Forkjøpsrett brukt på fire av ti boliger

BOLIG: Som medlem i et boligbyggelag har du forkjøpsrett til lagets boliger. Du slipper hektiske budrunder, og går rett forbi køen av desperate boligsøkende. I fjor ble forkjøpsretten benyttet ved hele fire av ti boligsalg i OBOS.

Forkjøpsrett brukt på fire av ti boliger

  1. Slik bruker du forkjøpsretten:
  2. DU kan bli medlem

- Forkjøpsretten er den desidert beste medlemsfordelen vi har. Jo større rift det er om boligene i markedet, jo flere benytter seg av forkjøpsretten. I dag er det derfor 40 prosent av salgene som avgjøres ved forkjøpsrett, sier informasjonssjef i Boligbyggelaget OBOS Åge Pettersen.

OBOS er det desidert største boligbyggelaget i Oslo-området, med 153 000 betalende medlemmer ved utgangen av fjoråret, og 58.000 boliger som de forvalter.

Risiko for kjøper

Som OBOS medlem har du med forkjøpsretten en udiskutabel fordel på boligmarkedet.
ILL: A. Angelshaug. Vis mer

OBOS regner med at medlemstallene vil øke betraktelig i år. De fleste som melder seg inn gjør det nettopp fordi de har oppdaget hvor gunstig det er med forkjøpsrett i et stresset marked.

I Boligbyggelaget USBL som er det nest største i Oslo, er det bare 15 prosent av boligsalgene som avgjøres at medlemmer benytter forkjøpsretten.

- Vi mener at det er positivt for kjøperne at det ikke er så mange salg som avgjøres via forkjøpsrett. Da løper de som vinner budrunden en mindre risiko for å tape boligen til en som bruker forkjøpsrett, sier Christer Alm som er salgsleder og megler i USBL.

Tapende part

Ulempen med forkjøpsretten er ikke til å komme vekk i fra. Etter 40 prosent av alle boligsalgene i OBOS, sitter det igjen en skuffet sjel: Han eller hun som i utgangspunktet vant budrunden.

Tapende part har hatt for kort ansiennitet eller ikke vært medlem før han kastet seg ut i budkarusellen. I verste fall må han vente i flere uker før han får vite at han ikke får leiligheten likevel. I mellomtiden har han ikke kunnet lete etter noen annen bolig.

En annen taper er selger. Interesserte medlemmer av boligbyggelaget vil ikke delta i budrunden. De vil ligge musestille og håpe på så lav pris som mulig. Deretter trer den som har lengst ansennitet inn i høyeste bud.

Når 150.000 medlemmer, mange av dem de mest interesserte kjøperne, ikke deltar i budrunder, sier det seg selv at prisen blir lavere enn ved vanlig, åpen omsetning. Vissheten om man uansett løper stor risiko for å bli kastet ut av et medlem, gjør at heller ikke ikke-medlemmer vil være så ivrige til å by.

Trenger ikke ti år

I Trondheim og Omegn boligbyggelag (TOBB) ender hele seks av ti (63 %) boligsalg med at en boligsøker sitter skuffet tilbake fordi leiligheten går til en annen via forkjøpsretten

Det eneste du kan gjøre for ikke å komme i denne ulykksalige situasjonen er å melde deg inn i ditt lokale boligbyggelag. Du trenger nemlig ikke ti års ansiennitet for å vinne fram med forkjøpsretten.

I USBL har du ifølge Alm en god sjanse med en ansiennitet på seks måneder. I OBOS mener de en enda kortere ansiennitet kan være nok.

- Oftest er det snakk om en forskjell i ansiennitet på bare uker eller måneder mellom de som får boligen og de som ikke får den, sier Pettersen i OBOS.