Fordeler og ulemper med laminat

Denne gulvtypen kan være så mangt, fra simpelt til avansert og elegant.

Laminatgulv kan se ut som parkett eller noe helt annet. Foto: Berry Alloc
Laminatgulv kan se ut som parkett eller noe helt annet. Foto: Berry Alloc Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Laminat er et gulvbelegg som på overflaten kan ligne på nesten hva som helst. Men under overflaten, som er en svært viktig del av produktet, befinner det seg noe helt annet. Til sammen kan det være et gulvbelegg med mange gode egenskaper.

Les også: Aldri mer ripete gulv

Laminatgulv

Laminatgulv har som konstruksjon mye til felles med moderne parkettgulv, det er først og fremst de øverste lagene som er forskjellig. Parketten har et lag med trefiberplater underst med klikkprofilen utfrest, så et lag simpelt tre, og et topplag av edlere tre. Laminatgulv har som regel et lag med hard trefiberplate med klikkprofil, og ett eller flere topplag av impregnert papir med trykkmønster av forskjellig slag, samt slitasjelag.

Et laminatgulv av topp kvalitet består av svært mange lag. Foto: Alloc
Et laminatgulv av topp kvalitet består av svært mange lag. Foto: Alloc Vis mer


Et laminatgulv kan derfor se ut som nesten hva som helst, fra alle mulige tresorter til fliser, mosaikk eller frie fantasier.

Laminat kommer i en menge mønstre Foto: Berry Alloc
Laminat kommer i en menge mønstre Foto: Berry Alloc Vis mer


Det vanligste er at mønsteret ligner på parkett, og på avstand er det ikke lett å se forskjell.

Hvor passer det med laminat?

Kvalitetslaminat passer best der det er mye trafikk og stor slitasje. I ganger og på rom med stor aktivitet holder laminaten lengre enn parkett, og får heller ikke så lett merker etter stilletthæler.

Laminat egner seg på kjøkken, men vannsøl er ikke gunstig. Foto: Produsenten
Laminat egner seg på kjøkken, men vannsøl er ikke gunstig. Foto: Produsenten Vis mer


I kjøkken, aktivitetsrom og hobbyrom er laminat godt egnet.

De eneste rommene hvor verken laminat eller parkett er egnet er våtrom.

Forskjellige varianter

Det finnes mange kvaliteter beregnet på forskjellige bruksområder. For offentlige miljøer med stor trafikk finnes det ekstremt harde og slitesterke varianter som tåler tråkking med all slags fottøy i årevis. Her er det brukt solide materialer og høyt trykk under framstillingen.

Enkel og svært rimelig laminat fra Ikea. Foto: Ikea
Enkel og svært rimelig laminat fra Ikea. Foto: Ikea Vis mer


Det finnes også enklere løsninger som er svært tynne og beregnet på fornyelse av eksisterende gulv med liten trafikk og slitasje, som for eksempel soverom.

Laminatgulv finnes også i avanserte utgaver, med låsemekanismer i aluminium og støydempende underlag som i mange tilfeller gjør standard underlag som skummatter unødvendig.

Prisene varierer fra godt under hundrelappen for kvadratmereten, til flere hundre kroner for det samme arealet, dyrere enn parkett av god kvalitet.

Les også: 3D på gulvet

Legging av laminatgulv

Du legger laminatgulv på samme måte som parkett, det vil si flytende. Underlaget må være slett, og må sparkles eller rettes av på annen måte hvis det er store ujevnheter. Er det betongunderlag må det brukes 0,2 millimeter fuktsperre og ullpapp eller skumunderlag under laminaten. En kan også bruke tynn kork på rull.

Under leggingen brukes avstandskiler mot veggene for å få ønsket avstand, slik at gulvet kan bevege seg ved forskjellig temperatur og fuktighet gjennom årstidene.

Kappingen kan gjøres med håndsag, elektrisk sag eller med laminatkutter. Trefiberplatene sliter på sagblad, så blad med tenner av hardmetall er en fordel. Vil du unngå støv etter saging er laminatkutteren et utmerket valg. Du legger laminaten i kutteren og presser ned håndtaket. En skarp kniv skjærer så laminatet overraskende lett.

En laminatkutter sparer saga og er stille og støvfri. Foto: Megaflis
En laminatkutter sparer saga og er stille og støvfri. Foto: Megaflis Vis mer


Les også: Legge gulv?

Gulvvarme og renhold

Laminat leder varme godt, derfor kan det føles kaldere å gå på enn parkett og andre belegg. Med moderat gulvvarme i form av varmekabler, varmefolie eller vannbåren varme forsvinner dette.

Det er likevel svært viktig at ikke temperaturen overskrider 27 grader, noe som også gjelder parkett. Pass godt på plassering av tepper og annet isolerende materiale, som kan få temperaturen til å stige høyere enn dette. Pass også på plasseringen av følere til termostaten.

Les også: Legg olabuksene på gulvet!

Renhold skal gjøres med lite fuktighet, ikke mer enn en lett fuktet mopp. Klissvåt gulvklut er bannlyst! Vann kan trenge ned mellom skjøtene og få trefiberplaten under til å svelle, da er sjansen stor for at gulvet kan bli ødelagt.

Får gulvet flekker av gummiknotter eller sorte gummisåler kan du som regel fjerne dette med en fille fuktet med rødsprit, white spirit eller andre husholdningsrensemidler.

Med riktig stell kan laminatgulvet vare i svært mange år og beholde utseendet.

Derfor heter det "laminat"

Selve ordet laminat betyr at det er satt sammen av lameller, og en lamell kommer fra latinsk lamina og betyr rett og slett en tynn plate.

Laminater brukes ikke bare i gulvbelegg, men også i en mengde andre boligprodukter. Hyller, skap, bord- og benkeplater lages ofte av en kjerne av mer eller mindre tett trefiberstruktur påført et belegg av et forsterket plast/papirmateriale under trykk.

Laminater finnes som mange kjente varemerker og begreper. I USA ble høytrykkslaminat oppfunnet av firmaet Formica, som også har blitt et begrep. Dette produktet består av flere lag med papir impregnert med fenolharpiks, dekorpapir og et topplag impregnert med melaminharpiks. Dette blir deretter presset i en laminatpresse med stort trykk og varme.

Respatex er et lignende laminat som i sin tid ble produsert av Norsk Hydro, og de fleste rimelige skap og hyller er laget av melaminbelagte fiberplater. Melamin er egentlig et et polymer som i en kjemisk reaksjon med formaldehyd gir melaminplast, og brukes som det ytre, synlige laget i laminater.