<B>GODT SKJULT:</B> Det er ikke så lett å se at dette modulbaserte ferdighuset har benyttet tre svære containere som fundament. Foto: Argency
GODT SKJULT: Det er ikke så lett å se at dette modulbaserte ferdighuset har benyttet tre svære containere som fundament. Foto: ArgencyVis mer

Fra tre containere til ferdig enebolig

Kinesisk kjempeprosjekt med nordisk inspirasjon i bunn.

De danske arkitektene hos Arcgency er ikke bare glad i bedriftsnavn som ruller like lett over tunga som en høytopplesning av en dansk roman, de liker også å gjøre maksimalt ut av minst mulig ressurser.

WFH House er et prefabrikert hus med en vri eller tre, som for eksempel tre svære utrangerte skipscontainere. Huset ble oppført i den kinesiske byen Wuxi, og sto ferdig i begynnelsen av 2012. Hensikten med byggeteknikken er først og fremst å vise hvor mye en kan gjøre ved å bruke allerede eksisterende materialer i et ferdighus-konsept.

>> Se hva som får boligkjøperne på kroken

Svære container-moduler

Geometriske løsninger. Foto: Argency
Geometriske løsninger. Foto: Argency Vis mer


WFH-konseptet er modulbasert, der de 12 meter lange modulene utgjør bygningens strukturelle, bærende element. Modulene kan for eksempel brukes til å lage en enebolig ala det vi omtaler i denne artikkelen, eller det kan utvides til å omfatte alt fra to- og firemannsboliger, til større prosjekter som minner om bygårder med opptil seks etasjer.

Det meste på utsiden og innsiden er gjort miljøvennlig, med de tre massive containerne som en solid grunnstruktur som resten av bygningen er bygget oppå og rundt. Det 30 kvadratmeter store taket er fullt av solcellepaneler, mens regnvann som sklir av bygningen samles i en vanntank gravd ned under jorda. Opphavsmennene og -damene påstår at solcelletaket er stort nok til at en vanlig familie, og har tilstrekkelig med energi til å klare seg uten ekstern strøm - forutsatt at de bruker miljøvennlige og energieffektive apparater på innsiden.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Les også: Huset som forvirrer synssansene

Det er først og fremst bambustre som er brukt som fasademateriale, mens så mye som 35 centimeter med isolasjon sørger for at varme som blant annet kommer inn gjennom takvindu og andre store vindusflater forblir i eneboligen.

Foto: Argency
Foto: Argency
Foto: Argency
Geometriske løsninger. Foto: Argency
Foto: Argency
GODT SKJULT: Det er ikke så lett å se at dette modulbaserte ferdighuset har benyttet tre svære containere som fundament. Foto: Argency
Foto: Argency
Foto: Argency
Foto: Argency
Foto: Argency
Foto: Argency
Foto: Argency
Foto: Argency
Foto: Argency
Foto: Argency
Foto: Argency
Bilder fra byggeprosessen viser tydelig plasseringen av skipscontainerne. Foto: Argency
Foto: Argency

(Artikkelen fortsetter under bildespesialen!)

Nordisk baktanke

Arcgency sier om bygningen at "designet er basert på nordiske verdier", som blant annet defineres gjennom fyndord som fleksibilitet, lekenhet, minimalisme varighet, og bruk av byggematerialer som eldes med verdighet.

Bilder fra byggeprosessen viser tydelig plasseringen av skipscontainerne. Foto: Argency
Bilder fra byggeprosessen viser tydelig plasseringen av skipscontainerne. Foto: Argency Vis mer


WFH House måler 180 kvadratmeter, og det er ikke mulig å se fra innsiden at det er brukt skipscontainere i fundamentet. Energiforbruket skal være så mye som 50 prosent lavere enn det som kreves av nyere hus, og arkitektbyrået har laget et online-verktøy der potensielle kunder innenfor gitte rammer kan tegne og designe hele huset, inkludert størrelsen, utseendet på fasaden og interiøret.

FLEX-konseptet skal forøvrig garantere full fleksibilitet for området som inneholder stua og kjøkkenet. Dette betyr simpelthen at disse to rommene blir flerbruksområder, i den forstand at en ved hjelp av smarte løsninger har enkel adgang til den umiddelbare utsiden, og til sollys. Åpner en dørene "forsvinner skillet mellom utsiden og innsiden", som Arcgency formulerer det, en tankegang som naturligvis er en forlengelse av miljø- og naturfokuset som gjennomsyrer WFH-konseptet.

Les også: Du bør ønske hybelkaninene velkommen

Ta med deg huset!

Det endelige beviset på hvor fleksibelt dette konseptet er, er at arkitektene tenker seg at familier som flytter til et annet sted, også kan ta med seg huset. Det modulbaserte systemet skal være så fleksibelt at huset kan tas fra hverandre med samme forutsigbarhet som da det ble satt sammen, en hyggelig tanke i en tid der det å bytte bosted og bolig - ihvertfall i Norge - har blitt en svært dyr affære.

Huset i denne artikkelen har forøvrig tre soverom, bad, maskinrom og et kontor, i tillegg til stue og kjøkken i den forvokste hovedenheten.