Frekkheten kjenner ingen grenser

Den årlige Plagiariusprisen hedrer de aller frekkeste hermegåsene. Ser du forskjell på original og kopi?

Dessverre blir man ikke rik av at andre produserer et produkt som er så likt ditt eget at få ser forskjell. Kopier, inspirasjoner, plagiater, etterligninger - uansett hva man velger å kalle det - er derfor et stort problem for formgivere verden over.

Action Plagiarius er en organisasjon som arbeider for designeres rettigheter og beskyttelse av originalt design under parolen "innovasjon, ikke imitasjon".

Årlig seremoni

Ser man bort ifra den oransjerøde puten er disse to sittemøblene ganske så like. Hvem kom først? Foto: Plagiarius
Ser man bort ifra den oransjerøde puten er disse to sittemøblene ganske så like. Hvem kom først? Foto: Plagiarius Vis mer

Frekkheten kjenner ingen grenser

  1. Her er årets frekkaser


Hvert år, under Ambiente-messen i Frankfurt, verdens største messe for forbruksvarer, deler de ut prisen: En svartmalt hagegnom med en pinnochio-aktig nese i gull, for slik å peke nese til åndsverkstyvene.

I tillegg til de tre topplasseringene, vanker det seks hederlige omtaler - samt et par spesialpriser, blant annet en pris for standhaftig plagiering.

Her ser du eksempler på frekke kopier

Professor Rido Busse startet den negative prisen, og han har siden vært en pioner i arbeidet mot piratkopier. Action Plagiarius har forøvrig også et eget museum; Museum Plagiarius i Solingen, Tyskland.

Alle foto: Plagiarius