Varsler om store nedbørsmengder

Forbered deg på overvann!

Buskerud, Oslo, Akershus og Vestfold kan få store nedbørsmengder fredag, som kan gi utfordringer i trafikken.

MYE REGN: Dette kan føre til stengte veier, varsler Meteorologisk institutt på Twitter. Foto: NTB Scanpix
MYE REGN: Dette kan føre til stengte veier, varsler Meteorologisk institutt på Twitter. Foto: NTB Scanpix Vis mer

Meteorologisk institutt kunne fredag morgen varsle om store nedbørsmengder spesielt i fylkene Oslo, Akershus, Buskerud og Vestfold, med fare for overvann i tettbygde områder.

Regnet kan også gi vanskelige kjøreforhold.

Kraftig regn hele dagen

Den sterke nedbøren skal ifølge Yr.no pågå hele dagen, og ikke være over før tidlig i kveld, i 18-19-tida, avhengig av hvor i disse fylkene du bor.

Det kraftige regnværet er gitt et gult farevarsel, og Yr.no anbefaler blant annet å kjøre etter forholdene, ikke minst siden det er fare for stengte veier og overvann ved bekke- og elveløp.

«Dette vil kunne føre til lengre reisetid en del steder», skriver de i farevarselet.

Kjør saktere

Hans Are Dahl ved Vegtrafikksentralen øst forteller til Dinside kl 09:45 at det ikke har vært noen større hendelser så langt.

Han anbefaler folk om å ikke være så tung på høyrefoten, beregne god tid og sjekke om dekkene er gode nok før de skal avgårde i ettermiddag, på grunn av fare for vannplaning.

Dahl sier videre at det kan bli litt mer trafikk enn på en vanlig fredag, men at veldig mange legger helgeutfarten til torsdag.

- Mange venter nok også med å reise til i morgen, på grunn av dagens nedbør, tror Dahl.

Han påpeker at det er mellom Oslo og Gardermoen at det kan bli mest trafikk både i dag og i morgen, på grunn av høstferien.

Unngå skader på boligen

Mye nedbør kan også gjøre skader på boligen din. Hydrolog Kristian Nordtun i NVE har tidligere anbefalt Dinsides lesere om å sørge for frie vannveier lokalt, ved å holde sluk, stikkrenner og kummer åpne.

Dessuten er kjelleren på boligen utsatt når det er mye overvann.

- Det beste rådet er å flytte verdifulle gjenstander ut derfra eller i sikkerhet, sier han, og legger til at rådet gjelder ikke minst de som har fått kjelleren fylt opp med flomvann før.

- Denne type vannskader har en tendens til å gjenta seg, siden avløpsanlegget er det samme og eiendommen ligger like utsatt til som før, har kommunikasjonsrådgiver Vidar Korsberg Dalsbø uttalt til Dinside tidligere.

Lyst til å diskutere?

Besøk vårt debattforum!