Først i hybelkøen

BOLIG: Studenter vil bare bo sentralt. Derfor kan de ende opp med å betale dyrt for kvadratmetrene.

[Ugjyldig objekt (NAV)]

Snart inntar studentene byene på jakt etter en bolig, helst midt i byen. Bare fåtallet av dem kan regne med å få plass i såkalte studentboliger, resten må ut på det private markedet.

Noen går sammen og leier større leiligheter, andre sverger til eneboer-tilværelsen. Uansett hva du velger, kan det bli dyrt å være kresen. Klikk her for å sjekke utleieprisene i din by.

Dyrest i Oslo

Leier du deg til fant? Bilde: Anne Angelshaug.
Leier du deg til fant? Bilde: Anne Angelshaug. Vis mer

Prisene i Oslo ligger desidert høyest. En undersøkelse Huseiernes Landsforbund gjennomførte i fjor, viser at man i Oslo må betale 50 prosent mer for en hybel enn i Bergen, Trondheim og Stavanger. I fjor kostet en hybel i Oslo gjennomsnittlig 3.500 kroner. Trolig har prisene gått noe opp siden den tid.

Her finner du hybelprisene i de norske byene.

Eie eller leie?

Som oftest følger leieprisene tett i tett med prisene på kjøpemarkedet. Er du usikker på om du kanskje burde prøve å kjøpe i stedet for å leie?

Bruk DinSides Eie/leie-kalkulator for å finne ut hvor stort lån husleien kan dekke.

Midt i suppen

Stian Grøtte, statsautorisert eiendomsmegler ved Notar eiendom i Bergen, mener det er logisk at leieprisene følger kjøpeprisene.

- Prisene på leiemarkedet har gått noe opp i det siste, og det er ikke ulogisk. Leieinntektene skal tross alt dekke utleiers lån, sier Grøtte.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Han mener leieprisene i Bergen er lavere enn mange hevder.

- Det finnes mange fine og relativt rimelige utleieboliger i Laksevåg - og andre steder litt utenfor sentrum. Men studentene vil bare bo midt i suppen, derfor blir det press her, sier Grøtte.

Billigere i Stavanger

I Stavanger har prisene på leiemarkedet gått noe ned i det siste.

- Utleiemarkedet i Stavanger har stagnert noe på grunn av mindre aktivitet i oljebransjen. Før måtte du betale rundt 10.000 kroner for en tre roms i sentrum. Nå får du samme leilighet for under 8.000 kroner, sier Rune Bertelsen ved Notar i Stavanger.

Dårlig standard i Tromsø

I Nordens Paris - Tromsø - er det ifølge megler ikke høye priser, men lav standard, som er hovedproblemet.

- Prisene på leiemarkedet i Tromsø ligger betydelig under kjøpemarkedet. Leieprisene her er ikke av de mest avskrekkende, men ofte er standarden elendig, sier Ivar Nerdal.

Bruk lenkene øverst til høyre for å finne ut hvordan du sniker i hybelkøen, og hvilke rettigheter du har som leietaker.