For å se kvalitetsforskjellen bør tv-skjermen være større enn 42 tommer, sier Ørjan Wilhelmsen i Lefdal Elektromarked. Foto: Newswire/Lefdal
For å se kvalitetsforskjellen bør tv-skjermen være større enn 42 tommer, sier Ørjan Wilhelmsen i Lefdal Elektromarked. Foto: Newswire/LefdalVis mer

Full forvirring om HD

HD klar, HD-ready eller full HD? Same-same, no difference, eller essensielle forskjeller?

Ifølge en undersøkelse gjort for Lefdal Elektromarked er 64 prosent av oss forvirret om HD-begrepene, skriver Newswire i en pressemelding for selskapet. De fleste norske tv-seere vet ikke forskjell på HD-klar og full HD. Men spiller det egentlig noen rolle hva vi velger?

Kjøpe ny TV? Her er den optimale sjekklisten før TV-kjøpet

– En HD-klar skjerm med 1024 x 768 piksler kan vise bilder med 720p-oppløsning. En full HD-skjerm med 1920 x 1080 piksler kan vise bilder med 1080p-oppløsning. Jo flere piksler, desto bedre oppløsning får du på bildet, forklarer Ørjan Wilhelmsen i Lefdal i pressemeldingen.

Kvalitetsforskjellen er ifølge Wilhelmsen best synlig på skjermer som er større enn 42-tommer. Vår TV-tester er delvis enig.

Men at man må ha full HD for å få best bildekvalitet er en sannhet med modifikasjoner, eller som vår TV-tester Øyvind Paulsen uttrykte det i artikkelen Vi knuser TV-mytene: - Dette er dessverre en utbredt myte som TV-selgere har levd godt på alt for lenge.

Han skriver videre: "Hadde det vært så enkelt hadde jo alle 1080p TV-er vært like gode. Det er de ikke.

Poenget er nemlig at det finnes like mange gode og dårlige TV-modeller med 1080p-logo på, som det finnes gode og dårlige TV-er som ”bare” er HD-ready-merket.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Alt disse betegnelsene sier er nemlig hvilken oppløsning TV-en takler (og hvilke innganger TV-en har). De sier altså INGENTING om hvorvidt TV-en gir deg god bildekvalitet eller ikke. Her vil som vanlig kvaliteten på panelet og hvordan TV-en bearbeider signalene den mottar være avgjørende."

Les saken: Vi knuser TV-mytene

Lite verdt uten riktig kabel

Uansett hvor mange piksler eller hvor god bildekvalitet du har, kan feil kabler stikke kjepper i julene for den beste TV-opplevelsen. For minst like viktig som antall piksler, er riktige kabler. Og det er det svært få som er klar over, viser Lefdal-undersøkelsen.

– Folk flest kan få et mye bedre bilde hvis de bare bytter en kabel. Men bare 18 prosent av de spurte hadde byttet ut skart-kabelen med en hdmi-kabel for å få full utnyttelse av sin HD-klare tv, sier Wilhelmsen.

Er det verdt tusenlappene å investere i dyre kabler?

High-speed HDMI? Datadoktoren svarer: Les mer om kabelvalg