For dårlig kvalitet på varmepumpene

To Bosch-modeller topper statistikken.

DÅRLIG KVALITET: Svenske Folksam mener kvaliteten på varmepumper er for dårlig, noe produsenten IVT tilbakeviser. Foto: IVT
DÅRLIG KVALITET: Svenske Folksam mener kvaliteten på varmepumper er for dårlig, noe produsenten IVT tilbakeviser. Foto: IVT Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Det svenske forsikringsselskapet Folksam fører statistikk over innmeldte skader på varmepumper. Statistikken for perioden 1999 til 2009 viser at svært mange varmepumper går i stykker innen fem år etter at de ble kjøpt.

Les også: Sjekk om varmepumpe egner seg i din bolig

For dårlig kvalitet

Sverige har ifølge Folksam halve det europeiske varmepumpemarkedet, og i perioden 1999 til 2009 ble nærmere 62.000 varmepumper skademeldt til de svenske forsikringsselskapene.

Spesielt mange skader ble innmeldt i 2009, og for luft til vann-varmepumper økte skadeomfanget med hele 92 prosent. Folksam påpeker at den store økningen i feil ikke kan forklares med økt salg.

Svært mange av varmepumpene som gikk i stykker i 2009 var kjøpt i 2006 og 2007.

Miljøsjefen i Folksam, Jan Snaar, mener dette viser at kvaliteten på varmepumper er altfor dårlig.

- Det er en urimelig høy andel skader på såpass dyre produkter, som tyder på at produsentene gir avkall på kvaliteten, skriver Snaar på Folksams hjemmesider.

Snaar mener jakten på billige deler er en viktig årsak til den dårlige kvaliteten.

Les også: Viktig vedlikehold av varmepumpen

IVT topper skadestatistikken

Totalt 14.618 skader ble meldt inn på luft til luft-varmepumper i perioden 1999 til 2009, og skader på kompressor utgjør hovedvekten av klagene.

IVT-varmepumpen Nordic Inverter fra Bosch Termoteknikk er øverst på statistikken over luft til luft-varmepumper, med totalt 2.028 innmeldte skader, mens en annen IVT-varmepumpe topper skadestatistikken for luft til vann-varmepumpene, nærmere bestemt modellen Optima 700. Av totalt 5.756 innmeldte skader gjaldt 884 av skadene denne spesifikke modellen.

Det er to - tre år siden disse varmepumpene var til salgs i Norge. Country Manager i Bosch Termoteknikk, Gisle Aasland, kjenner ikke til at det har vært innrapportert mange feil på de to modellene.

- Statistikken fra Folksam tar ikke hensyn til hvor mange varmepumper det er solgt av hver modell. IVT selger mange varmepumper, som kan være med på å forklare tallene, sier Aasland.

Ikke enig i generell kritikk

Han syns også det er rart at den svenske statistikken ikke tar hensyn til hva slags feil det er snakk om, når de rangerer modellene.

- Feil på kompressor er dyrest, å fikse dette kan koste nærmere 6.000 kroner. På de to IVT-varmepumpene gjelder svært få av de innmeldte skadene kompressorfeil, påpeker Aasland, og legger til at de siden 2005 har gitt fem års garanti på varmepumper.

Han er generelt ikke enig i at kvaliteten på varmepumper er for dårlig, slik Folksam påstår.

- Seriøse produsenter har god kvalitet på produktene sine, og jeg opplever at denne bare blir bedre, sier han.

Patrik Forssblad, som er International Product Manager for IVT i Sverige, er også kritisk til statistikken fra Folksam.

- I perioden 1999 til 2009 har IVT solgt seks ulike modeller under varenavnet "Nordic Inverter", som i Folksams sammenstilling samles under ett. Hadde ikke dette vært gjort, ville utfallet vært et helt annet, sier Forssblad.

Han legger til at det i den aktuelle perioden er solgt hundretusentalls luft til luft-varmepumper under dette varenavnet i Sverige.

Les også: Denne varmepumpen er best i test