Fortsatt ingen TV-revolusjon

KOMMENTAR: Det er lenge siden vi begynte å snakke om at folk snart slutter å se TV på TV. Vi snakker om det fortsatt.

<B>TV-REVOLUSJON?</B> Joda, den kommer sikkert snart, men den er ikke her nå. Foto: Panthermedia (ill.)
TV-REVOLUSJON? Joda, den kommer sikkert snart, men den er ikke her nå. Foto: Panthermedia (ill.) Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Mer enn ti år etter at bittorrent-fenomenet viste fil- og filmentusiaster hvor utrolig enkelt det kan være å distribuere (stort sett ulovlig) innhold til millioner av mennesker via én felles plattform, sliter fortsatt film- og tv-industrien med å nå det brede lag av befolkningen digitalt.

I forbindelse med at Apples iTunes-tjeneste i løpet av høsten også tilbyr norske filmer, har en nettavis nok en gang fått medieeksperter til å spå om framtida.

Men spådommene som presenteres i en artikkel på nrk.no er omtrent like forutsigbare som når en ekspert på sosiale medier forteller en salgsdirektør at bedriften hans eller hennes vil være konkurs i løpet av seks måneder hvis de fortsetter å ignorere Twitter.

Norsk film? Er dere sikre på det?

Professor i innovasjon og teknologi hos BI, Espen Andersen, er blant annet sitert på at "(n)este OL tror jeg de fleste kommer til å se over internett", mens det samme sted også hevdes at "Itunes innsegling i norske farvann vil endre måten vi ser tv på for alltid".

Det siste kan simpelthen være
resultatet av en overivrig journalists trang til å snakke i store bokstaver, for vi håper ikke en professor i innovasjon og teknologi mener at iTunes' lansering av norske filmer skal representere Den Store Oppblomstringen i den norske TV-floraen.

Slik blir det nemlig ikke.

Interessen for norsk film i Norge er betydelig overdrevet. Det finnes noen få filmer som gjør det bra på kino, men ser vi for eksempel på den såkalte Kinotoppen for 2012 må vi helt ned til 23. plass for å finne første norske film.

Der finner vi Kompani Orheim med rett over 76.000 besøkende så langt i år, et tall som blekner fullstendig sammenliknet med førsteplassen - amerikanske Istid 4, med 647.698. Dette er ikke egentlig noe unntak, selv om det enkelte år kommer norske filmer alle skal se.

Hvor ser folk på TV?

Nordmenn liker altså godt amerikansk film, og amerikansk film har både i leie- og eieform vært tilgjengelig på iTunes lenge. Det alene har garantert ikke rystet de norske kabel-TV-selskapene, som altså professor Espen Andersen mener vil "få en tøffere hverdag" framover.

<strong><B>TIL NORGE:</strong></B> Netflix og HBO Nordic kommer til landet i løpet av året. Da kan du mot en fast månedlig sum se TV-serier og filmer på både mobile og stasjonære enheter til du stuper. Foto: All Over Press
TIL NORGE: Netflix og HBO Nordic kommer til landet i løpet av året. Da kan du mot en fast månedlig sum se TV-serier og filmer på både mobile og stasjonære enheter til du stuper. Foto: All Over Press Vis mer

Det kan det godt være de får, men det blir ikke på grunn av iTunes, og det er ikke engang
sikkert det blir på grunn av Netflix eller HBO Nordic, de to amerikanske såkalte strømmingstjenestene som lanseres her til lands i løpet av året. Disse tjenestene er simpelthen Spotify for film, hvor du mot en fast månedlig sum kan se så mange filmer og TV-serier du vil.

Men hvor kan du se filmene og TV-seriene? Tja, via PCen eller Macen. Eller via en app på iPaden eller Android-mobilen, og har du nylig kjøpt rette TVen fra rette produsenten kan du kanskje også se Netflix via en app på TVen. Kanskje. Allerede her vil mange lesere falle av, for hvordan kobler de iPaden til TVen? Det er jo der de vil se TV. På TVen.

Legg til at Netflix sliter kraftig økonomisk på grunn av økte kostnader knyttet til kjøp av innhold, så får du et ganske sammensatt bilde av strømmingsframtida de neste få åra.

PVRen er en revolusjon

Grunnen til at TV-revolusjonen via nettet lar vente på seg i de brede lag, er naturligvis at tradisjonelt TV er så forbaska enkelt. Du skrur på, du skifter kanal. Det er alt. Det tar mer tid å sette i gang vaskemaskinen enn det tar å skru på kabel-TV-boksen og TVen.

Kabel-TV-selskapene sitter garantert trygt noen år til. Get og Canal Digital, de to største kabelselskapene i Norge, har et svært stort nedslagsfelt i Norge, mens aktører som Riks-TV og Altibox også er i ferd med å bite seg fast i store deler av landet.

Morsomt nok er det sannsynligvis kabel-TV-selskapene som virkelig har endret TV-vanene til det norske folk det siste året.

Den såkalte PVRen - en digital opptaker som er smeltet sammen med kabel-TV-dekoderen, gjør at en blant annet kan se favorittprogrammene sine fra TV når det måtte passe. Den er særdeles enkel å bruke, den kan ved hjelp av serieopptak ta opp favorittseriene dine også når du selv ikke husker det, du kan pause TV-sendinger når svigers ringer, og du behøver ikke tenke på hvordan du får sendt signalet til TVen. Det går jo av seg selv.

<strong><B>PVR-REVOLUSJON:</strong></B> Bokser som dette har blitt en suksess blant norske tv-tittere.
PVR-REVOLUSJON: Bokser som dette har blitt en suksess blant norske tv-tittere. Vis mer


Disse boksene har flere begrensninger som vi nerder får vondt i magen av. Du får for eksempel ikke tatt sikkerhetskopi av innholdet på boksen (går den i stykker forsvinner alle de 110 timene med barne-TV på harddisken idet boksen erstattes), og det er heller ikke mulig å se opptakene eller direkte-TV på nettbrettet eller smartmobilen.

Strømming er ikke alt

For de fleste betyr dette lite. Det ferskeste, norske mediebarometeret viser nemlig at TV-tittingen i 2011 i gjennomsnitt lå på to timer og 37 minutter, en økning fra 2008 med 12 minutter.

Det samme barometeret viser også at harddiskopptakeren finnes hos hele 41 prosent av de spurte, et tall som helt sikkert er enda høyere i år. Det betyr at nærmere halvparten av alle nordmenn har en PVR i huset.

For all del, strømming eller streaming kommer nok til å bli stort, men enn så lenge er det en nisje. Folk flest vil fortsatt ha det enkelt, og de vil se det på den store skjermen i stua, gjerne sammen med noen andre. Det er først og fremst vi mindretallsnerdene som liker den ekstreme fleksibiliteten, den som gjør at vi kan se hva vi vil, når vi vil og hvor vi vil.

<strong><B>GIKK I OPPTAK:</strong></B> Amerikanerne fikk ikke se Michael Phelps vinne OL-gull på direkten. Likevel ble det satt TV-rekord. Foto: All Over Press
GIKK I OPPTAK: Amerikanerne fikk ikke se Michael Phelps vinne OL-gull på direkten. Likevel ble det satt TV-rekord. Foto: All Over Press Vis mer


Markedet for strømmet materiale er foreløpig altfor fragmentert, og behovet for få og omfattende plattformer er skrikende. Og selv om OL-sendinger på nett kan ha vært en suksess for NRK i år, må Norge bli omgjort til et opplyst enevelde med en svært strømmingsglad diktator i førersetet for at "folk flest" skal se OL på nett om fire år.

Artikkelen på nrk.no gjør nemlig også et poeng ut av den amerikanske kanalen NBCs OL-sendinger. De fikk mye tyn hos blant annet amerikanske TV-kommentatorer og allviterne på Twitter, fordi NBC lot være å sende øvelsene direkte. Isteden sendte NBC dem i opptak seinere på kvelden - når amerikanerne faktisk samles foran TVen.

Vel. I motsetning til hva blant annet professor Espen Andersen sier, ble akkurat det grepet en braksuksess. OL i London 2012 ble USAs mest sette TV-hendelse noensinne.

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer