Energibruken i private hjem flater ut, selv om det er oppvarming vi bruker mest på. Foto: Per Ervland
Energibruken i private hjem flater ut, selv om det er oppvarming vi bruker mest på. Foto: Per ErvlandVis mer

Folk flest øker ikke energiforbruket sitt

Norske husholdninger bruker ikke mer energi nå enn i 1995, og mindre per kvadratmeter bolig. Tekst: Thomas Vermes / ABC Nyheter

Energibruken i husholdningene flater ut. Men vi bruker mer av energien til å varme opp, enn det ekspertene har trodd. Det går fram av «Energibruksrapporten 2012» som Norges vassdrags- og energidirektorat offentliggjorde denne uken.

Den samlede energibruken hjemme hos folk har nærmest flatet ut fra 1995 og ligger ifølge rapporten på rundt 45 TWh.

Betaler du for mye? Bruk strømkalkulatoren:
SJEKK HVA DU KAN SPARE PÅ Å BYTTE

En TWh, terawattime, er det samme som en milliard kilowattimer, som er målestokken du kjenner hjemme fra strømmåleren. Totalt ble det brukt 214 TWh i Norge i fjor. Dette er summen av all slags energibruk, ikke bare strøm.

Les også: En kald vinter kan sprenge målene i fornybardirektivet (ekstern lenke)

Bor mindre og bedre

NVE-rapporten bærer bud om at folk begrenser størrelsen på boligen sin. Nedgang i energibruken skyldes redusert vekst i hvor stort areal hver av oss bor på. Dessuten blir det brukt mindre energi per kvadratmeter.

Les også: Boligene som kutter strømregningen med 75 prosent

Flere lavenergiboliger er en av årsakene til at forbruket i private husholdninger har flatet ut. Men fortsatt bruker vi mest til oppvarming. Foto: Oslo Åpne Hus
Flere lavenergiboliger er en av årsakene til at forbruket i private husholdninger har flatet ut. Men fortsatt bruker vi mest til oppvarming. Foto: Oslo Åpne Hus Vis mer


Mildere klima har også redusert behovet for å varme opp boliger, forklarer Birger Bergesen, leder for Energibruksseksjonen, på NVEs hjemmeside.

Mens energibruken i husholdningene i 1990-årene var på om lag 210 kWh per kvadratmeter, er den i dag redusert til om lag 180 kWh per kvadratmeter.

Artikkelen fortsetter under annonsen

NVE forklarer dette med forbedringer av eksisterende boliger, bedre kvalitet på nye boliger som følge av skjerpede energikrav i nye bygningsforskrifter og bedre oppvarmingssystemer.

Les også: Oppvarmingsfeilen nesten alle gjør

66 prosent til oppvarming

Likevel viser det seg at andelen energi som går til å varme opp boligen, er høyere enn ekspertene har trodd til nå.

– De nye studiene tyder på at 66 prosent av energien går til oppvarming, mens Energibruksrapporten 2011 anslo at 58 prosent av husholdningenes energibruk gikk til å varme opp boligen, sier Bergesen.

Varmepumpe? Her er resultatene fra en svensk test av varmepumper

Om lag 12 prosent av husholdningenes energibruk går til å varme opp vann og om lag 22 prosent til elektriske apparater og belysning.

Her kan du lese rapporten. (ekstern lenke)

Les også: Borten Moe omorganiserer NVE etter EUs pipe (ekstern lenke)