Forbud mot gasspeis

Først tok de oljefyren, så parafinovnen. Nå ligger også gasspeisen tynt an

Forbudet mot fossilt brensel er utvidet.

PYNTER OPP: Flotte gasspeiser som denne gir et tilskudd til et moderne interiør. Nå er det forbudt å installere dem. Foto: Shutterstock/NTB Scanpix
PYNTER OPP: Flotte gasspeiser som denne gir et tilskudd til et moderne interiør. Nå er det forbudt å installere dem. Foto: Shutterstock/NTB Scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Om litt under tre år vil det bli forbudt å fyre med olje og parafin i norske hjem. Den 1. januar i år ble det også forbudt å bygge hus og leiligheter med nye gasspeiser basert på fossilgass.

Har du en gasspeis hjemme, kan du likevel ta det med ro. Ingen myndigheter forlanger at du skal kaste den ut.

I høringsnotatet til loven som skal forby bruk av fyringsolje og parafin, står det at «det har ikke vært vurdert å forby bruk av fossil gass».

Bare forbud mot nye peiser

Dette gjelder altså varmekilder som allerede er installert. Skal du bygge nytt, kan du krysse vekk gasspeis som alternativ.

I 2016 kom det nemlig endringer i byggeforskriften TEK10, og 1. januar i år trådte disse i kraft etter ett års nådetid. Det som står her er ikke til å misforstå:

Det er ikke tillatt å installere varmeinstallasjon for fossilt brensel.

- Markedet forsvant over natta

- Markedet for bygging av nye hus med gass som primær oppvarming forsvant mer eller mindre over natta, skriver salgsdirektør Thomas M. Edvardsen hos gassleverandøren Flogas Norge i en e-post til Dinside.

Han er lite begeistret for forbudet. Oljeproduktet propan, som de fleste gasspeiser i Norge i dag bruker, mener Edvardsen er et miljøvennlig alternativ.

- Propan medfører ikke nullutslipp, men bytter du ut olje med propan bidrar du umiddelbart til redusert drivhuseffekt og en kraftig forbedring av nærmiljøet.

- Mindre enn 10.000 har det

I 2012-undersøkelsen til Statistisk sentralbyrå er gasspeis plassert i gruppa for «annet utstyr», som samlet utgjør godt under fem prosent.

- Bruken av gass i norske boliger er marginal. Vi antar at det dreier seg om mindre enn 10.000 husholdninger, og at det bare helt unntaksvis er privatpersoner som bruker gass til oppvarming uten å være tilknyttet gassnettet, skriver utviklingssjef Gunnel Fottland i Enova til Dinside i en e-post.

Svein Simonsen er daglig leder i selskapet Tolcon, som blant annet selger gasspeiser. I tillegg er han nestleder i styret i Energigass Norge, en interesseorganisasjon for gassbransjen.

Simonsen kjenner seg ikke igjen i dette, og mener at tallet ligger misnt tre ganger høyere.

FORTSATT ATTRAKTIVT: En peis som ser ut som en flatskjerm på veggen og som skrus av og på øyeblikkelig med fjernkontroll fortsetter å trekke både kunder og boligkjøpere, hevder bransjen. Foto RPV
FORTSATT ATTRAKTIVT: En peis som ser ut som en flatskjerm på veggen og som skrus av og på øyeblikkelig med fjernkontroll fortsetter å trekke både kunder og boligkjøpere, hevder bransjen. Foto RPV Vis mer

Gir mange treff på Finn

Om det er Svein Simonsen eller Gunnel Fottland som har rett når det gjelder utbredelsen, er ikke godt å si.

Men et søk etter «gasspeis» på eiendomsmarkedet på Finn.no en tilfeldig valgt dag ga oss i hvert fall treff i 214 annonser.

For en stor del er det snakk om nyere leiligheter og hus, gjerne i sentrale strøk.

NYTT MED GASSPEIS: I dette boligprosjektet utenfor Bergen kommer alle leilighetene med integrert gasspeis. Faksimile: Finn.no
NYTT MED GASSPEIS: I dette boligprosjektet utenfor Bergen kommer alle leilighetene med integrert gasspeis. Faksimile: Finn.no Vis mer

Noen av dem er ikke en gang ferdige ennå, som for eksempel Ebbesvik Hageby på Sotra utenfor Bergen.

Her skal propangass i flasker plasseres på hver enkelt terrasse, opplyser eiendomsmegler Stian Grøtte hos Privatmegleren Syd til Dinside. Byggefeltet ble vel å merke prosjektert før den nye bestemmelsen trådte i kraft.

En treromsleilighet i Asker kan skilte med gasspeis i stua og felles gasstank i sameiet. Og i Oslo alene er hele 73 leiligheter som lå ute til salgs den dagen vi søkte utstyrt med gasspeiser.

- Bare en dekorasjon

Svein Simonsen sier at det i praksis har vært forbudt å installere gasspeiser som oppvarmingskilde siden TEK10 trådte i kraft i 2010, og at disse peisene nå bare er dekorasjon.

FLASKER: Det blir upraktisk å løpe ut en til to ganger i døgnet og bytte slike. Folk med gasspeis må holde seg varm på andre måter, sier Svein Simonsen. Foto: Anthony Easton/Creative Commons
FLASKER: Det blir upraktisk å løpe ut en til to ganger i døgnet og bytte slike. Folk med gasspeis må holde seg varm på andre måter, sier Svein Simonsen. Foto: Anthony Easton/Creative Commons Vis mer

- Det blir akkurat som å sette opp litt finere lister, montere et litt dyrere kjøkken eller å pusse opp badet. En gasspeis er bare til pynt, sier han.

De propanflaskene som brukes varer mellom 15 og 30 timer. Og det monner knapt i løpet av en kald vinter.

- Om du går inn i en av de fancy leilighetene med gasspeis vil du fort oppdage at alle har penelovner, gulvvarme eller fjernvarme i tillegg. Gasspeisen er bare noe du bruker en kort periode til hygge.

Simonsen sier også at det er helt uproblematisk å kjøpe seg en ny gasspeis til ditt eksisterende hus.

ETTERINSTALLASJON: Også eiere av eldre hus kan kjøpe seg en moderne gasspeis, sier Svein Simonsen.  Foto: Tolcon
ETTERINSTALLASJON: Også eiere av eldre hus kan kjøpe seg en moderne gasspeis, sier Svein Simonsen.  Foto: Tolcon Vis mer

- Det er det ingen regler som forbyr, så lenge peisen ikke brukes som vesentlig, primær eller sekundær varmekilde. De fleste gasspeisene som installeres i dag er koblet til propanflasker. Det gjør peisen uegnet som varmekilde. I praksis blir peisen bare blir brukt til hygge og kos, sier Simonsen.

Selv om propan i likhet med annen fossil brensel blir stadig mer avgiftsbelagt og på sikt vil fases ut, tror ikke Simonsen det vil bli vanskelig å få tak i brensel.

- Uansett vil ulike former for biogass og biopropan komme på markedet etterhvert, og dette kan de fleste gasspeiser bruke uten problemer, sier han.

- Forbudet er absolutt

Senioringeniør Inger Grethe England i Direktoratet for byggkvalitet (DIBK) har imidlertid ingen forståelse for at gasspeiser som bruker fossilt brensel kan selges som pyntegjenstander.

- Forbudet mot installasjon av varmeinstallasjon for fossilt brensel i nybygg der prosjekteringen har startet etter 1. januar i år, er absolutt. Dette forbudet gjelder også for installasjon i eksisterende bygg, sier hun til Dinside.

Hun understreker at forbudet gjelder uavhengig av om gasspeisen er ment for oppvarming eller bare skal være til pynt.

- Ikke lett å skjønne

Det har så langt ikke kommet politiske signaler om at de gasspeisene som allerede står i norske hjem skal vekk i overskuelig framtid - uansett hvilket brennstoff de bruker.

Men propanen står utvilsomt i faresonen dersom miljøbevegelsen får det som den vil.

- For oss er det viktig at politikerne er tydelige. Det har de vært med olje- og parafinforbudet. Når det gjelder gass, er det ikke så lett å skjønne hva som gjelder. Det er jo to regelverk her. Det ene sier at fossil gass er unntatt, mens det andre nedlegger forbud mot nyinnstallasjon, sier kommunikasjonsansvarlig Silje Østerbø i Oljefri.no, som drives av Norges Naturvernforbund.

Forbundet anser ikke gasspeiser som det største problemet, men mener at også denne varmekilden bør med i et totalforbud mot bruk av fossilt brensel til oppvarming. De mener at fossilgass bør inkluderes innen 2022.

- Døende produkt

Daglig leder Rolf Iver Mytting Hagemoen i Norsk Varmepumpeforening (NOVAP) er enig med gasspeis-selgerne i at gass er bedre enn olje både når det gjelder partikkelutslipp og CO2.

INGEN FRAMTID: - Rolf Iver Mytting Hagemoen i Norsk Varmepumpeforening (NOVAP) tror gasspeisen er ferdig. Foto: NOVAP
INGEN FRAMTID: - Rolf Iver Mytting Hagemoen i Norsk Varmepumpeforening (NOVAP) tror gasspeisen er ferdig. Foto: NOVAP Vis mer

- Hovedproblemet er likevel at det fortsatt brukes gass i millioner av boliger i Europa. Ved å forby alle typer fossilt brensel - også gass - viser Norge at vi kan greier oss uten. Dette på tross av at Norge er en av verdens største olje- og gasseksportører, sier Hagemoen.

Han mener at gasspeisen er et døende produkt, og at boligkjøpere bør tenke seg nøye om før de kjøper et hus eller en leilighet med en slik løsning installert.

- De som i dag flytter inn i en splitter ny bolig med gasspeis, skal være klar over at de samtidig flytter inn i en bolig der det brukes en teknologi Norge ikke vil ha i framtida. Framtidas bygg vil bare bruke fornybar energi til oppvarming.

LES OGSÅ:
- Gasspeis gir dårlig inneklima
Disse peisene er farlige
TV og peis i ett

Lyst til å diskutere?

Besøk vårt debattforum!