Forberedelser

Du kan selvfølgelig smelle opp tapeten på første og beste vegg, men for å få best mulig resultat anbefaler vi å gjøre mest - og best - mulig forarbeid. Underlaget må være plant, jevnt, rent og tørt.


Slette vegger

Underlagsduken vil rette ut små ujevnheter, som for eksempel enkel struktur i et strietapet, men større ujevnheter, som for eksempel spikerhull, eller knotter som stikker ut av veggen, vil den ikke ta.

"Problemområder" du bør lete etter er:

 • Skruer og spikre som stikker ut av veggen
 • Hull etter tidligere skruer og spikre
 • Ujevnheter i gammel tapet/maling, spesielt gjelder dette i skjøter, i områder rundt kontakter/ledninger etc.
 • Rifter eller luftlommer i eksisterende tapet.
 • Underlagsduken dekker det meste, så dette er sparklejobben for latsabber: Er du nøye med å skrape vekk all overflødig maling, slipper du den tidvis kjedelige pussejobben! Foto: Elisabeth Dalseg Vis mer


  Små ujevnheter som stikker ut av veggen kan du enten skjære bort, eller puse ned ved hjelp av sandpapir. Spikre og skruer fjerner du på vanlig måte.

  Er det små hull i veggen kan du sparkle disse igjen - og fordelen her er at du slipper å pusse sparkelet ned, om du skraper av all overflødig sparkelmasse, slik at det ikke er noe som stikker ut fra veggen. Underlagsrullen dekker over det meste.

  Rent og tørt

  For at limet skal feste best mulig, må veggen være ren og fri for støvpartikler. Vask veggene godt, med et vaskemiddel tilpasset eksisterende tapet/malingstype. Sørg for at veggen får god tid til å tørke før du setter opp underlagsrullen, la det gjerne stå å tørke over natten.

  Rydd og dekk

  Det lønner seg å ha et mest mulig ryddig rom. Rydd plass til å skjære underlagsduken. Er du redd for gulvet, dekk til med en plastduk. Det samme gjelder for møbler du helst ikke vil få lim på. Limet kan pilles bort fra de fleste glatte og harde overflater, men vi anbefaler likevel å dekke så mye som mulig til.

  Innkjøp

  En viktig del av forarbeidet er å sørge for at du har alt du trenger før du setter igang. Ikke noe er mer ergerlig enn å måtte kjøre frem og tilbake til butikken midt i jobben. Verktøy? Hva trenger du? Sjekk hva du har liggende i verktøykassa før du går i butikken. Vi har laget et forslag til en huskeliste du kan printe ut og ta med deg i butikken, og trykk her for hjelp til å regne ut hvor mange ruller med underlagsduk du trenger å kjøpe.

  Tips før du begynner:

  Skal du fjerne lister før du tapetserer, eller tapetsere mellom listene? Vi vil absolutt anbefale deg å løsne alle lister før du setter i gang med tapetseringen, da dette vil gi penest resultat, men det er ikke helt nødvendig. Du kan alltids skjære til duken slik at den passer rundt vinduer og lister, men det kan være vanskelig å få pent.

  Ledninger som ligger utenpå eksisterende tapet.
  Har du ledninger som ligger utenpå veggen, kan det være en fordel å løsne disse, slik at du får tapetsert under ledningene.

  Vaske før eller etter du sparkler?
  Hovedvasken bør du ta før du sparkler. Det er ikke noe særlig smart å vaske sparkelmassen, men skal du pusse ned etter du har sparklet bør du få fjernet alt pussestøv før du tapetserer. Du kan vaske vekk fra gulv og usparklet vegg, men unngå å få vann direkte på sparkelmassen, selv om den er tørr. Tips: Vask før du sparkler & pusser - og bruk et av tørrmopp-produktene som finnes på markedet til å fjerne pussestøv i etterkant. Slik unngår du både fukt på sparkelmassen, og å sprenge støvsugeren.

  Hvordan tette igjen store hull?
  Det holder ikke å putte sparkel inn i de største hullene. Hvordan disse skal tettes kommer an på både størrelsen, og materialene som er brukt. Vi foreslår du finner ut hvilke materialer som er i veggen din, og tar kontakt med din nærmeste byggvareforhandler for tips og råd.

  Hva gjør du med luftlommer eller ujevnheter i eksisterende tapeten?
  Underlagsduken egner seg best for å dekke over eksisterende tapet som er i god stand. Skulle det likevel dukke opp en skjønnhetsfeil eller to er det likevel greit å sørge for at de forsvinner. Finner du en luftlomme bør du skjære hull i eksisterende tapet og fjerne alt som er løst. Puss ned overgangen mellom tapet og vegg - og påfør gjerne et tynt lag med sparkel, slik at det blir jevnest mulig.

  Er eksisterende tapet krøllete eller stikker ut, kan du følge en lignende fremgangsmåte: Skjær vekk eller slip ned - og så sparkler du over eventuelle ujevnheter.