Hvordan få fyr i peisen

Fyre opp-ned i vedovnen

Med denne teknikken får du kjapt fyr, og vedovnen holder seg varm i flere timer.

OPP NED-METODEN: Lei av å bruke evigheter på å fyre i peisen? Da bør du prøve opp ned-metoden. I artikkelen under får du forklaringen på hvordan den funker, se også video! Foto: Skjermdump Youtube.
OPP NED-METODEN: Lei av å bruke evigheter på å fyre i peisen? Da bør du prøve opp ned-metoden. I artikkelen under får du forklaringen på hvordan den funker, se også video! Foto: Skjermdump Youtube. Vis mer

Er det én ting som er irriterende når det er kaldt i huset, så er det når det tar en evighet å få skikkelig fyr i peisen.

Mange av oss bruker den vanlige teknikken med å legge de minste vedkubbene inn i peisen først for så å stappe tennbriketter eller avispapir innimellom kubbene. Så tenner vi på fra bunnen av, for det har vi hørt at er det riktige.

Det flere kanskje ikke vet, er at for å få skikkelig fyr i peisen så bør man gjøre det stikk motsatte. Da får man raskt fyr, og best av alt: det vil brenne i flere timer.

Her forklarer vi hvordan det gjøres.

Opp ned-metoden

Du gjør følgende:

  1. Begynn med å sortere vedkubbene etter størrelse: legg de største kubbene i én bunke, de mellomste i en annen og de minste i siste bunke.
  2. Legg to av de største vedkubbene i bunnen av ovnen.
  3. Deretter legger du tre av de mellomste kubbene diagonalt oppå de største kubbene.
  4. Så legger du tre av de minste vedkubbene horisontalt oppå de mellomste kubbene.
  5. Avslutt med å legge avispapir eller tennbriketter innimellom de minste vedkubbene på toppen.
  6. Nå er det bare til å fyre opp. Dette skal gå raskt, og vil brenne i flere timer.

I denne videoen får du se hvordan du skal går fram:

Mer miljøvennlig

Å fyre fra toppen er den mest effektive oppfyringsmetoden og du får bedre varmeutnyttelse av veden, ifølge Sintef.

- I tillegg er det å fyre i peisen fra toppen mer miljøvennlig, forteller Anette Holum Solheim ved peisprodusenten Dovre AS.

Sintef opplyser at du kan minimere utslipp av skadelige gasser med opptil 80 prosent.

Hold på varmen

Ved koster mye, og da er det greit å få den til å vare lengst mulig. Trikset er å lage til et stort bål først. Så gjelder det å få lang brennetid slik at du slipper å bruke opp mye ved av gangen.

- Når du har fått god fart på bålet og det har brent ned til en glohaug, kan du fortsette og legge på en til to kubber, sier Solheim.

Det spiller også en rolle hva slags type vedovn du har.

- Om du skal kjøpe deg ny vedovn, anbefaler jeg støpejernsovn. Denne holder lenger på varmen, sier Solheim videre.

Hvis du vil ha en vedovn med god lagringskapasitet, mener hun at du bør velge en ovn av kleberstein eller en kakkelovn.

Fyr opp med tortillachips

Hvis du ikke har avispapir eller tennbriketter i huset, skal du få et fiffig tips:

Ta en titt i kjøkkenskapet, kanskje har du noe tortillachips liggende? Da bør du ta med deg litt chips bort til vedovnen! Tortillachips er nemlig genialt å fyre med.

Vi har testet dette trikset - her kan du lese om hvordan det gikk!

Sikker vedfyring

Høst og vinter er høytid for vedfyring, men det er ikke risikofritt.

Dermed gjelder det alltid å tenke sikkerhet, ifølge Ann Christin Olsen-Haines, fungerende avdelingsdirektør i Direktoratet for samfunnssikkerhet og beredskap (DSB):

- God forbrenning krever mye luft. Ha alle trekkventilene åpne når du tenner i peisen. Når det er god varme i ovnen kan du skru ned for trekken til det brenner med rolige flammer, tipser hun.

Hvis du fyller ovnen med ved og fyrer med lite trekk, dannes det beksot i skorsteinen. Det samme skjer hvis du fyrer med fuktig ved. Beksot og tjære som samler seg i pipa tar etter hvert fyr. Det kan skje etter bare noen få måneder med feil fyring, opplyser Olsen-Haines.

- Sørg for å ha god avstand til ting som kan ta fyr. Møbler og pyntegjenstander må ikke stå for nært, og en åpen peis bør ha en gnistfanger. Oppbevar aske i en beholder som ikke er av brennbart materiale, avslutter hun.