<strong>MUSEGIFT:</strong> Katter kan få i seg giftstoffet når de spiser forgiftede dyr. Foto: Svein Magne Fredriksen/Miljødirektoratet
MUSEGIFT: Katter kan få i seg giftstoffet når de spiser forgiftede dyr. Foto: Svein Magne Fredriksen/Miljødirektoratet Vis mer

Forbyr musemiddel

Har du dette middelet hjemme, bør du levere det til et godkjent avfallsmottak.

Publisert
Sist oppdatert

Miljødirektoratet har besluttet å forby en type musegiftmiddel for privat bruk etter bekymringsmeldinger fra veterinærer.

Musemidlene det gjelder inneholder stoffet alfakloralose, som gir narkose og nedkjøling. I en pressemelding skriver Miljødirektoratet at giften virker slik at forgiftede mus dør av nedkjølingen, men økt bruk av alfakloraloseprodukter har også ført til et økt antall forgiftningstilfeller hos kjæledyr. Og spesielt hos katter, som blant annet kan få i seg giften når de spiser forgiftede mus.

Etter å ha mottatt bekymringsmeldinger fra veterinærer våren 2019, har Miljødirektoratet hentet inn opplysninger fra veterinærer og har samarbeidet med Veterinærinstituttet for å få analysert prøver.

- Vårt vedtak om å forby musegifter som inneholder alfakloralose til privat bruk er blant annet basert på denne veterinærfaglige informasjonen. Slike produkter kan heretter verken selges til eller brukes av privatpersoner. Et tilsvarende vedtak er også gjort av den Svenske Kemikalieinspektionen, sier seksjonsleder i Miljødirektoratet, Trine-Lise Torgersen, i pressemeldingen.

Har du produkter stående hjemme som inneholder alfakloralose, oppfordres du til å levere dem til et godkjent avfallsmottak.

Kan fortsatt benyttes av skadedyrbekjempere

Selv om musemidler med alfakloralose forbys for privatpersoner, kan godkjente skadedyrbekjempere fremdeles benytte musemidler med alfakloralose utendørs rundt bygninger, opplyser Miljødirektoratet som legger til at giften skal være plassert i åtestasjoner slik at middelet er utilgjengelig for mennesker og dyr.

- Det vil fortsatt finnes godkjent musegift på markedet. Men vi råder privatpersoner til å unngå gift så langt det er mulig og heller bruke musefeller. Har man et større museproblem, anbefaler vi å ta kontakt med profesjonelle skadedyrfirmaer slik at en faglig vurdering ligger til grunn for valg av bekjempelsesmetode, sier Torgersen.

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer