- Funkistak er fuktfeller

Har du flatt tak, bør du være ekstra nøye med vedlikehold og kontroll - men alle bør sjekke taket hver høst.

Publisert
Sist oppdatert
Mote har sin åpenbare pris. Roy Nilsen, Anticimex.


Funkishus er trendy, men ekstra utsatt for fuktskader.

- Flate tak har betydelig mindre marginer enn vanlige saltak, når det gjelder lekkasjer, sier Roy Malmo Nilsen i Anticimex til DinSide.no.

Anticimex inspiserer skader i en rekke norske boliger hvert år. Vannskader utgjør en stor del av statistikken. En rekke av disse igjen, skyldes fuktskader fra tak.

Se Norges beste bygg, de siste 25 år

Taket blir som et basseng

Vann renner av på midten, på flate tak. Dersom slukene går tett, blir taket lett et basseng. Her ser du tydelig hvor vannet samler seg, i kryss på midten av taket. <i>Illustrasjonsfoto: Newswire</i> Foto: Foto: Newswire
Vann renner av på midten, på flate tak. Dersom slukene går tett, blir taket lett et basseng. Her ser du tydelig hvor vannet samler seg, i kryss på midten av taket. Illustrasjonsfoto: Newswire Foto: Foto: Newswire Vis mer


Malmo Nilsen forklarer videre at vannet lettere glir av tradisjonelle saltak. På et flatt funkistak sluses vannet ut gjennom sluk som er plassert på midten av taket, og man utfordrer derfor de svake punktene i et tak mye mer i et flatt tak. Dersom disse slukene går tett, blir taket nærmest som et basseng.

- Selv om funkismoten sier at flate tak er arkitektonisk pent, rent bygningsteknisk bør regnvannet renne bort fort, ikke samles opp først, sier Malmo Nilsen.

I perioden 2003-2005 systematiserte Anticimex resultatet av nesten 9.000 inspeksjoner av norske hustak. Hele 45 prosent av takene ble vurdert til å ha skader eller å trenge utbedringer innen kort tid.

Ta turen på taket nå!

– Mange er ikke klar over hvor viktig det er å ta seg en tur opp på taket for å få vekk løv og annet rusk og rask som stenger for vannets avløpsveier. En slik høstsjekk er ekstra viktig for funkishuseiere. Funkistak er fuktfeller dersom høstsjekken uteblir, sier Malmo Nilsen.

Han understreker at det ennå ikke for sent å komme seg opp på taket.

- Ta turen opp rett etter et regnskyll, råder han. - Da ser du om vannet hoper seg opp, og eventuelt om det er tette sluk eller takrenner.

Gi huset en real vask - utvendig

God økonomi å gå på taket

Sjekkliste, tak:

 • Inspiser taket, noter alle mangler
 • Alle skader i taktekkingen må utbedres fort
 • Sjekk at vann lett kan renne av taket, og at takrennene er fri for løv og barnåler
 • Sjekk at alle skjøter er tette, spesielt rundt vinduer, piper et cetera
 • Sjekk at takrenner og avløp er tette
 • Sørg for god lufting i taket
 • Pipe? Sjekk denne grundig, også skjøter. Pass på å feie årlig
 • Skifertak/taksten? Skift ut sprukken sten, vask jevnlig med mose- og algedreper
 • Papptak? Sjekk at limet fortsatt sitter godt
 • Flatt tak? Pass spesielt godt på at sluk er i stand

 • Det er ikke bare huset ditt som har godt av at du tar turen på taket. Det er også en god idé for lommeboken, av opptil flere årsaker.

  For det første er det ikke alle forsikringer som dekker slike skader. Og selv om forsikringen din dekker slike skader, kan forsikringsutbetalingen ved skade bli avkortet dersom du ikke har foretatt vanlig vedlikehold.

  Ifølge Malmo Nilsen går husets aldringsprosess hurtigere dersom taket utsettes for økt belastning. Du risikerer altså å måtte utbedre taket langt oftere dersom du ikke sørger for jevnlig vedlikehold.

  – Koblingen mellom taktekkingen og sluket er alltid konstruksjonens svake punkt. Hvis sluket er tett, blir det et vanntrykk som kan føre til lekkasje. En annen felle er hvis taket ikke er laget med varmt sluk og nedløp, slik at vannet fryser, sier Nilsen.

  Flatt tak, saltak og pulttak

  Du bør passe på å renske opp i takrenner og sjekke taket før snøen får lagt seg. <i>Foto: Ifi.no</i>
  Du bør passe på å renske opp i takrenner og sjekke taket før snøen får lagt seg. Foto: Ifi.no Vis mer


  Selv om funkishus med flate tak er moderne, er det fortsatt saltak som gjelder. En av Norges største ferdighuskjeder, Mesterhus, bygger rundt 2000 hus i året. I underkant ti prosent av husene har funkisstil med tak som bare skråner til én side, såkalt pulttak.

  – Noen har også flate tak, uten at vi er så veldig glad i dette. Det krever spesielle taktekkemetoder for å unngå vannlekkasjer. De fleste av våre kunder velger fortsatt hustyper med et nostalgiske preg med skråtak eller såkalt saltak. Muligheten for lekkasjer er mindre for disse enn flate tak, sier kjedeleder Arve Solheim i Mesterhus til Newswire.

  Han tror skadene blir flere på grunn av det han mener er folks manglende vaner for sjekk og vedlikehold av tak.

  – Folk er generelt lite flinke til å få vekk løv og annet fra takrenner og sluk når høsten kommer. Det er veldig viktig uansett hva slags tak du har, sier Solheim.

  Flate tak selger mest i bynære strøk og i Rogaland.

  Hva er best, mur eller tre?

  Tette terrasser

  Sommerens søte uterom kan gi fuktskader og dårlig inneklima om vinteren. Sjekk derfor at regnvann går i sluket, og at det ikke er lekkasje, sprekker eller fukt i gulvet. <i>Illustrasjonsfoto: Ikea</i>
  Sommerens søte uterom kan gi fuktskader og dårlig inneklima om vinteren. Sjekk derfor at regnvann går i sluket, og at det ikke er lekkasje, sprekker eller fukt i gulvet. Illustrasjonsfoto: Ikea Vis mer


  Også balkonger og terrasser utmerker seg som svake punkt på Anticimex' statistikker. Av 8.000 balkonger og terrasser hadde åtte prosent behov for umiddelbare utbedringer, mens hele femti prosent hadde påviste mindre skader eller feil.

  – Også for terrassene og balkongene er det ofte dårlige vinterforberedelser som har skylden. Og mange hus med flate tak har takterrasse. På disse har sluket ekstra behov for en rengjøring før snøen kommer, siden det blir mye etterlatenskaper der mennesker oppholder seg, sier Nilsen i Anticimex.

  Han tror unnasluntring fra taksjekken skyldes både makelighet og engstelse.

  – Mange kvier seg nok en del for å finne fram stigen og gå opp på taket. Men det er ingen vei utenom. Akkurat som bilen har sine nødvendige vinterforberedelser, har huset sine, sier han. Les mer om hva du bør sjekke i faktaboksen til høyre.

  Kilde: IFI, Boligfag, Newswire, Anticimex  Vi bryr oss om ditt personvern

  dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

  Les mer