Den brune sneglen er fryktet og forhatt av mange hageeiere.  Foto: iStockphoto
Den brune sneglen er fryktet og forhatt av mange hageeiere. Foto: iStockphotoVis mer

Fryser bort brunsneglene

Glem fancy produkter og gamle kjerringråd. Kryss fingrene for flere kalde dager.

Snegleforskerne regner nemlig med at den forhatte brunsneglen ikke tåler temperatur på rundt fem kuldegrader, melder NTB. Barfrosten som har rådet i kystområdene rundt Oslofjorden den siste tiden, er godt nytt for alle dem som fører krig mot brunsneglen, mener stipendiat Bjørn Arild Hatteland.

– Dette er en hypotese som ikke er testet, men vi regner med at den ikke greier å overleve i fem kuldegrader over flere dager, sier Hatteland ved Universitetet i Bergen til NTB.

Hatteland jobber med en doktorgradsavhandling om brunsneglen, iberiasneglen - eller mordersneglen som den kulørte presse ynder å kalle den.

Husdyr? Her er krypene du ikke vil ha i huset ditt

Kan innebære massedød

I årets første uke har store deler av områdene rundt Oslofjorden hatt en døgnmiddeltemperatur på eller under fem kuldegrader. Dette tror snegleforskerne kan innebære massedød for brunsneglene. Godt nytt for hageeiere, såvel som bønder og grøntprodusenter.

Hatteland har målt brunsneglbestanden siden 2002, i et område nord for Bergen. Målilngene viser at bestanden varierer sterkt, både fra år til år, og fra sesong til sesong - og til tross for alt oppstyret var fjorårets bestand den laveste siden målingene begynte.

I tilfelle det ikke virker... hva er ditt beste tips for å bli kvitt de slimete hagedreperne? Del ditt tips med andre lesere i debatten

Artikkelen fortsetter under annonsen