Flytt søppeldunken unna husveggen

- Å flytte søppeldunken fra husveggen er det enkleste skadeforebyggende tiltaket du kan gjøre.

Ved porten eller ved husveggen? Forsikringsselskapenes råd er klart: Få dem bort fra huset!
Ved porten eller ved husveggen? Forsikringsselskapenes råd er klart: Få dem bort fra huset! Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Oppfordringen kommer fra fagsjef for skadeforebygging i SpareBank 1 Skadeforsikring, Fred Nilsen. Hvert år skjer det ulykker som følge av brann i søppeldunker som er plassert ved husveggen, og som sprer seg videre til huset.

For næringsbygg og bolighus med mer enn tre boenheter per hus, stilles det krav til plassering av søppeldunkene i forsikringsavtalens sikkerhetsforskrifter.

Det stilles per i dag ikke tilsvarende krav i sikkerhetsforskriftene for villa som for flerfamiliehus.

Fred Nilsen, fagsjef for skadeforebygging i SpareBank 1 Skadeforsikring Foto: SpareBank 1
Fred Nilsen, fagsjef for skadeforebygging i SpareBank 1 Skadeforsikring Foto: SpareBank 1 Vis mer


– For eneboligen er det ikke laget tilsvarende sikkerhetsforskrift enda. Her vil forholdet vurderes i forhold til grov uaktsomhet eller ikke. Vi arbeider med å få på plass tilsvarende sikkerhetsforskrifter for enebolig som vi har for næringsbygg for dette forholdet, sier Nilsen til DinSide.

Vi har testet brannvern på boks: Se hvordan det gikk

5 meter fra husveggen

– Renovasjonsetaten plasserer nye dunker i plast tett inntil husveggen, der stålkassene har stått, uten tanke for at disse er brannfarlige, sier Fred Nilsen til DinSide.

Ståldunkene byttes ut til fordel for plastdunker til kildesortering over hele landet, som fylles med brannfarlig plast og papir.

– Det er ikke verdig at kommunene driver med dette, sier Nilsen til DinSide.

Plastdunkene er brennbare, mens de galme metalldunkene ikke medførte samme risiko. Ifølge Nilsen er det mulig å bestille dunker som er mer brannbestandige, hos renovasjonsselskapene.

Så galt kan det gå, fra antenning av søppel på bildet til venstre - til situasjonen fire minutter etter ... Foto: SpareBank1
Så galt kan det gå, fra antenning av søppel på bildet til venstre - til situasjonen fire minutter etter ... Foto: SpareBank1 Vis mer


Fred Nilsen i SpareBank1 har sett mange skader som følge av brann som har startet i søppeldunker, og som har spredd seg til inntilliggende boligmasse.

500.000 bor i bolig uten fungerende røykvarsler

Norsk brannvernforening, Direktoratet for sikkerhet og beredskap og Finansnæringens hovedorganisasjon anbefaler at avfallsbeholdere plasseres minst 5 meter fra ytterveggen for alle typer bygninger, inkludert bolighus.

– Å flytte dunkene er det enkleste skadeforebyggende tiltak du kan gjøre, sier Fred Nilsen i SpareBank1.

– Få den unna veggen, slik at dunken kan brenne fra seg uten å nå bort til huset, oppfordrer Nilsen.

Vi vet ikke om boligen har overspenningsvern


Avkortning av forsikring

Ifølge Kristina Picard i Storebrand forsikring, kan man få avkortet erstatning om man er uaktsom med hva man kaster i søpla - og hvor søppelspannene står.  Foto: Storebrand
Ifølge Kristina Picard i Storebrand forsikring, kan man få avkortet erstatning om man er uaktsom med hva man kaster i søpla - og hvor søppelspannene står. Foto: Storebrand Vis mer


Som du kan se av forsikringsvilkårene nevnt ovenfor, kan erstatningen din settes ned eller falle bort dersom du opptrer uaktsomt.

Vi har sjekket vilkårene i boligforsikringene hos Storebrand, If og Tryg. Ingen av dem har noe spesifikt om plassering av søppeldunker i sine forsikringsvilkår for private huseiere (det er noe annet for boligsameier og større leilighetsbygg, som nevnt ovenfor). Men alle henviser til alminnelige aktsomhetskrav og muligheten for å ha opptrådt grovt uaktsomt.

– Nei, det står ikke noe om dette i våre vilkår. Men vi kan avkorte erstatningen om kunden har forårsaket skaden ved grov uaktsomhet. Si for eksempel at kunden har kastet kluter med selvantennelig væske eller akkurat tømt peisen og satt søppelposen helt inntil husveggen. Det blir da et spørsmål om handlingen var grov uaktsom, sier Kristina Picard, informasjonssjef i Storebrand til DinSide.

– Vi har ikke hatt mange slike tilfeller, men kan nevne ett hvor kunden uforsvarlig oppbevarte brukte filler med selvantennelig væske nær husveggen. I dette tilfellet avkortet vi erstatningen, sier Kristina Picard, informasjonssjef i Storebrand Forsikring til DinSide.

Brann den største risikoen

Ikke bare fare for brann: Roald Stigum Olsen i Tryg peker på sammenhengen mellom søppel og skadedyr. Foto: Tryg
Ikke bare fare for brann: Roald Stigum Olsen i Tryg peker på sammenhengen mellom søppel og skadedyr. Foto: Tryg Vis mer


Pressetalsmann Roald Stigum Olsen i Tryg påpeker at det er flere farer forbundet med plassering av søppelspann nær hus: fare for skadedyr som dermed lett kan komme inn i bygning, fare for lett anledning til brannstiftning og fare for antennelse av søppel, som igjen kan smitte videre til bygningen. Han peker på brann som den største risikoen.

– Det gjelder håndtering av brannfarlig aske, engangsgriller og mulig selvantenning av for eksempel tøyfiller brukt i forbindelse med oljing av gulv. Uforsvarlig oppbevaring av dette ser vi med jevne mellomrom forårsaker skader, og da vil grov uaktsomhet og mulig avkortning alltid bli vurdert. Nå skal det sies at slike ting ikke bare skal plasseres i et boss-spann uansett hvor boss-spannet står, men risikoen for store skader øker selvfølgelig hvis boss-spannet står rett ved siden av en bygning, sier Stigum Olsen til DinSide.

Tryg har ikke spesielle krav i husforsikringen, men Stigum Olsen henviser til generelle aktsomhetskrav.

– Vi har dessverre tilfeller der uforsvarlig tømming av søppel har medført store brannskader på bygning. Dette kan ofte være hus eller hytter som besøkes ved arrangementer eller enkeltbesøk der man rydder opp etter seg, samler griller eller tømmer asken fra ovnen og så videre, og hiver dette i søppelspannet før man reiser derfra, sier Stigum Olsen.

Lyst til å diskutere?

Besøk vårt debattforum!