Forleng sommervarmen

Lag din egen indian summer: Med en terrassevarmer kan du fremdeles nyte lange kvelder i hagen eller på balkongen, selv om sommervarmen forlater landet.

Med en god terrassevarmer blir det syden på balkongen - selv utover høsten. Foto: Cristina Romano.
Med en god terrassevarmer blir det syden på balkongen - selv utover høsten. Foto: Cristina Romano. Vis mer

Forleng sommervarmen

  1. Bildespesial: Terrassevarmere
Forleng sommeren

Synes du den norske sommeren er for kort? Det er du garantert ikke alene om. Den lyse årstiden forlater oss snart, men du kan få utesesongen til å vare litt lenger ved ta i bruk en terrassevarmer.

Har du en markise i tillegg, slik at du sitter i ly for vinden, og noen gode pledd, er det ingen grunn til at du ikke kan sitte ute en måned eller to til.

Det finnes tre forskjellige typer terrassevarmere: Gass, infrarød og elektrisk. Sjekk bilder og priser her!

Favoritten: BHSMART 2000 fra Burda, infravarme med korte bølger. Foto: Elprice.
Favoritten: BHSMART 2000 fra Burda, infravarme med korte bølger. Foto: Elprice. Vis mer


Infrarød: Klar vinner

Ifølge Inge Thorsen, kategoriassistent i Expert, er dommen klar: Det mest effektive for å forlenge sommersesongen er infrarøde terrassevarmere som sender i det kortbølgete spekteret.
- Varmen som avgis fra lamper med korte, infrarøde bølger lar seg ikke påvirke av vind og vær, og trekk i luften, begrunner Thorsen førstevalget med.

- Vi kan jo telle hvor mange vindstille sommerkvelder vi har i Norge, det er ikke mange!

Thorsen forklarer at infrarød varme i kortbølgefeltet går rett gjennom vind og vær til den treffer det objektet den skal varme. - Derfor er den veldig behagelig, sier han. I tillegg er det energieffektivt.

Kaldt men varmt

Kunne du tenkt deg en terrassevarmer? (Avsluttet)
Ja, det er digg(87%) 806
Nei, det er harry(11%) 99
Har verken terrasse, balkong eller hage(2%) 23
Avstvemningen er ikke styrt og reflekterer kun lesernes egne meninger.


Hos Expert koster disse fra 1.990 kroner og oppover. Trykk her for å se denne og andre terrassevarmere i bildespesialen.

- Infrarøde varmelamper er svært enkle i bruk, sier Thoresen. - Det er "plug and play": Sett støpslet i en stikkontakt og du er i gang!

Infrarød varme i langbølgefeltet har samme sårbarheten som vanlige, elektriske terrassevarmere, ifølge Thoresen. Bølgene bruker såpass lang tid at de rekker å varme opp luften rundt apparatet.

Gassvarmere: Tradisjonelt valg

- Gassvarmere er også veldig effektive, men de varmer opp luften rundt apparatet, og kan derfor være kostbare i drift, forklarer Thorsen. - For å få en stor effekt kommer man fort opp i et forbruk opp mot 800 gram gass i timen, da bruker man fort opp en 10 kilos tank.

Tradisjonell - men dyr i drift. Terrassevarmer Standard fra Futur. Foto: Futur.
Tradisjonell - men dyr i drift. Terrassevarmer Standard fra Futur. Foto: Futur. Vis mer


Gasstankene til terrassevarmere er de samme som du bruker til gassgrillen, -ovn, og så videre. Størrelsen er på 5 eller 10 kilo, og de kan kjøpes på en bensinstasjon.
- Det er førstegangsinvesteringen som er kostbar, sier Thorsen.

På Statoil på Bekkestua koster en 5 kilos stålbeholder til gass 650 kroner, mens en komposittbeholder koster 950 kroner. 5 kilo gass koster 218 kroner.

Skal du ha en 10 kilos tank, koster denne 955 kroner, og du får den bare i kompositt. 10 kilo gass koster deg 369 kroner.

- Vi ser at folk vil mer og mer ha kompositt, og ikke stålbeholder, sier Nils Granøien, daglig leder på Statoil Bekkestua. - Med en komposittbeholder kan du se hvor mye gass det er igjen, dessuten er den lettere å frakte enn stålbeholderen.

Setter du gassvarmeren din på full guffe, og bruker 800 gram i timen, som Thorsen anslår, må du bytte 10-kilos tanken etter omtrent 12,5 timer - eller to lange kvelder på balkongen. Ikke så veldig økonomisk, med andre ord.

DinSide: Hvorfor er det så mange som har gassvarmere i Norge?
- Gass har tradisjonelt vært mest effektivt, sier Thorsen. - Men de har den bi-effekten at de varmer opp luften rundt, så man må som regel skru opp varmen, og bruker dermed mer gass.

Thorsen har et ankepunkt til mot gassvarmere: - De er store og klumpete, og ikke like lett å pakke bort om vinteren.

Planer om å strekke sommeren med en terrassevarmer? Her er noen hete produkter til kalde dager.


Elektrisk: Billig - og dårlig

Elektriske terrassevarmere er ikke noe å satse på, skal vi tro Thorsen.

- De er billige i innkjøp, men effekten lar seg lett påvirke av vær og vind, sier Thorsen. - Når det kommer til pris kontra nytteverdi kommer elektriske terrassevarmere derfor dårlig ut.

Elektriske terrassevarmere kan også fås med halogen-varme. - Halogenlampen gir som regel mer lys enn varme, sier Thorsen.

Kilder: Best Buy, Botun, Burda, Clas Ohlson, Elkjøp, Elprice, Expert, Futur, Kvartsvarme.no, Lefdal, Sunwind.