Forsiktig med motorsagen!

Tusenvis av hageamatører ødelegger hender og føtter på elektriske hageredskaper hvert år.

Med hjelp av alle de motoriserte elektriske hjelpemidler, har hagearbeid nesten blitt en lek. Ifølge Newswire har det også blitt mye rimeligere, og kraftig motorisert hageutstyr er nå allemannseie.

10.000 tommeltotter

Men det ivrige (eller late) hageeiere glemmer, er å investere i verneutstyr. Og det er dessverre fort gjort å kutte mer enn bare gresset eller hekken. Tall fra If Skadeforsikring viser at rundt 8.000 nordmenn skader seg av hagearbeid i løpet av sommerhalvåret.

Lær av de profesjonelle: Bruk verneutstyr! Foto: istockphoto.com
Lær av de profesjonelle: Bruk verneutstyr! Foto: istockphoto.com Vis mer

– Folk kjøper utstyr til hagearbeid som aldri før.
Men vi skulle ønske flere husket å skaffe seg vernesko og vernehansker også, sier Magne Teigland, styreleder i Biltema til Newswire.

Han advarer mot å ta for lett på arbeidsoppgavene i hagen - og maner til forsiktighet, på bruk av verneutstyr som vernesko og hansker. Selv om man "bare skal klippe plenen".

Amputert

Av de 8.000 som skader seg hvert år, får mellom 60 og 80 så alvorlige skader at det gir varige men. I verste fall ender det med amputasjon av fingre eller tær.

– Mange er uforsiktige i sin omgang med motorredskaper. Profesjonelle bruker alltid verneutstyr, men hobbygartneren glemmer sikkerheten, sier personskadesjef Tor Kølbel i If til Newswire.

Så vi sier som Albert Åbergs pappa (fritt sitert): Ikke rør sagen! - Med mindre du har ordentlig verneutstyr.

Følgende verneutstyr anbefales:

Gressklipper: Bruk vernesko med ståltupp. Gjerne med anti-skli i sålen.
Hagesaks: Vernehansker.
Motorsag: Full pakke.
Jobbing på stige: Sikring med sele. (Bare pass på at du fester den i noe som er fast, i motsetning til denne uheldige mannen.

I tillegg bør alle ha en førstehjelpsveske liggende hjemme. De fleste apoteker selger små basispakker. Dette gjelder forøvrig også dem som ikke har hage.


Kilde: Newswire, Biltema