Frisk opp dine gamle radiatorer

Synes du det blir litt voldsomt å kjøpe nytt når de gamle radiatorene fremdeles gjør nytten? Her er to måter å oppdatere dem på, slik at de ikke stikker seg ut som stygge øyesår i ditt hjem.

Hvorfor ikke gå for en knallfarge, slik som denne? Foto: Andre Veron Foto: Andre Veron
Hvorfor ikke gå for en knallfarge, slik som denne? Foto: Andre Veron Foto: Andre Veron Vis mer


Sett farge på dem!

Er radiatorene dine gamle og grå - hvorfor ikke sette farge på dem?

Den billigste løsningen er å skrape og pusse bort maling som flasser, og deretter male to strøk med oljebasert maling, eller maling som er spesielt beregnet på metall. Sjekk med forhandleren din at malingen du velger tåler varme.

Gjør det selv:

 • Skru av radiatoren slik at den er kjølig når du arbeider med den
 • Skrap bort maling som flasser
 • Puss godt med slipepapirm, eller stålbørste, slik at malingen blir ru, og ny maling får godt feste. Dette gir også jevne overganger.
 • Vask radiatoren godt, og gå over med et fint slipepapir.
 • Børst over med en støvkost, bruk støvsuger, eller vask på nytt og la tørke. Det er viktig at radiatoren er tørr og støvfri før du begynner å male.
 • Mal to strøk oljemaling for interiør, eller annen maling din forhandler kan anbefale.
 • Få det gjort
  Det aller beste resultatet får du nok imidlertid om du setter bort hele eller deler av jobben. Radiatorene demonteres, sandblåses, for så å males. Du bør få fagfolk til å demontere og sandblåse, samt skifte ventiler eller lignende, dersom du vil gjøre dette. Grunning og maling kan du gjøre selv.

  Sørg for å be om:

 • At sandblåsingen ikke er for kraftig slik at rørene blir skadet
 • Skifte av ventiler, eventuell ettermontering av termostat. Da blir radiatorene så godt som nye
 • Grunn med en spesialgrunning for metall
 • Mal to strøk oljebasert interiørmaling
 • Artikkelen fortsetter under annonsen

  Tips: For en litt morsom effekt kan du male radiatorene i en kontrastfarge. For mest mulig diskret resultat, mal dem i samme farge som veggen bak - eller i en farge som er hentet fra eventuelt tapet. Lek gjerne med malingens glansgrad, bare husk: Blank fremhever, matt skjuler.

  Bygg dem inn

  Er radiatoren utenfor redning kan du bygge en boks. La deg inspirere av ferdigvariantene, for eksempel denne fra den britiske forhandleren Argos.
  Er radiatoren utenfor redning kan du bygge en boks. La deg inspirere av ferdigvariantene, for eksempel denne fra den britiske forhandleren Argos. Vis mer


  Er du lei av å se på radiatorene? Eller har de rett og slett passert stadiet der de kan reddes for lenge siden? Løsningen kan være å bygge dem inn.

  Du kan snakke med en snekker - eller er du hendig, kan du gå du løs på oppgaven selv. I prinsippet bygger du en kasse rundt radiatoren, med rikelig med åpninger slik at varmen slipper ut. Pass også på at det er rikelig med rom over radiatoren.

  En smart løsning er å bruke gitter i stål, tre - hønsenetting, et cetera. Kassen maler du i samme farge som vegg eller lister om du vil at boksene skal være diskret - eller du kan velge en kontrastfarge om du synes boksen blir så fin at du vil at den skal synes godt.

  Tips: Det kan lønne seg å male radiatoren i en matt gråfarge (Ifi.no foreslår fargekode N8000) før kassen settes på plass. Denne fargen vil ikke reflektere noe særlig lys, slik at radiatoren blir mest mulig usynlig i kassen sin.

  Kilde: DinSide, Informasjonskontoret for Farge og Interiør / ifi.no og Maling 1000.