Tro det eller ei, det fine treet var en gang en Oddvar-krakk! Foto: Ikea
Tro det eller ei, det fine treet var en gang en Oddvar-krakk! Foto: IkeaVis mer

Fra krakk til kunstverk

Ikea har latt unge designspirer få resirkulere Oddvar-krakken. Hadde du fått til det samme? Se bildene!

Hvor fingernem er du? Selv om du ublygt svarer "veldig", tør vi påstå at du ikke er like flink som de norske produktdesign-studentene ved Høgskolen i Akershus, som har brukt sine evner til å gjøre en ganske simpel trekrakk om til noe helt annet.

-Finn det perfekte trekket til Ikea-sofaen

Det er Ikea som har latt dem få herje løs på en av sine stoler, krakken Oddvar, og resultatet er både morsomt og imponerende. Dette er helt klart svært kreative designspirer, og det blir spennende å se hva de kommer med når de snart er ferdig utdannede produktdesignere.

Det kanskje mest iøyenfallende arbeidet er treet til Anja Leiknes, som er førsteårsstudent på produktdesignlinjen ved HiA. Back to Nature har hun kalt sitt arbeid:

 Foto: Ikea
Foto: Ikea Vis mer


Organisk prosess

- Først måtte jeg finne ut hva jeg kunne lage av materialet tre. Så tenkte jeg at hva er bedre enn å lage et tre? Jeg prøvde med forskjellige metoder. Jeg begynte å spikke greiner, men så fant jeg ut at bitene jeg hadde spikket av var fine å bruke som greiner, sier Leiknes.

Leiknes forteller at hun brukte rundt tre uker på å lage selve treet. Hun har brukt lim og silikon for å feste greinene. Som du ser på bildet kjenner du lett igjen krakken i den nederste delen av treet, men så blir formen mer og mer organisk.

Artikkelen fortsetter under annonsen

- Prosjektet var veldig morsomt. Vi hadde helt frie tøyler, sier hun.

- Hvor mange krakker gikk med til å lage det?

- Bare én. Vi fikk bare utdelt én krakk hver.

Slik pimper du opp Ikea-møblene dine

I bildespesialen under ser du et knippe av arbeidene. Vil du se mer, drar du til Ikea på Slependen. Her er alle de 39 arbeidene utstilt fra 18. til 26. februar.

Dette lekre treet er laget av Anja Leiknes. Hun har kalt sitt arbeide Back to Nature. Foto: Ikea
En spennende veggdekorasjon med navnet Oppløsning. Kan brukes til å henge ting på, også. Laget av Victoria Henriksen. Foto: Ikea
Andreas Nome har laget et stilig puslespill av jordkloden. Arbeidet heter Jordkloden i Transformasjon. Foto: Ikea
Oddvar Octipus er navnet på denne uroen, som altså en gang var en krakk. Det er Thea Marie Stormo som står bak. Foto: Ikea
Ved første øyekast ser det ut som en vanlig krakk, men det er faktisk en smuglerkrakk! her kan du skjule både kniver og våpen. Line Vinju Lindahl er hjernen bak Smugler Oddvar. Foto: Ikea


Se også: Når Ikea blir Unikea