Forsikringsskadene du vil unngå

Høsten står for tur, og forsikringsskader lurer rundt hushjørnet.

<strong>USIKRET:</strong> Eierne fikk en trampoline inn i huset. Trampolinen er nå festet med tauverk til verandaen. (Gjengitt med tillatelse fra Tryg) Foto: Opdalingen/Randi Grete Kalseth
USIKRET: Eierne fikk en trampoline inn i huset. Trampolinen er nå festet med tauverk til verandaen. (Gjengitt med tillatelse fra Tryg) Foto: Opdalingen/Randi Grete Kalseth Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Med høsten kommer også uvær. Det kan føre til ubehagelige forsikringsskader. Vann, vind og varme må ta sin del av skylden, sammen med menneskelig svikt.

Trampolinetrøbbel

Store trampoliner er svært populært blant nordmenn. Nærmest uten unntak står trampolinene uten sikring. Det kan være starten på et dårlig naboforhold.

- Trampolineskader er til stor irritasjon for de involverte, og de koster mye penger. Ofte forårsaker de en periode der naboforholdet blir anstrengt, sier kommunikasjonssjef Ingrid Holm Svendsen i Tryg forsikring.

Les også: Det er ikke bare egen familie du ansvar for.

Kommunikasjonssjef i Tryg, Ingrid Holm Svendsen. Foto: Tryg
Kommunikasjonssjef i Tryg, Ingrid Holm Svendsen. Foto: Tryg Vis mer


- Ofte står trampolinen ute på plenen hele året uten sikring, sier Holm Svendsen.

- Får man for eksempel dekket trampolineskader over forsikringen, om man har eid en usikret trampoline som har gjort skade på egen/andres eiendom?

- Når en trampoline forårsaker en skade kan det juridisk måtte vurderes forskjellig ut fra hva som blir skadet, forklarer Svendsen. Eksempelvis om det er naboens bil eller naboens eiendom.

I et gitt tilfelle der du som trampolineeier ikke har sikret trampolinen forsvarlig i et værutsatt strøk, kan du bli stilt ansvarlig hvis trampolinen skader naboens bil i et uvær.

Særlig i perioder med sterk vind kan det være lurt å passe ekstra godt på. Trampolinene kan fungere som seil, og det skal ikke mye vind til før de kastes av gårde. På grunn av tyngde og metallbøyler kan de forårsake stor skade.

Les mer: Se opp for flygende trampoliner!

Se bildene:

I noen tilfeller blir det store skader på eiendom. I bildekarusellen ser du noen skrekkeksempler på hva ulike skader kan gjøre med hjemmet ditt.

I 2009 var det ca 6000 meldte forsikringsskader på grunn av brann, i følge finansnæringens hovedorganisasjon. Foto: Gjensidige
Brann i elektriske husholdningsapparater utgjorde i 2009 ca 28 av alle branner. Foto: Gjensidige
Stormen ødela pavilijongen. Foto: Storebrand
USIKRET: Eierne fikk en trampoline inn i huset. Trampolinen er nå festet med tauverk til verandaen. (Gjengitt med tillatelse fra Tryg) Foto: Opdalingen/Randi Grete Kalseth
Foto: If forsikring
Boliger ved elveløp er ekstra utsatt. Foto: If forsikring
Foto: Gjensidige


Vann er versting

I årets første halvår var det en erstatningsvekst etter forsikringsskader på hus og eiendom på 20 prosent målt mot tallene fra 2009. De totale erstatningene ble 17,4 millioner kroner i årets første halvår, som er 2,8 millioner høyere enn samme periode i fjor, melder Finansnæringens fellesorganisasjon(FNO).

Ifølge FNO sine tall var det 42.061 anmeldte skader i 2009. Hele 17.798 av disse var på grunn av vann. Deretter fulgte brann og innbrudd/tyveri/ran med cirka 6.000 meldte skader.

Les mer: Unngå unødvendige vannskader
Bør du bruke galvanisk skille for å unngå brann?