Fortsatt fullt trøkk i boligmarkedet

Oslo (NTB-Kristin V. Aanensen): Prisveksten på boliger var uvanlig sterk i mai måned, viser tall fra eiendomsmeklerbransjen. Verken økende renter eller en urolig børs har så langt påvirket boligmarkedet.


Gjennomsnittsprisen var 1,5 prosent høyere i mai enn i april, viser tallene som er basert på boliger formidlet gjennom Finn.no. Normalt pleier prisveksten å flate noe ut i mai, men slik var det ikke år. Korrigert for sesongvariasjoner var prisveksten siste måned på 2,5 prosent.

- Dette er kraftige tall. Vanligvis ser vi en utflating i mai, men i år har ikke prisstigningen vi normalt ser om våren stoppet opp. Historisk sett er det uvanlig at prisstigningen fortsetter frem mot sommeren, sa direktør i Norges Eiendomsmeglerforbund (NEF), Finn Tveter, da tallene ble presentert torsdag.

En halv million

Investerte du i en bolig for tre år siden, kan du glede deg over at den gjennomsnittlige boligen har økt med en halv million kroner i verdi i løpet av disse årene. Verre er det for dem som skal inn i markedet for første gang, hvor inngangsbilletten blir stadig dyrere.

Siden mai i fjor er boligene i snitt blitt 14,5 prosent dyrere. Eiendomsmeglerne har for lengst lagt til side sine spådommer om en vekst for hele året på 6-7 prosent. Allerede etter fem måneder av 2006 har prisveksten passert 10 prosent.

- Tallene er sterkere enn vi trodde. Noe av årsaken ligger nok i at folk som allerede eier en bolig, og dermed har en solid egenkapital, bytter til noe dyrere, sa formann i NEF, Øivind A. Tandberg.

Dessuten er ledigheten lav, norsk økonomi går godt og rentenivået er fortsatt lavt til tross for noen renteøkninger det siste året. Rentene skal atskillig høyere opp før det vil få vesentlige utslag i boligmarkedet, mener eiendomsmeklerne.

Uroen på børsen den siste måneden tror de er så godt som uten betydning. Det måtte i tilfelle kun gjelde de aller dyreste boligene.

Høy omsetning

Delte boliger steg mest i mai, med 2,6 prosent. Eneboligene ble 2,5 prosent dyrere enn i april, mens leilighetene steg med en prosent. Men i løpet av året har prisstigningen på de ulike boligtypene vært ganske lik.

De dyreste boligene ligger fortsatt i Oslo, men Bergen følger tett etter med en kvadratmeterpris på 27.900 kroner. Det er kun 800 kroner mindre enn gjennomsnittsprisen i Oslo. De rimeligste boligene ligger i Telemark, hvor kvadratmeterprisen i snitt er på 11.700 kroner.

Meglernes statistikk viser at ikke bare prisene øker, det gjør også omsetningshastigheten og antall solgte boliger. I Stavanger tar det nå bare 13 dager fra en bolig legges ut for salg, til den registreres som solgt. Når det gjelder antall solgte boliger, var økningen på 23 prosent i forhold til samme forsommermåned i fjor. (©NTB)