Robotklipper

Fordeler med robotklipper - og ulempene

Her får du eksperttipsene.

ROBOTKLIPPER: Den er kommet for å bli, og stadig flere kjøper seg robotklipper, ifølge Felleskjøpet. Men med alle fordelene, kommer det også noen ulemper. Foto: NTB Scanpix.
ROBOTKLIPPER: Den er kommet for å bli, og stadig flere kjøper seg robotklipper, ifølge Felleskjøpet. Men med alle fordelene, kommer det også noen ulemper. Foto: NTB Scanpix. Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Orker du ikke tanken på å klippe selv, kan robotklipperen være en god investering for deg. Og ifølge Jon Atle Repstad, spesialist på plen og planter hos Felleskjøpet, er det stadig flere som velger å overlate gressjobben til en robotklipper

Fordelene med robotklipperen er mange, men er du en av dem som funderer på å kjøpe deg en, bør du samtidig være klar over at det også finnes noen ulemper

Her nevner vi noen av de gode og dårlige sidene ved en robotklipper.

Fordeler med robotklipper

Den åpenbare fordelen er selvsagt at du slipper å klippe gresset selv, og gresset blir også klippet hyppigere enn om du hadde gjort jobben selv.

GEIR ANDAHL: Daglig leder hos Mower Spesialisten. Foto: Mower Spesialisten.
GEIR ANDAHL: Daglig leder hos Mower Spesialisten. Foto: Mower Spesialisten. Vis mer

Så kan Geir Andahl, daglig leder ved Mower Spesialisten, ramse opp andre fordeler i fleng:

- Du får jo mer fritid, og gresset er ferdigklippet hele tiden. Det vil alltid være en jevn høyde på gresset, og alt det den klipper av legger den ned som gjødsel slik at du får en mye grønnere plen enn hvis du bruker en manuell klipper. I tillegg fjerner robotklipperen mose, sier Andahl, som også mener at resultatet alltid blir penere enn med en manuellklipper.

JON ATLE REPSTAD: Spesialist på plen og planter hos Felleskjøpet. Foto: Felleskjøpet.
JON ATLE REPSTAD: Spesialist på plen og planter hos Felleskjøpet. Foto: Felleskjøpet. Vis mer

Repstad er enig, og mener at gresset blir mindre skadet med en robotklipper versus en vanlig gressklipper.

- Når du klipper gress bør du aldri klippe av mer enn en tredjedel av gresset, og det sørger robotklipperen for å passe på. Robotklipperen klipper også i ulik retning og kommer til på forskjellige plasser slik at du unngår striper, med en vanlig klipper går du gjerne den samme ruta uke etter uke, sier Repstad.

Andahl mener at vi som regel venter opp til en uke for hver gang vi klipper gresset manuelt.

- Da vil gresset vokse høyt, og så klipper du lavt, men det liker ikke gresset særlig godt. Robotklipperen bør klippe minimum fem dager i uken, og på den måten holder den gresset i jevn høyde, sier han.

Ulemper med robotklipper

Andahl synes ikke at det er noen spesielle ulemper med robotklippere, men vedgår at de ikke kan klippe tilstrekkelig inntil kanter.

- Man må derfor bruke en ekstra kantklipper. Men det må man som regel med en vanlig gressklipper også. Robotklipperen setter igjen en liten trimmekant på cirka 15 centimeter inntil hus - eller murvegg, men det er ikke noe stort problem, mener Andahl.

Han understreker at det er sikkerhetsmessige årsaker til at robotklipperen ikke klipper helt inntil kantene.

- Hvis maskinen for eksempel klipper på plenen samtidig som barn går på plenen, kan jo barn putte hånden under den. Derfor har robotklipperen en sikkerhetsmargin på cirka 15 centimeter ut fra karosseriet, forklarer Andahl.

Men robotklipperen kan kveste pinnsvin.

- Kommer det et pinnsvin inn på plenen, vil det beskytte seg selv ved å rulle seg sammen, og det skjønner ikke robotklipperen. Klipperen vil ikke bli ødelagt, men det er ikke særlig pent når den kvester pinnsvinet, sier Repstad.

Og siden pinnsvin er mest aktiv om natten, bør robotklipperen kun brukes på dagtid, understreker han.

En annen ulempe med robotklipper er selvsagt kostnaden.

- Det er betydelig dyrere å kjøpe en robotklipper fremfor mange andre vanlige gressklippere. Noen synes at det å slå plen er det verste som finnes, og da er det jo en god investering. Men det er lurt å tenke gjennom sitt egentlige behov før man eventuelt kjøper robotklipper, sier Repstad.

Lyst til å diskutere?

Besøk vårt debattforum!