Flytter stokkmauren inn, er det noe galt

– Vi ser på stokkmaurskade som en følgeskade, sier skadedyreksperten.

Stokkmauren slår seg sjelden til i friskt treverk. Flytter de inn hos deg, er det sannsynligvis tegn på at noe er alvorlig galt.  Foto: Richard Bartz, Munich Makro Freak/Wikimedia Commons
Stokkmauren slår seg sjelden til i friskt treverk. Flytter de inn hos deg, er det sannsynligvis tegn på at noe er alvorlig galt. Foto: Richard Bartz, Munich Makro Freak/Wikimedia Commons Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Maur i hus er ikke spesielt hyggelig. Men der sukkermaurene er et irriterende innslag på hyttekjøkkenet man stort sett holder i sjakk med maurkverk, er det grunn til å bli bekymret om stokkmauren flytter inn hos deg.

Ifølge Arne Nese, teknisk sjef i Rentokil Skadedyrkontroll, er det den eneste maurarten som graver ut treverket, og kan ødelegge boligens konstruksjon.

– Får disse operere fritt i år etter år, må du ikke bare fjerne skadedyrene. Du må også få utført omfattende reparasjonsarbeider, sier Nese til DinSide.

Ser du innsektene kan det imidlertid allerede være for sent. For ifølge Nese dukker stokkmaurene sjelden opp i sunne og friske boliger.

– Har du fått besøk av stokkmaur, er det nesten alltid resultat av en annen skade, forklarer Nese. Maurene etablerer seg i treverk som tidligere har vært skadet av vann eller råte. – Vi ser på en stokkmaurskade som en følgeskade.

Det er imidlertid ingen grunn til å la dem bli boende. Snarere tvert imot.

Slik sjekker du om du har et råteproblem: Gå ned i kjelleren og lukt!

Er det stokkmaur?

Det aller første du må gjøre om du tror at du har fått stokkmaur i hus er å identifisere at det faktisk er en stokkmaur. De burde i hvert fall ikke være vanskelige å få øye på, for ifølge Folkehelseinstituttet er det Norges største maurslag. Arbeiderne varierer fra fem til 14 mm lange, og dronningen kan bli opp til 18 mm lang, skulle du snuble over henne inne i reiret.

Stokkmauren har et helt svart hode, og en jevnt krummet rygg. Pirker du på den, vil den sprute maursyre, og bakkroppen vil ikke bøyes mellom beina (i motsetning til røde skogsmaur, som de gjerne forveksles med).

Maurene har stort sett reirene sine i yttervegger; eventuelt gulv eller tak. De liker varme, så sjansen er stor for at de slår seg til nær varmekabler eller elektriske apparater som avgir varme, eller i vegger som har mye sol på seg. Dette, i kombinasjon med treverk som er fukt- eller råteskadet, er drømmescenario for stokkmauren.

Er du usikker, kan du kontakte skadedyrbekjempere for befaring. Vi anbefaler at du velger et godkjent firma. En oversikt over disse finner du på Folkehelseinstituttets nettsider.

Er det skader på treverket bør du også kontakte en byggmester. For må du likevel rive og kaste treverket fordi det har råteskader, kan du ha flaks, og kaste hele maursamfunnet, inkludert dronningen i samme slengen, og da slipper du å sprøyte gift i boligen.

Det er ikke bare skadedyr som truer boligen: Her er boligens fem verste fiender

– Ett sted er nok!

Om du velger å bruke skadedyrbekjempere, utrydder de stort sett maurene ved å sprøyte gift inn i reiret, slik at dronningen dør. Ifølge Nese er det verdt å være klar over at man stort sett kun trenger å sprøyte ett sted.

– Hvert år blir det foretatt enormt mange stokkmaurbehandlinger som er helt unødvendige, som blir utført fordi en kunde har panikk, sier Nese.

Han forteller at det er viktig å finne ut av hvor selve maursamfunnet sitter, for det er ingen vits i å sprøytebehandle vegger om man ikke er sikker. Dette både med tanke på kostnader, og fordi det ikke er gunstig å sprøyte boligen full av gift.

Du bør imidlertid være klar over at det kan være flere samfunn i huset, dersom det først er angrepet. Det er derfor viktig å være observant på maurene, og følge med på hvor de søker seg.

Les mer: Her er maurene som vil inn til deg

Hyrer du inn et skadedyrfirma, bør du regne med å betale mellom 8.000 og 15.000 kroner for å bli kvitt maurene.

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer