Flere vurderer ti års garanti

Men de fleste henger på gjerdet, inkludert Justisdepartementet.

<b>UTVIDET GARANTI PÅ NYBYGG?</b> Skanska innførte ti års garanti på nye boliger i sommer. Flere entreprenører DinSide har snakket med, sier de <i>vurderer</i> saken, men ennå har ingen kommet etter. Foto: colourbox.com/Kristin Sørdal
UTVIDET GARANTI PÅ NYBYGG? Skanska innførte ti års garanti på nye boliger i sommer. Flere entreprenører DinSide har snakket med, sier de vurderer saken, men ennå har ingen kommet etter. Foto: colourbox.com/Kristin Sørdal Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Som første boligutbygger i Norge innførte Skanska Bolig i sommer ti års garanti ved kjøp av ny bolig. Direktør Randi Flesland i Forbrukerrådet roste Skanska for å gå i bresjen, og sa det var en seier for fremtidens boligkjøpere.

– Vi forventer at også andre kvalitetsbevisste boligbyggere kommer etter. Det er ingen grunn til at boliger som skal stå i 100 år, ikke skal tåle 10 års reklamasjonsfrist. Kjøp av bolig er den største investeringen de aller fleste gjør i løpet av sitt liv. Loven gir likevel like lang reklamasjonsfrist ved kjøp av en mobiltelefon som en ny bolig, sa Flesland.

Foreløpig er det imidlertid ingen som har fulgt opp Fleslands oppfordring og innført ti års garanti, men flere DinSide har snakket med sier at de er i tenkeboksen.

Blant alle entreprenørene som DinSide har snakket med, er det Selvaag Bolig ASA som er den som uttrykker at en ti års garanti ligger nærmest i anløpet.

– Vi har jobbet med dette en stund og vår utfordring er at vi som Norges største boligbygger benytter oss av mange entreprenører i våre prosjekter, bl.a Skanska. Vår utfordring er derfor å finne en måte hvor alle våre prosjekter kan bli dekket av en slik garanti uavhengig av hvem som bygger for oss. Vi jobber som sagt med dette og håper å kunne ha dette på plass i løpet av noen måneder, sier Baard Schumann, administrerende direktør i Selvaag Bolig ASA.

Kampanje for bedre bilgaranti ga resultater: Komplett liste med fem års garanti

Regjeringen avventer

Ti års garanti innebærer en dobling fra dagens lovpålagte frist.

Fagdirektør i Forbrukerrådet, Thomas Bartholdsen, er skuffet over at resten av bransjen ikke har fulgt opp Skanska Boligs 10-års garanti.

– Forbrukerrådet har ikke glemt saken, og vil fange opp kravet om 10-års reklamasjonsfrist på bred basis, sier Bartholdsen i en pressemelding.

Han forventer at politikerne nå vil følge opp:

– Når Skanska Bolig nå viser at det går an, og bransjen ikke gjør noe, bør regjeringen følge opp. Det er vanskelig å forstå at regjeringen ikke vil styrke forbrukervernet for norske boligkjøpere.

Justisdepartementet har imidlertid ingen planer om å utvide reklamasjonsfristen, de vil avvente virkningene av øvrige endringer som nylig er vedtatt.

– Justisdepartementet viser til at det nylig er vedtatt flere endringer på boligområdet som styrker forbrukervernet, blant annet er garantitiden etter bustadoppføringslova utvidet fra to til fem år og størrelsen på garantiene er økt. Disse endringene trådte i kraft 1. juli 2011. Når det gjelder spørsmålet om å utvide reklamasjonsfristen i bustadoppføringslova til ti år, vises det til behandlingen av Dok. 8: 37 S (2010-2011). I Innst. 212 S (2010-2011) sluttet komiteflertallet seg til et synspunkt fra justisministeren om at man bør avvente virkningene av de nylig vedtatte endringene i bustadoppføringslova før man eventuelt vurderer en utvidelse av reklamasjonsfristen, sier kommunikasjonsrådgiver Steffen Aagedal på vegne av Justisdepartementet, til DinSide.

Hvor lenge skal en ny bolig vare?


Er positive

Johan Bruun, administrerende direktør i NCC Bolig AS, sier at de er positive til en ordning med ti års garanti på nye boliger.

– Vi har startet en prosess for å vurdere innføring av 10-års garanti, sier Bruun til DinSide.

– Hva skal til for at dere vil innføre en 10-års garanti?

– Det må først og fremst være et reelt behov for en slik garanti og viktig for kunden, en 10-års garanti vil kun gjelde for nye feil som blir oppdaget etter at man har bodd i boligen i 5 år, sier Johan Bruun i NCC Bolig.

Pusset opp? Dette bør du sitte igjen med etter oppussing av badet

Har ikke konkludert

– Dette er et tema vi er opptatt av, men vi har foreløpig ikke kommet så langt at vi har konkludert i saken. Jeg kan derfor ikke si at ja, dette er noe vi kommer til å innføre i nær fremtid. Men vi er inne i en prosess hvor vi vurderer problemstillingen, og vi kommer snart til å konkludere, sier Line Fredriksen, kommunikasjonsdirektør i Peab Norge AS, til DinSide.

– Det er viktig for oss å foreta en grundig og riktig vurdering, slik at det kommer både kunder og utvikler til gode. Jeg kan derfor ikke gi deg noe konkret svar akkurat nå, men vi jobber med saken, sier Line Fredriksen videre.

Også Veidekke har saken oppe til vurdering.

– Vi er i utgangspunktet positive til 10 års garanti, og jobber med saken, sier Helge Dieset, kommunikasjonssjef i Veidekke ASA, til DinSide.

– Når dette blir noe av, kan jeg ikke si her og nå. Dette er en prosess vi jobber med internt. Vi må sikre at alle de som er involvert i bygging av våre boliger er med, sier Dieset videre.

Bra for deg som skal kjøpe: Nå blir det bedre informasjon i annonsene på nett

Ikke hos OBOS

OBOS avviser imidlertid 10-års garanti blankt.

– OBOS har ingen planer om å innføre 10 års garanti, sier Åge Pettersen, kommunikasjonsdirektør i OBOS, til DinSide.

I motsetning til OBOS, som avviser en 10-års garanti, stiller boligbyggelaget Usbl seg positive til dette.

– Usbl vil stille seg positiv til en 10 års reklamasjonstid for nybygg. Som byggherre og senere forvalter av de boligene vi bygger, tenker vi alltid langsiktig. I den sammenheng har vi også et eget vedlikeholdsprogram, BEVAR-Vedlikehold, som vi tilbyr alle våre forvaltede selskaper straks disse er ferdig bygget. Godt vedlikehold og riktig bruk av nye boliger er også meget relevant for at boligene skal fungere bra over tid. En ti års reklamasjonstid vil for vår del forutsette at de entreprenører vi bruker vil akseptere samme reklamasjonstid. Når Skanska går inn for dette kan det være grunn til å tro at de andre større entreprenørene i markedet vil følge etter, sier Vera M. M. Houck, prosjektdirektør i Usbl, til DinSide.

Hva synes du? Del dine meninger i debatten nedenfor.

Lyst til å diskutere?

Besøk vårt debattforum!