Forvirrende på så mange plan

Japanerne er flinke til å gjøre ting anderledes. Helt anderledes.

<B>AKKURAT, JA:</B> Her får du en viss idé om hva som venter de som bor i dette huset hver morgen når de står opp: En slags labyrintisk militærbrakke med oppdatert interiør. Foto: Arkitekten
AKKURAT, JA: Her får du en viss idé om hva som venter de som bor i dette huset hver morgen når de står opp: En slags labyrintisk militærbrakke med oppdatert interiør. Foto: Arkitekten Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Første gang en ser bilder av det såkalte "Amida-huset", tror en kanskje det er en byggeplass. Tilsynelatende tilfeldig plasserte stigetrapper reiser seg fra det som ser ut et stillas, videre til det som ser ut en annen del av stillaset, og følelsen av dette prosjektet ikke er helt ferdig er vanskelig å bli kvitt.

Det er det japanske arkitektfirmaet Kochi som står bak huset, som er lokalisert i det såkalte Shizuoka-prefekturet midt i Japan.

Les også: Derfor er det sunt med hybelkaniner

Forvirrende på mange plan

Boligen befinner seg så langt fra det norske koseprosjektet som det er mulig å komme, og planløsningen virker vanskeligere å tegne enn et renessansemaleri. Det skyldes blant annet alle de "halve" planene (alle som har sett filmen «Being John Malkovich» vet hvor mye forviklingar som kan forårsakes av halve etasjer), og at det ikke uten videre er enkelt å se hvilke deler av bygget som henger sammen med hva.

Ettersom det finnes åpninger mellom alle halvplanene kan en for eksempel se rett ned i garasjen fra både gangen mellom garasjen og soverommet, og det kan også se ut som de som sitter ytterst på stolen i kjøkkenet kan se ned til motorsyklene som de nåværende eierne disponerer.

Huset skal være basert på den berømte franske arkitekten Le Corbusiers dominohus. Dette er et modulbasert byggeprinsipp der en grunnform gjentas og varieres med så stor fleksibilitet at arkitekten kan lage et nesten uendelig antall kombinasjoner med utgangspunkt i grunnformen.

Les også: Drømmebolig for værsyke nordmenn

Barn rett på trynet?

LAGRING: I trappene er det blant annet plass til bøker og småting en ikke helt vet hvor en skal gjøre av.
LAGRING: I trappene er det blant annet plass til bøker og småting en ikke helt vet hvor en skal gjøre av. Vis mer


I Amida-huset finner du bare ett soverom, i tillegg til kjøkken, en slags stue, tre ulike terrasser (inkludert to på toppen av bygningen), gjesterom, og et bad klemt mellom garasjen og soverommet. Vi vet ikke om vedkommende som bor i huset har barn, men umiddelbart ser huset svært lite barnevennlig ut, spesielt hvis barna er så små at faller ned stiger, heller enn klatrer ned.

Huset er bygget i treog betong, sto ferdig i 2011, kostet 20 millioner Yen (rundt 1.4 millioner norske kroner), og måler 115 kvadratmeter. Arkitektene har utnyttet de beskjedne målene maksimalt – se for eksempel den smarte oppbevaringsplassen som er bygget inn i trappa som leder ned til soverommet, og sjekk utsikten fra stua opp mot himmelen.

Ekstremt fleksibel: Når du aldri klarer å bestemme deg for hvordan boligen skal se ut

Se bildene av huset her: