I Norge er det forbudt å innføre, omsette og holde eksotiske pattedyr, reptiler og amfibier. Men nå kan det bli muligheter for deg, eller kanskje din dyregale nabo, til å skaffe seg et eksemplar av en eksotisk art:
Et nytt regelverk er nemlig sendt ut på høring, hvor det foreslås at 18 eksotiske dyr skal bli unntatt fra dette forbudet.
Blir forskriften vedtatt, kan det kanskje friste å skaffe seg en kongepyton eller en gekko ...
LES OGSÅ: Finner du denne billen hjemme hos deg, trenger det ikke å være fare på ferde
18 eksotiske dyr på høring

Lista over eksotiske dyr som kan bli tillatt strekker seg fra kameler via diverse slangearter til frosker og skilpadder. Du kan se ei komplett liste over de 18 artene nederst i artikkelen.
Men hva er bakgrunnen for å foreslå nettopp disse 18 artene fra forbudet?
Ifølge Mattilsynet har de bedt Herpetologisk forening sette opp en begrenset liste over arter (reptiler og amfibier) som de mener er egnet til å holde i private hjem.
- Vi la listen fram for Vitenskapskomiteen for mattrygghet (VKM) og ba dem vurdere risikoen for dårlig dyrevelferd og smitte til mennesker og andre dyr. Norsk institutt for naturforskning (NINA) har lagt fram en rapport om risiko for det biologiske mangfoldet ved hold av slike dyr i Norge, forteller Torunn Knævelsrud, seksjonssjef for dyrevelferd i Mattilsynet.
Ut fra dette har Mattilsynet valgt ut 18 arter som de mener er egnet ut fra hensynet til dyrevelferd, dyrehelse, folkehelse og naturmangfoldet.
LES OGSÅ: Veggedyr er et økende problem, men langt fra alle forsikringer dekker skadene
Farlige eksotiske dyr?

Torunn Knævelsrud understreker at de ikke har foreslått arter som er farlige eller giftige.
Men kan hvem som helst skaffe seg ett av disse dyrene, om de blir tillatt?
- Ingen av artene på listen krever spesielle kunnskaper som ikke vanlig interesserte dyreholdere kan skaffe seg. Dersom forskriften blir vedtatt, vil enhver kunne skaffe seg dyr som står på listen. Det er ingen spesielle krav til de som skal holde slike dyr, forteller Knævelsrud og legger til at det generelle kravet om tilstrekkelig kompetanse gjelder også for hold av slike dyr.
Det er på oppdrag fra Landbruks- og matdepartementet at mattilsynet nå har sendt på høring et forslag om endringer i regelverket for hold av eksotiske dyr. De ønsker å kartlegge synspunkter i saken før de beslutter om forbudet mot hold av herptiler skal lempes på.

Høringsfristen er satt til 11. april 2016. Så gjenstår det å se om det faktisk blir endringer i regelverket.
Dyrevernorganisasjonen NOAH støtter ikke å lovliggjøre hold av reptiler og amfibier i private hjem. De skriver i en pressemelding at kommersielt salg av reptiler og amfibier ikke er en god løsning for dyrene, og hevder blant annet at det ikke er dokumentert at dette vil føre til en reduksjon i antall smuglede dyr som fortsatt er ulovlige
LES OGSÅ: Slik sikrer du hunden i bilen
Her er de 18 artene eksotiske dyr som foreslås tillatt som «kjæledyr»:
Reptiler:
1. dvergvaran - Varanus acanthurus
2. gresk landskilpadde - Testudo hermanni
3. grønn trepyton - Morelia viridis
4. kinesisk trekjølskilpadde - Chinemys reevesi
5. kongeboa - Boa constrictor
6. kongepyton - Python regius
7. kongesnok - Lampropeltis getula
8. kornsnok - Pantherophis guttatus
9. kranset gekko - Rhacodactylus ciliatus
10. leopardgekko - Eublepharis macularius
11. melkesnok - Lampropeltis triangulum
12. regnbueboa - Epicrates cenchria
13. rødfotet skogskilpadde - Geochelone carbonaria
14. skjeggagam - Pogona vitticeps
15. stor daggekko - Phelsuma madagascariensis
16. teppepyton - Morelia spilota
Amfibier:
1. argentinsk hornfrosk - Ceratophrys ornata
2. White’s trefrosk - Litoria caerulea
Pattedyrene under er ikke forbudt per i dag, men Mattilsynet ønsker nå å forskriftsfeste gjeldende forvaltningspraksis for å unngå tvil når de gjelder disse artene:
1. alpakka - Vicugna pacos
2. chinchilla - Chinchilla laniger
3. degu - Octodon degu
4. dromedar - Camelus dromedarius
5. kamel - Camelus bactrianus
6. lama - Lama glama
7. zebu - Bos indicus
8. ørkenrotte - Meriones unquiculatus
Har du noe å tilføye?
Velkommen til Dinsides diskusjon. Vi vil gjerne vite hva du mener, men husk at mange leser det du skriver. Hold deg til temaet og vær saklig, så slipper vi å slette eller moderere innlegg. Mer om vilkårene her. Kommentarer til hvordan redaksjonen har løst saken på, tips om skrivefeil eller lignende sendes til tips@dinside.no.