Fuglehygge - ikke fugledass

Det er hyggelig med fugleliv, men det er grenser for utfoldelse.

Fugler kan være et hyggelig innslag, selv om man ikke tilhører den harde kjerne av fuglekikkere. I stedet for å ligge i myra med kikkert foretrekker vi å sitte innendørs og betrakte fuglene som jobber iherdig med å få i seg lekkerbiskener som vi har lagt eller hengt ut.

Men alt har en bakside, og her snakker vi i bokstavelig forstand. Godsakene skal ut igjen, det er ikke alltid like lekkert med fuglemøkk der vi selv skal oppholde oss og hvile øyet.

Hva kan du gjøre for å hindre fuglemøkk på strategiske steder på uteplassen?

Har du husket å gjøre hus og hage klar for vintersesongen?

Lokkemidler

I egen hage er mulighetene mange for å forsøke å styre hvor fuglene skal foretrekke å oppholde seg. Du kan henge opp spesielle foringskonstruksjoner i trærne, eller rett og slett kappe en kokosnøtt i to, bore et hull i kanten og sette i en snor til oppheng.

Både store og små fugler elsker kokos, også hakkespetten klarer å få tak i godsakene med noen c-momenter og trass mot gravitasjonen.

Hakkespetten liker også kokos Foto: Brynjulf Blix
Hakkespetten liker også kokos Foto: Brynjulf Blix Vis mer


Et fuglebrett er også trivelig, plasserer du et lite hus på brettet sørger du for at også de små får sin andel, ikke bare skjæra.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Trivsel på fuglebrettet Foto: Brynjulf Blix
Trivsel på fuglebrettet Foto: Brynjulf Blix Vis mer


Ikke fugledass

Men er det et utspring eller annet praktisk sted å sitte i passe nærhet til matfatet, kan du regne med at dette blir definert som dass av de bevingede (u)vesener.

Spesielt hvis omgivelsene er mørke, f.eks. svart beis, blir de hvite etterlatenskapene svært synlige.

Vi har som beskrevet tidligere satt opp en svart levegg ved terrassen, med et utmerket vannbord på toppen. og det er bare et par meter derfra til fuglebrettet.

Nå har fôringssesongen så vidt startet, men fuglebrettet har enda ikke blitt tatt i bruk. Derfor er tiden inne for profylaktiske handlinger, vi vil unngå å skrubbe fuglemøkk.

På slakk line

Ser man opp på jernbanestasjoner finner man mange steder hvor det ville vært naturlig å finne duer. Ser man nærmere etter er det satt opp hindringer som hindrer fugler å lande. Dette er gjerne piggmatter i forskjellige varianter, med flere centimeter lange pigger som stikker rett opp eller i vinkler. En annen løsning er å spenne opp wire.

Nå er det verken duer eller måker som frekventerer vår hageflekk, bortsett fra et par ringduer som dukker opp hvert år og vralter omkring som et hyggelig innslag.

Ringduene "våre" Foto: Brynjulf Blix
Ringduene "våre" Foto: Brynjulf Blix Vis mer


Leveggen - fuglebrett med "stabbur" til høyre. Foto: Brynjulf Blix
Leveggen - fuglebrett med "stabbur" til høyre. Foto: Brynjulf Blix Vis mer


Siden det i all hovedsak er snakk om små fugler og en og annen skjære, greier vi oss med en lettere konstruksjon, og vi har kommet fram til at nylonsnøre på spiker vil være tilstrekkelig for de fugleformatene vi har med å gjøre.

Dette er det vi trenger til å hindre fuglene i å sette seg på vannbordet. Håper vi. Foto: Brynjulf Blix
Dette er det vi trenger til å hindre fuglene i å sette seg på vannbordet. Håper vi. Foto: Brynjulf Blix Vis mer


Spiker har nå blitt slått ned og nylonsnøre har blitt bundet opp i mellom dem. To parallelle snører regner vi med skal holde.

Før og etter spiker og nylonstnøre Foto: Brynjulf Blix
Før og etter spiker og nylonstnøre Foto: Brynjulf Blix Vis mer


Poenget er ikke at fuglene skal vikle seg inn i trådene, bare at de skal møte en hindring. Enten ved at tråden er for tynn til at de kan gripe rundt den, eller ved at den treffer haka eller stjerten hvis de forsøker å lande i mellom snørene.

Nå skal vi fjerne de få etterlatenskapene som ligger der, så vil tiden vise om åtgjerdene har vært tilstrekkelige.

Andre løsninger?

Har du egne erfaringer og løsninger på slike problemer, del dem med oss og leserne i debatten under!