Fuktighet på soverommet

Foretrekker du kaldt soverom?

Da er det én ting du bør gjøre - hver uke.

KJØLIG SOVEROM: Det bør ikke være for varmt på soverommet, men har du det veldig kaldt, bør du passe på at rommet ikke blir for fuktig. Foto: NTB Scanpix.
KJØLIG SOVEROM: Det bør ikke være for varmt på soverommet, men har du det veldig kaldt, bør du passe på at rommet ikke blir for fuktig. Foto: NTB Scanpix. Vis mer

Nå som det er kaldt ute, fyrer vi opp varmen inne. På soverommet er det likevel mange av oss som foretrekker å ha det ekstra kjølig for å sove godt.

Men har du det kaldt på soverommet, er det én ting som er særlig viktig å gjøre, minst en gang i uken.

- La soverommet tørke

For en god natts søvn, bør det ikke være altfor varmt på soverommet. Den ideelle temperaturen ligger på 15-18 grader, ifølge søvnekspertene.

Men liker du å ha det kaldere enn dette, bør du passe på at det ikke går utover inneklimaet:

- En voksen person svetter rundt en halv liter eller mer væske i løpet av natten. Svette og pust skaper kondens. Et kaldt soverom kan derfor føre til fuktproblemer, sier Grethe Amdal, helsefaglig rådgiver hos Landsforeningen for hjerte- og lungesyke (LHL).

Derfor er det viktig å lufte godt for å få ut fuktigheten, understreker hun.

Men etter at du har luftet, bør du sørge for å varme opp igjen soverommet:

- Hvis du liker å ha det veldig kaldt på soverommet og om senga i tillegg står inntil en yttervegg, og at fuktigheten i sengetøyet ikke tørker helt ut, kan det oppstå muggsopp. Derfor bør kalde soverom tørkes ut minst en gang i uka, sier Amdal.

Kai Gustavsen, fagsjef inneklima hos Astma- og Allergiforbundet (NAAF), råder deg derfor til å ha en varmekilde på soverommet, som en ovn eller varmekabler. Bruk av varmekilder bidrar til at soverommet ikke blir nedkjølt og fuktig.

- I tillegg til å varme opp soverommet, bør det være god luftsirkulasjon i rommet. Da er det viktig med luftventiler, og å sjekke at disse er åpnet og ikke tettet igjen, sier Gustavsen.

Husk dette når du lufter

Om muggsopp oppstår som følge av dårlig luftsirkulasjon i et kaldt soverom, kan det på sikt føre til luftveisproblemer for dem som sover der, ifølge Amdal.

- Dessuten vil tung luft gjøre oss trøtte, ukonsentrerte og gi hodepine, sier hun.

Om du åpner opp vinduet for å lufte, bør du samtidig være obs på klima og miljø utendørs, anbefaler Gustavsen.

- Bor du ved en veldig trafikkert vei, og soveromsvinduet vender ut mot veien, bør du ikke la vinduet stå åpent når trafikkrushet er på sitt verste. Vent heller til trafikken har roet seg. Da unngår du at eksos og svevestøv kommer inn i boligen, sier han.

Flere på samme soverom

For mange småbarnsforeldre er det en kjent sak at barna kan komme tuslende opp i senga i løpet av natta. Men når hele familien sover på det samme soverommet, er dette også noe som kan være med på å forringe luftkvaliteten i rommet.

- Det avhenger av hvor god ventilasjon man har i boligen, men luften kan bli dårligere om mange sover sammen. Og er man syk, så vil de andre lettere bli smittet om man sover tett, sier Amdal.

Jo flere personer man er på samme soverom, jo fuktigere kan luften bli.

- Og om du ser at det er mye kondens på vinduene når du våkner, er det et tydelig tegn på at forbedringer bør utføres, sier Gustavsen.

Er du bekymret for dette, kan du måle fuktigheten ved hjelp av en luftfuktmåler, eller et hygrometer. Hygrometer fås i mange prisklasser, fra drøye hundrelappen til flere tusen kroner.

I denne saken kan du lese om hva luftfuktigheten i huset bør ligge på.

Lyst til å diskutere?

Besøk vårt debattforum!