Fungerer det å varmebehandle ugresset?

Vi prøver ugressbrenner med gass.

FYR OG FLAMME Du skal egentlig ikke brenne ugresset, men det er vanskelig å la være. Husk å holde god avstand, både til deg selv og huset ditt! Foto: IVER NESET
FYR OG FLAMME Du skal egentlig ikke brenne ugresset, men det er vanskelig å la være. Husk å holde god avstand, både til deg selv og huset ditt! Foto: IVER NESET Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Her i Dinside har vi vært innom en rekke måter å utrydde ugress.

Vi har skrevet både om eddik og Fun Light, knivbasert ugressfjerner og bruk av ugress i maten, for å nevne noe.

Men hva med å angripe ugresset med en «flammekaster» i Rambo-stil? Det virker i hvert fall tøffere enn en å stå med rumpa i været og luke.

LES OGSÅ: Dette visste jeg ikke da jeg ble hageeier

Koster bare 199 kroner

Ugressbrennerne som proffene bruker kan menigmann nå kjøpe i mindre versjoner både hos Clas Olhson, Jula og i andre butikker.

Se hvordan ugressbrenneren fungerer: (Video: Magnus Arnkværn/Dinside)

 

Disse koster bare to-tre hundrelapper, drives av gass og er enkle å bruke. Men fungerer de?

Vi lånte en Rimac-brenner til 199 kroner av Clas Ohlson og gjøv løs på hellene i hagen, der planter av ymse sort hadde vokst godt de fire ukene vi var på ferie tidligere i sommer.

LES OGSÅ: Denne fjerner ugresset med rota

HENDIG: Rimac-brenneren er grei å jobbe med og tar lite plass. Foto: TORE NESET
HENDIG: Rimac-brenneren er grei å jobbe med og tar lite plass. Foto: TORE NESET Vis mer

Virker ikke med én gang

Varmebehandling har lenge blitt bukt for å bli kvitt uønsket vegetasjon, både på offentlige steder og i private hager. Tidligere brant man rett og slett gressplenen for å gjøre den fin, men dette er nå forbudt i flere kommuner i Norge, både av hensyn til miljøet og brannfaren.

TENNER: Brenneren fyres opp via en tenner på røret. Foto: TORE NESET
TENNER: Brenneren fyres opp via en tenner på røret. Foto: TORE NESET Vis mer

Forskerne kan fortelle at moderat temperaturbehandling er vel så effektiv som å rett og slett å svi av gresset med blåselampe eller lignende. Med en gassbasert ugressbrenner skal ikke ugresset brennes, bare utsettes for intens varme. Da ødelegges celleveggene og planten dør av dehydrering.

Prosessen skjer gradvis, så du kan ikke forvente at ugresset forsvinner med én gang. Du må ifølge bruksanvisningen vente minst et par dager før du ser virkningen.

Effekten er permanent etter noen behandlinger, skal vi tro bruksanvisningen, som for øvrig er skrevet på hjelpeløst Google Translate-norsk (den fungerer bedre på engelsk).

Behandlingen skal være mest effektivt om våren, før ugresset får satt seg. Også frøene som ligger i nærheten tar kvelden for godt når varmen treffer dem. Men som sagt: Dette har vi ikke fått bekreftet på den korte tiden vi har hatt brenneren.

LES OGSÅ: Fjerner både ugress, maur og katter

Forsiktig - brannfare!

Med Clas Ohlson-brenneren følger det med en beholder med propangass. Som ellers må slik gass omgås med ekstrem forsiktighet. Den er svært brennbar, og bør oppbevares sikkert. Skulle beholder lekke, kjenner du den samme lukta du kjenner når du skrur opp ventilen på hytta.

Det er all grunn til å være forsiktig:

VENTIL: Viktig å skru til før du setter på propanbeholderen. Foto: TORE NESET
VENTIL: Viktig å skru til før du setter på propanbeholderen. Foto: TORE NESET Vis mer

I mai 2010 brant Korsvik Kirke på Karmøy i Rogaland ned til grunnen. Årsaken var en gassdrevet ugressbrenner. Det har også skjedd mindre ulykker med privatboliger på grunn av slike brennere.

LES OGSÅ: Slik får du enda finere plen

Skal varmes - ikke brennes

Når lokket er av, skrus beholderen inn i skaftet, der det sitter en ventil. Så er det bare å trykke på tenneren på røret.

Flammen skal ifølge bruksanvisningen holdes minimum fem centimeter fra ugresset, slik at det ikke tar fyr. Likevel opplevde vi at det var svært vanskelig å ikke skape småbranner. Heldigvis hadde det regnet en god del dagen før, slik at faren ikke var overhengende.

For å teste om brenneren virker etter hensikten, kan man ta et blad mellom fingrene. Om det farger av, er alt som det skal. Virkningene av behandlingen ser man først etter noen dager. Og ja, allerede dagen etter lå ugresset der i vissen form. Da var det bare å feie det opp som tørt løv.

Kommer det igjen?

Om det kommer tilbake om ei uke eller to, vet vi ennå ikke. Og vi har også god erfaring med å luke grundig manuelt først, og så helle over kokende vann. Denne metoden er derimot mer tidkrevende enn å bruke brenneren.

Selv tok vi en omgang med kantklipperen først. Deretter gikk vi over stumpene med brenneren.

Det er viktig å understreke at ugressbrenneren kun kan brukes til å fjerne ugress mellom heller og på asfalt/grusdekke. På plenen har den ingen ting å gjøre!

Det er kanskje en selvfølge for de fleste, men det er også verd å nevne at brenneren ikke skiller mellom ugress og vakre blomster du ønsker å ha. Alt den kommer i kontakt med visner permanent.

LES OGSÅ: Eddikvann mot ugress

DAGEN DERPÅ: Ugresset ser nokså pjuskete ut, men borte er det ikke. Og det er like vanskelig å luke bort som før varmebehandlingen. Foto: TORE NESET
DAGEN DERPÅ: Ugresset ser nokså pjuskete ut, men borte er det ikke. Og det er like vanskelig å luke bort som før varmebehandlingen. Foto: TORE NESET Vis mer

Pjuskete etter ett døgn

Så var det resultatet, da. Dagen etter varmebehandlingen sjekket vi hellene våre. Og ja, ugresset (vel å merke det vi ikke svidde av ved et uhell) så ganske pjuskete ut. Det hadde fått en sykelig brunfarge, og så utvilsomt ut som om det sang på det siste.

Men det var like vanskelig å fjerne som før behandlingen, og det gjenstår å se om det gror ut igjen.

Etter to dagers ventingen uten at noe synlig skjer synes vi ikke dette er en spesielt effektiv måte å fjerne ugresset på. Vanlig kantklipper kombinert med kokende vann har tidligere vist seg å være vel så effektiv, i hvert fall på på kort sikt.

Men det kan jo tenkes at vi har gått glipp av noe her. Kanskje leserne kan bidra med erfaringer?

Uansett er 200 kroner ingen stor sum. Og om du synes det er morsommere å «blæste» ugresset enn å luke det, er i hvert fall en ugressbrenner en beskjeden investering.

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer