Energibruken i private hjem flater ut, selv om det er oppvarming vi bruker mest på. Foto: Per Ervland
Energibruken i private hjem flater ut, selv om det er oppvarming vi bruker mest på. Foto: Per ErvlandVis mer

Folk flest øker ikke energiforbruket sitt

Norske husholdninger bruker ikke mer energi nå enn i 1995, og mindre per kvadratmeter bolig. Tekst: Thomas Vermes / ABC Nyheter

Energibruken i husholdningene flater ut. Men vi bruker mer av energien til å varme opp, enn det ekspertene har trodd. Det går fram av «Energibruksrapporten 2012» som Norges vassdrags- og energidirektorat offentliggjorde denne uken.

Den samlede energibruken hjemme hos folk har nærmest flatet ut fra 1995 og ligger ifølge rapporten på rundt 45 TWh.

Betaler du for mye? Bruk strømkalkulatoren:
SJEKK HVA DU KAN SPARE PÅ Å BYTTE

En TWh, terawattime, er det samme som en milliard kilowattimer, som er målestokken du kjenner hjemme fra strømmåleren. Totalt ble det brukt 214 TWh i Norge i fjor. Dette er summen av all slags energibruk, ikke bare strøm.

Les også: En kald vinter kan sprenge målene i fornybardirektivet (ekstern lenke)

Bor mindre og bedre

NVE-rapporten bærer bud om at folk begrenser størrelsen på boligen sin. Nedgang i energibruken skyldes redusert vekst i hvor stort areal hver av oss bor på. Dessuten blir det brukt mindre energi per kvadratmeter.

Les også: Boligene som kutter strømregningen med 75 prosent

Flere lavenergiboliger er en av årsakene til at forbruket i private husholdninger har flatet ut. Men fortsatt bruker vi mest til oppvarming. Foto: Oslo Åpne Hus
Flere lavenergiboliger er en av årsakene til at forbruket i private husholdninger har flatet ut. Men fortsatt bruker vi mest til oppvarming. Foto: Oslo Åpne Hus Vis mer


Mildere klima har også redusert behovet for å varme opp boliger, forklarer Birger Bergesen, leder for Energibruksseksjonen, på NVEs hjemmeside.

Mens energibruken i husholdningene i 1990-årene var på om lag 210 kWh per kvadratmeter, er den i dag redusert til om lag 180 kWh per kvadratmeter.

NVE forklarer dette med forbedringer av eksisterende boliger, bedre kvalitet på nye boliger som følge av skjerpede energikrav i nye bygningsforskrifter og bedre oppvarmingssystemer.

Les også: Oppvarmingsfeilen nesten alle gjør

66 prosent til oppvarming

Likevel viser det seg at andelen energi som går til å varme opp boligen, er høyere enn ekspertene har trodd til nå.

– De nye studiene tyder på at 66 prosent av energien går til oppvarming, mens Energibruksrapporten 2011 anslo at 58 prosent av husholdningenes energibruk gikk til å varme opp boligen, sier Bergesen.

Varmepumpe? Her er resultatene fra en svensk test av varmepumper

Om lag 12 prosent av husholdningenes energibruk går til å varme opp vann og om lag 22 prosent til elektriske apparater og belysning.

Her kan du lese rapporten. (ekstern lenke)

Les også: Borten Moe omorganiserer NVE etter EUs pipe (ekstern lenke)