Vask av bolig før flytting

– For sent å klage når du har mottatt nøkkel

Så ren kan du kreve at den nykjøpte boligen er før overtakelsen.

IKKE GODKJENT: Før du overtar den nykjøpte boligen, bør du ta en grundig sjekk og forsikre deg om at alt er gullende rent. Alle sluk skal for eksempel være renset, og er de ikke det, skal du kreve at boligen vaskes på nytt. FOTO: Linn M. Rognø.
IKKE GODKJENT: Før du overtar den nykjøpte boligen, bør du ta en grundig sjekk og forsikre deg om at alt er gullende rent. Alle sluk skal for eksempel være renset, og er de ikke det, skal du kreve at boligen vaskes på nytt. FOTO: Linn M. Rognø. Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Er du nettopp blitt lykkelig eier av ny bolig, skal du vite at lykken fort kan bli til frustrasjon dersom du glemmer å sjekke huset for feil og mangler før overtakelse.

Blant annet skal du kunne kreve at boligen ser like flott ut som da du var på visning første gangen.

– På overtakelsen bør kjøper gå over boligen og sjekke at rengjøringen ser OK ut. Du bør sjekke at boligen ser ut som den gjorde på visning, og alle avvik må du notere ned i overtakelsesprotokollen, forklarer Carsten Henrik Pihl, forbrukerrådgiver ved Norges Eiendomsmeglerforbund (NEF).

GRUNDIG SJEKK: Carsten Henrik Pihl, forbrukerrådgiver ved Norges Eiendomsmeglerforbund, anbefaler deg å gå grundig gjennom boligen før overtakelsen. FOTO: CF-Wesenberg / Kolonihaven.
GRUNDIG SJEKK: Carsten Henrik Pihl, forbrukerrådgiver ved Norges Eiendomsmeglerforbund, anbefaler deg å gå grundig gjennom boligen før overtakelsen. FOTO: CF-Wesenberg / Kolonihaven. Vis mer

Også Jon Holst-Larsen, daglig leder ved Rydd og Vask AS, ett av flere selskaper som tilbyr flyttevask, råder deg til å ta en grundig titt på boligen før du overtar. Manglende renhold er helt klart noe som skal noteres i overtakelsesprotokollen.

Kjøper må sjekke alt ved overtakelse, for det som ikke tas opp ved overtagelse må kjøper eventuelt ordne opp i selv senere, opplyser Holst-Larsen.

Dette skal være ryddet og rengjort

Det er flere ting du som kjøper bør sjekke før du godkjenner flyttevasken.

Her er tipsene fra Pihl:

  • Beboelsesrom skal være vasket og rengjort. Det innebærer å vaske over grundig. Vi pleier ofte å si «som en god julevask».
  • Sjekk at alle sluk er renset for skitt og hår.
  • Boden bør være feiet. I råkjellere er det vanlig å feie gulvet og vaske over hyller. Vegger bør tørrmoppes. I boder som har vanlig gulv og vegger, bør det vaskes .
  • Garasjegulvet bør feies, og veggene bør tørrmoppes.
  • Rester som ligger nederst i pipa bør være tømt.

Ikke glem ventilasjonsluker

Line Mercedes Åramnes, leder for kvalitet og opplæring ved vaskebyrået CityMaid, understreker at alle flyttevasker skal være så grundige som mulig.

– Dette gjelder alle flater. Ofte gir meglerselskapet ut en mal eller veileder over hva som skal vaskes. Men det er noen rom som ofte bærer med seg mer jobb og skitt en andre, sier Åramnes.

Hun mener først og fremst at bad og kjøkken bør være grundig vasket. Derfor bør du sjekke at dette er gjort skikkelig når du er på befaring.

KJØKKEN OG BAD: Line Mercedes Åramnes, leder for kvalitet og opplæring ved CityMaid, mener først og fremst at bad og kjøkken bør være grundig vasket. Derfor bør du sjekke at dette er gjort skikkelig når du er på befaring. FOTO: CityMaid
KJØKKEN OG BAD: Line Mercedes Åramnes, leder for kvalitet og opplæring ved CityMaid, mener først og fremst at bad og kjøkken bør være grundig vasket. Derfor bør du sjekke at dette er gjort skikkelig når du er på befaring. FOTO: CityMaid Vis mer

- Her bygger det seg raskest opp skitt, og dette er de rommene det tar lengst tid å vaske. Alle kontaktflater bør være vasket slik at man unngår å spre bakterier fra tidligere eiere og over til nye, understreker hun.

- Sluk og ventilasjonsluker er også områder som skaper ett dårlig inntrykk om de ikke er rengjort, fortsetter hun.

Ikke krav om rene takrenner

Men selv om det meste bør være rent og pent, er det enkelte deler av boligen som kjøper ikke kan kreve at er rengjort. Det gjelder for eksempel takrenner.

– Dette er vedlikeholdsjobb, og går ikke inn under lovens krav til rengjøring og rydding. Men selgeren har plikt til å vedlikeholde eiendommen i tiden mellom kontraktsinngåelse og overtagelse, så hvis overtagelsen er i desember og salget var i august, vil det være naturlig å tømme takrennene hvis det er mye løv der, sier Pihl.

Holst-Larsen forteller at renholdsbyråer normalt tar seg av det innvendige renholdet, og når det gjelder utsiden av boligen, betyr det vindusvask og feiing av terrasser og balkonger.

SJEKK HER: Ta en titt inni peis og ovn, åpne opp skap og sjekk lister og hjørner - her er det lov å være pirkete før du godkjenner flyttevasken. FOTO: Linn M. Rognø.
SJEKK HER: Ta en titt inni peis og ovn, åpne opp skap og sjekk lister og hjørner - her er det lov å være pirkete før du godkjenner flyttevasken. FOTO: Linn M. Rognø. Vis mer

– Men hvor godt rengjort boligen er, er også avhengig av standard. Et åpenbart oppussingsobjekt kan ha andre krav enn noe som er nytt. Dette kan være beskrevet i salgsprospektet. Ofte gjøres hovedvask før visning, og da opplyser mange i prospektet at det ikke gjøres ytterligere renhold før overtagelse, sier han.

Når det er skikkelig rengjort

Åramnes mener at fingermerker, smuss og olje på kjøkken samt skittent badekar, gir dårlig førsteinntrykk fra selgers side.

– Jeg anbefaler alle å ta en grundig vask på kjøkken og bad, lister, karmer, dører og inni skap som ofte åpnes. Vil selger imponere anbefaler jeg også å vaske vinduene ordentlig, tipser hun.

Skal boligen bli så ren som mulig, er riktig utstyr alfa-omega.

- Til kjøkken bruker vi alkaliske produkter som fjerner olje, smuss og fett effektivt. Til kalk, irr og rust bruker vi sur kjemi. Kalk er det hvite belegget som danner seg i dusj, rundt kraner og i toalett. Ellers fjerner en god støvmopp effektivt tørt støv, og selger kan derfor enkelt imponere potensielle kjøpere når de kommer til visning, mener vaskeeksperten.

Om du ikke er fornøyd

Hvis du ikke er fornøyd med rengjøringen når du overtar boligen, kan du klage på vasken og be om at selger vasker på nytt.

– En god del av dem som selger boligen bruker vaskebyråer med «flyttegaranti», og da kan de komme tilbake og vaske uten kostnad. Vi anbefaler å bruke byråer som har slik garanti hvis man ikke vasker selv, understreker Pihl.

Et annet alternativ er at kjøper og selger kan bli enige om en kompensasjon for dårlig vask, slik at man overtar boligen, men får kompensasjon fra for at vaskingen var for dårlig fra selgers side, tipser han videre.

Men det er viktig å huske på, ifølge Pihl:

– Når du allerede har signert og mottatt nøkkel, nytter det ikke å klage. Da er det for sent.

LES OGSÅ:

Husk å sjekke dette på visning

- Du kan bli fanget i en knøttliten bolig