket et tørt sted over sommeren bør være godt egnet. Tørr ved gir to til tre ganger større varmeutbytte enn rå ved, og gir også mindre sot i ildsted og skorstein.
  • Tenn opp med papir, opptenningsved og/eller tennbriketter. Ikke bruk bensin, parafin eller brannfarlige væsker.
  • For å få opp varmen hurtig for effektiv forbrenning, bør du starte med relativt finkløvd ved.
  • Åpne trekken under opptenning. Når det er god fyr, kan du regulere trekken til det brenner med rolig flamme.
  • La ved brenne ut til en haug glør før du legger i mer ved. Husk å åpne trekken når du legger på ny ved.
  • Nye rentbrennende ovner gir mindre utslipp og 30 til 50 prosent mer varme enn gamle ovnstyper.

Les også: Hvilken vedtype er mest lønnsom?

Dette er et eksempel på en av mange rentbrennende ovner som finnes på det norske markedet, Alicante fra Nordpeis. Foto: Byggmakker
Dette er et eksempel på en av mange rentbrennende ovner som finnes på det norske markedet, Alicante fra Nordpeis. Foto: Byggmakker Vis mer


Bjerke mener at gran er lite egnet i åpen peis, og at furuved gir mye sot. Han forteller videre at du kan sjekke om veden er tørr ved å dunke kubbene mot hverandre. Tørr ved gir fra seg skarpe smell, mens rå ved gir dump lyd. Legger du veden i en plastpose inne over natten, skal du ikke finne fukt i posen dagen etterpå.

Ditt ansvar

Det er huseiers ansvar at skorstein og ildsted er i forskriftsmessig orden. Er du i tvil, kontakt det lokale feiervesenet. Installasjon av ildsted i eksisterende bolig trenger du ikke søke om dersom installasjonen kontrolleres av kvalifisert kontrollør. Du skal imidlertid melde inn installering eller endringer i ildsted i etterkant.

Les også: Ovnsguide - for deg som vil brenne hjemme

Smart el-fyring

Å fyre med løse ovner koblet via grenuttak kan utgjøre en brannrisiko. Foto: colourbox.com
Å fyre med løse ovner koblet via grenuttak kan utgjøre en brannrisiko. Foto: colourbox.com Vis mer


Undersøkelser har vist at hele en av tre nordmenn gjerne leker elektrikere hjemme. Nær halvparten av alle boligbranner skyldes elektrisitet, enten det er feil bruk av el-utstyr eller feil på det elektriske anlegget.

Les også: Her forsvinner varmen

Vanligvis er det to strømtopper daglig. Det er mellom klokken 8 og 10 og mellom klokken 16 og 18 er tidspunktene da nordmenn bruker mest strøm. Da bør også du ta en ekstra sjekk hjemme.

Lukter det svidd i sikringsskapet? Er sikringene ubehagelig varme? Er det antydning til svidd rundt kontakter og brytere?

Dersom du må bytte sikringer ofte, og ser en lite gnist hver gang du skifter sikring, kan også bunnskruer få en skade. Skru ut sikringen og se (men ikke røre) om det er svidd på bunnskrue. Disse skal være helt rene og uten mer enn ett par tre små svimerker, skriver Elsikkerhetsforbundet i en pressemelding. Skadde bunnskruer må skiftes av elektriker.

Merker du slike symptomer fra el-anlegget, bør du dempe forbruket og ta kontakt med elektriker.

- Unngå dessuten bruk av skjøteledninger til elektriske varmekilder som panelovner og vifteovner med høy wattstyrke, sier Kalheim på brannvernforeningens nettsider.

Lønnsomme tiltak

For å slippe råfyring i kalde perioder, finnes det tiltak som både gir deg varmere hus, og sparer fyringsutgifter. Et populært produkt i norske boliger er varmepumper.

Student ved Energi og miljø-linja på NTNU, Mari Lyseid Authen, publiserte tidligere i år en analyse av besparelsen ved å installere varmepumpe i to like hus i henholdsvis Bergen og Røros. Hun har beregnet husenes energibehov og hvor mye som dekkes ved direkte soloppvarming samt lagt inn lufttemperaturen dag for dag hele året. Begge husene var på 120 kvadratmeter. I Bergen sparte man 5.100 kilowattimer, på Røros 6.100 kilowattimer, når varmepumpens eget strømforbruk er trukket fra.

Les også: Varmepumpeprodusenter blåser i kvaliteten

Leser man energisparerådene på Enovas nettsted, kommer varmepumpe ganske langt nede på listen over lønnsomme tiltak. Etterisolering og varmeveksler i ventilasjonsanlegget er ofte mer lønnsomt enn varmepumpe.

Flere råd fra Enova, tilpasset din bolig.

Merk at fra nyttår må boliger som skal selges eller leies ut ha energimerking. Energimerkingen skal vise hvor energieffektiv boligen er.

Denne artikkelen ble første gang publisert på DinSide i januar 2010, og er republisert til glede for gamle og nye lesere.

Lyst til å diskutere?

Besøk vårt debattforum!