Fuktmåleren er høstens må-ha produkt

Det er ikke for sent å male, men da bør du skaffe deg en av disse.

Digital fuktmåler kan kjøpes fra et par hundrelapper. Denne fant vi på Logosol.no til 518,75 kroner inkl moms.  Foto: Produsenten
Digital fuktmåler kan kjøpes fra et par hundrelapper. Denne fant vi på Logosol.no til 518,75 kroner inkl moms. Foto: Produsenten Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Det skjedde i år igjen. En relativt dårlig sommer fikk mange huseiere til å utsette malejobben, og det med rette: For maler du våte vegger, kan du risikere å gjøre mer skade enn nytte. Og hvem vil vel svinge penselen når solen for én gangs skyld titter frem?

Ifølge Informasjonskontoret for farge og interiør, Ifi.no, er det ikke for sent å male, selv om det går mot høst. Men merk deg at det å male på høsten kan by på et par utfordringer i forhold til fukt og temperatur.

Ikke mal våte vegger!

Grensen for hvor tørt treverket må være før du kan male varierer. Teknisk service hos Jotun sier at treverket ikke kan ha høyere fuktandel enn 18 prosent; malermester Ole Andreas Klaveness er hakket strengere, og vil ha under 15 prosent fuktighet. Hvilken prosentandel du velger å forholde deg til er opp til deg, men for å vite hvor våte plankene egentlig er, trenger du hjelp.

- Invester i en fuktmåler, er uansett rådet fra Dag Frogner Hansen hos teknisk service i Jotun.

Visste du at du også burde ta med deg fuktmåler på visning

Fra 99 kroner

Prisen på fuktmålere var tidligere såpass høy at det gjerne var forbeholdt fagpersoner, men de siste årene har det kommet en rekke rimeligere versjoner på markedet. Selv om kvaliteten nok kan variere, vil det nok være greit nok for sporadisk husmalebehov.

- Vi nordmenn liker jo å ha duppeditter og greier. En fuktmåler er en kjekk sak å ha liggende i garasjen, anbefaler Frogner Hansen.

Det finnes en rekke ulike fuktmålere på markedet. Den rimeligste vi fant etter et kjapt søk på nettet, var fra Biltema til 99 kroner.

Slipp unna med 1/4 av jobben: Ikke sikkert du trenger å male alle ytterveggene

Slik gjør du


Det er viktig at du måler de mest fuktutsatte områdene, som for eksempel endeveden. Områder rundt vinduer og dører, kan også være grei å sjekke. Du bør også måle på flere sider av boligen, fordi solen treffer ulikt, og være ekstra observant på områder som er konstant i skyggen. Stikker man fuktmåleren inn midt på solveggen kan man få feil resultat, fordi treverket her vil tørke raskere enn resten av veggen.

NB! Fuktmålere fungerer dårlig på trykkimpregnert treverk på grunn av saltene. Skal du male trykkimpregnert treverk på høsten kan det lønne seg å høre med en fagperson.

Les også: Slik maler du trykkimpregnert treverk

Vind og vær

I tillegg bør du følge med på værmeldingen. Ja, den kan være ustabil, men er det meldt pøsregn på kvelden, bør du nok utsette prosjektet. Og kryper temperaturen under 5 grader, kan du også la malerkosten ligge med god samvittighet - ihvertfall dersom du har en vanntynnbar maling. Løsemiddelbasert maling kan brukes ved lavere temperaturer, noen helt under nullpunktet, sjekk med din forhandler.

Det er ikke bare været som spiller inn på resultatet. Du bør ikke male på ettermiddagen, blant annet for å unngå duggmatting av malingen

Kilde: Ifi.no

Lyst til å diskutere?

Besøk vårt debattforum!