Denne oppvaskmaskinen er et av finalebidragene i Electrolux sin årlige designkonkurranse Design Lab. Foto: Electrolux
Denne oppvaskmaskinen er et av finalebidragene i Electrolux sin årlige designkonkurranse Design Lab. Foto: ElectroluxVis mer

Fremtidens dingser

Se hva som skjer når fantasien til designstudenter verden over går amok.

Electrolux sin årlige designkonkurranse er i gang igjen. Hvert år inviterer hvitevaregiganten verdens designerspirer til å komme opp med ideer til framtidens husholdningsprodukter.

I fjor var det den østerrikske designstudenten Stefan Bushberger som vant hele sulamitten, med et redesign av en av kjøkkenets mest essensielle hvitevarer, nemlig kjøleskapet. Ideen var enkel: I stedet for å ha ett kjøleskap med én dør, så Bushberger for seg et kjøleskap bestående av mange små skap plassert på toppen av hverandre, som store legoklosser. En ganske praktisk idé for folk som bor i bofellesskap (se bilder av kjøleskapet her).

Om det prisbelønte kjøleskapet kommer i produksjon, gjenstår å se. Likevel er det mer realistisk å se for seg et slik produkt i våre hjem, enn noen av finalebidragene i årets konkurranse. For i år har Electrolux invitert studentene til å komme opp med produkter som de ser for seg kan komme i produksjon i løpet av de neste 90 årene.

Og det er tydelig at studentene har fullstendig gått av skaftet når det gjelder bidrag til konkurransen. Her finnes kjøleskap som teletransporter maten, flygende vannkaraffel, og en robot som skal gro planter på mars.

Mer enn 900 bidrag kom inn til konkurransen, og nå er åtte produkter plukket ut til den store finalen som går av stabelen i London 24. september.

Artikkelen fortsetter under annonsen

LES OGSÅ: Morgendagens dingser

Dobbel oppvask

Fremtidens dingser


Det mest jordnære og praktisk overkommelige finaleproduktet i årets konkurranse er den doble vaskemaskinen Bifoliate, laget av Toma Brundzaite fra Litauen. Oppvaskmaskinen er todelt, og fungerer slik: Putt oppsaken inn i det ene skapet og sett på maskinen. Når vasken er ferdig flytter du døren over på den andre siden (som du igjen kan fylle med skitten oppvask). Med andre ord vasker du opp annen hver gang med høyre og venstre skap.

Den lille innovasjonen skal ikke bare gjøre livet lettere for alle dem som hater å ta ut tallerkenene av oppvaskmaskinen, skal er også tenkt å være ekstremt miljøvennlig. Dette takket være at oppvaskmaskinen vil bruke ultrasonisk bølgeteknologi som vasker mer effektivt og miljøvennlig enn dagens liknende produkter.

Middagsrevolusjon?

Teleport Fridge av Dulyawat Wongnawa, Thailand. Trykk på et par knapper, og få kjøleskapet til å fylle seg selv opp. Sparer tid og miljø, men det spørs om denne dingsel vil gjøre folk slankere, med maten så lett tilgjengelig.
Teleport Fridge av Dulyawat Wongnawa, Thailand. Trykk på et par knapper, og få kjøleskapet til å fylle seg selv opp. Sparer tid og miljø, men det spørs om denne dingsel vil gjøre folk slankere, med maten så lett tilgjengelig. Vis mer


Dulyawat Wongnawa fra Thailand er også en av de heldige finalistene, og har klatret høyt opp i konkurransen med sin fantastiske visjon av framtidens kjøleskap. Kjøleskapet teleporterer mat fra produsentene og rett inn i passende hyller i kjøleskap og fryser. Science fiction? Ja, så absolutt, men ideen er både miljøvennlig og kreativ nok til å imponere dommerne i Electrolux-panelet.

Nederst i artikkelen ser du samtlige finalebidrag i årets konkurranse. Vinneren vil bli kåret 24. semptember under designmessen 100 % Design i London. Førstepremien er 5.000 euro, samt betalt halvt års hospitering i et av Electrolux' designsentra. Les mer om konkurransen på Electrolux sine nettsider.

Vannfrie vaskemaskiner

En av hovedpersonene bak den årlige designkonkurransen heter Henrik Otto. Han er global designsjef i Electrolux, og en av dommerne som skal bestemme hvilken student som vinner konkurransen. Da DinSide snakket med ham under forrige års konkurranse var han opptatt av å formidle hvordan designen på våre vanligste produkter vil forandre seg.

Henrik Otto er global designsjef i Electrolux. Foto: Kim Jansson
Henrik Otto er global designsjef i Electrolux. Foto: Kim Jansson Vis mer


- Om du ser ti år tilbake i tid, og ser hvordan folk levde da i forhold til nå, så ser du vi ikke har kulturelt forandret oss mye. Derimot har omverdenen forandret seg, når det gjelder bevissthet om forbruk av ressurser, og tanker omkring når og hvordan man konsumerer. Hvor mange av de produktene du kjøper og setter inn i kjøleskapet, kunne hatt en annerledes og mer energieffektiv forpakning? Hvorfor får man så masse flytende produkter som man kjøper, melk, juice, drikke, i firkantede eller runde forpakninger?, sier Otto, som klart og tydelig ønsker melk i sølvposer i framtiden.

Men som designsjef i en hvitevarebedrift, er det innovasjon på nettopp hvitevareområdet han etterlyser mest.

- Jeg vi se de første vannfrie, vaskepulverfrie, vanskemaskinene. Noen varianter finnes allerede, vi har maskiner som vi selger til hoteller og sykehus som ikke bruker kjemikalier, bare kullsyre. Kullsyre og vann er utmerket å vaske med, og det er 100 prosent miljøvennlig, sier Otto.

Les hele intervjuet med Henrik Otto og stjernedesigneren Yves Béhar

Cocoon, av Rickard Hederstierna, Sverige. Cocoon er nesten som en mikrobølgeovn, men i stedet for å få micropopcornet til å poppe, kan du "gro" mat og la dingsen stå for hele tilberedningen. Designeren forslår at genmanipulerte produkter vil kunne fremstille ferdige matretter gjennom tilførsel av radiobølger. Foto: Electrolux
Moléculaire av Nico Kläber, Tyskland. Denne dingsen skulle passe fint i i hektiske hverdagsliv, der tid til matlaging ikke blir prioritert. Matprinteren kan lage de mest kulinariske retter av så godty som ingen ting. Praktisk? Absolutt! Realistisk? Nei!
Naturewash av Zhenpeng Li, Kina.En vannfri vaskemaskin, som også kan brukes som en stol. Bare sett deg ned, og kjenn at klærne du har på deg blir rene.
Renew av Louis Filosa, USA. Nok en varian av vaskemaskinen. Renew skanner klesplagget og renser det, alty du trenger å gjøre er å bevege skjorten eller buksen din opp og ned gjennom en åpning i produktet. Dingsen skal være 25 prosent mindre i størrelse enn en vanlig vaskemaskin.
Water Catcher av Penghao Shan, Kina. Nå begynner vi endelig å snakke fantasi. dette produktet er rettet mot å løse den store vannmangelproblematikken. Denne Pokémon-ballen flyr ut i naturen, og samler sammen regndråper før dråpene treffer bakken. Deretter vender ballen tilbake til et fat hvor vannet blir renset, for så og fly til nærmeste vannglass for å fylle det opp med friskt og rent vann.
Bifoliate av Toma Brundzaite, Ungarn. Dobbel oppvaskmaskin som skal spare miljøet med sin ultrasoniske vasketeknologi. Les mer om vaskemaskinen i hovedartikkelen.
Teleport Fridge av Dulyawat Wongnawa, Thailand. Trykk på et par knapper, og få kjøleskapet til å fylle seg selv opp. Sparer tid og miljø, men det spørs om denne dingsel vil gjøre folk slankere, med maten så lett tilgjengelig.
Le Petit Prince av Martin Miklic, Tsjekkia. Finalens siste bidrag er noe for seg selv. En hybrid av en robot og et drivhus, skal gro planter på Mars, slik at mennesker en gang skal kunne kolonisere den røde planeten. Plantene skal spire inne i en glassylinder i roboten, for så å planntes på et optimalt sted på planeten.

FINALEBIDRAGENE TIL DESIGN LAB 2009: