Framtidshuset

Nå kan du få et hus som tenker selv. Med hjelp av en datamaskin, koplet sammen med sensorer, følere og brytere har du muligheten til å programmere huset ditt til å gjøre akkurat det du ønsker, enten du er hjemme eller sitter på jobben

[Ugjyldig objekt (NAV)]

Det smarte huset gir deg en enklere og mer konfortabel hverdag. Det du glemmer å skru av eller på, husker huset. Det sparer deg for mange bekymringer, men det svir i lommeboka.

Med smarthust er kaffen klar når du står opp.
Med smarthust er kaffen klar når du står opp. Vis mer

Smarte hus

Dagenes fremtidshus, SmartHuset fra Kankan gir deg muligheten til å kontrollere og styre hele boligen din via en datamaskin. Enten du er hjemme i stuen, på jobben eller på ferietur i sydligere strøk, kan du hele tiden overvåke og kontrollere at alt er som det skal innefor husets fire vegger.

Selve hjernen i det smarte huset er styringsenheten. Denne koster deg 4.990 kroner i installering, samt en månedlig abonnementsavgift på 219 kroner. I denne datamaskinene kan du legge inn profiler på de ulike apparatene i huset ditt, kaffemaskinen slås på kl. 07.00, temperaturen i stua reduseres når du legger deg, utelyset slås på automatisk, peisen tennes når du åpner inngangsdøra, mulighetene er nærmest ubegrensede.

I hovedsak består SmartHuset fra Kankan av tre deler, varmestyring, funksjonsstyring og varsling.

Varmestyring

Denne funksjonen gir deg til enhver tid full kontroll med temperaturen i de ulike rommene i huset ditt. Du setter opp profiler for hvert rom, du senker temperaturen om natten eller mens du er på jobb. På denne måten får du mer komfort, samtidig som du kan redusere strømregningen din med opp til 25 prosent.

Artikkelen fortsetter under annonsen

De ulike komponentene må du kjøpe selv, og kostnaden er avhengig av hvor omfattende løsninger du velger, men du må nok beregne en del tusen kroner. Bygger du nytt hus, vil du kunne spare en del penger på å velge varmeovner som er tilpasset smarthus-teknologien. I tillegg kommer en månedlig avgift på 29 kroner.

Funksjonsstyring

Her har du mulighet til å få full kontroll over alle elektriske apparater som er koplet opp mot smarthus-løsningen. Du kan styre lyspunkter i boligen, utelys, motorvarmer, kaffetrakter, stereoanlegg, det meste som slås av og på med elektriske brytere.

- Dette gir deg en enklere og sikrere hverdag, mener Poul Henrik Poulsen, administrerende direktør i Kankan

Funksjonsstyringen krever ikke omfattende innstalleringer og baserer seg på radiosignaler og signaler via strømnettet. På denne måten er innstallsjonen raskt unnagjort, og du slipper ledninger og kabler på kryss og tvers i boligen din. Prisen er også her avhengig av hvilke funksjoner du ønsker å kople inn, og også her er det en månedelig avgift på 29 kroner.

Varsling

Har du glemt å skru av kaffetrakteren, lukke et vindu eller skulle det oppstå en vannlekkasje vil du bli varslet via mobiltelefonene eller e-mail. Dette gir deg bedre trygghet, samtidig som du har muligheten til å begrense skadeomfanget hvis noe uforutsett skulle skje. Den månedelige avgiften er også her på 29 kroner, og krever også investeringer avhengig av det du ønsker å ha med i systemet.

Vær i forkant

Flere hus har allerede innstallert smarthus-teknologien.

- Vi er overbevist om at smarthus er noe som vil bli svært populært sier Poul Henrik Poulsen. Han mener verdien på en bolig vil øke dersom huset er innstallert med smart-teknologien.

Selv om smarthuset gir deg bedre kontroll og trygghet, vil det ikke gi deg store besparinger utover reduserte strømutgifter. Forsikringsselskapene vil ikke uten videre gi et smarthus lavere forsikringsgebyrer, men krever fortsatt alarmer og andre forsikringsgodkjente løsninger for å kunne redusere prisene.

- For 15.000 kroner er du godt på vei til å få et hus som tenker for seg selv, sier Poulsen. Men skal du ha et fullverdig smarthus må du belage deg på å plusse på mange tusen kroner.