Flere veier til ny bolig

Det er ikke bare sommeren som er het. Boligmarkedet er hetere enn noensinne, og det er ikke bare selgere som gjør kreative krumspring.

Flere veier til ny bolig

  1. Annonsevinnerne


Dusør for hjelp i boligjakten

Det er langt mellom de aller mest kreative boligannonsene, men i dag morges kom vi over en variant vi ikke har sett før på finn.no:

En familie på fire, snart seks, har et relativt spesifikt ønske for sin neste bolig. De vil bygge den selv - og den skal være i Norstrand/Ekebergs-området i Oslo. De er altså på utkikk etter en tomt - og det er de villige til å betale for: Og det er ikke bare den som selger tomten som får betalt: 100.000 kroner gir de i dusør til den som gir dem et tips som fører til kjøp.

100.000 gode grunner til å hjelpe familie på boligjakt... Faksimile fra finn.no.
100.000 gode grunner til å hjelpe familie på boligjakt... Faksimile fra finn.no. Vis mer


- Vi har lett en stund, og er relativt spesifikke på hva vi vil ha. Det er dessverre ikke så ofte slike tomter legges ut for salg, så vi tenkte det var greit å prøve noe nytt, sier mannen bak den kreative annonsen til DinSide.

Det har heller ikke manglet på respons. Artikkelen har stått ute i et par dager, og familien på fire har allerede fått flere henvendelser på mail, og et par på telefon. Dessverre uten hell så langt. - Men kanskje du vet om noe?

Gjør du det, kan det være en av de aller mest lønnsomme telefonene du tar i år.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Se hele annonsen på finn.no

Tomtemangel i pressområder

100.000 kroner kan nok for mange virke ekstremt mye å betale for et stykke jord som en må bruke flere millioner på å bygge et hus på. Kanskje spesielt for trofaste lesere som har fulgt våre saker om gratis tomter.

Å finne boligtomter i pressområder er imidlerid ikke like enkelt, og vi skjønner familien på tomtejakt godt. Og selv om 100.000 kroner kan virke litt drøyt ved første øyekast - så er det bare en liten prosent av det det vil koste å kjøpe en slik tomt, når tomteprisene i Oslo er så høye som de er i dag.

Den eneste tomten vi fant som lå i nærliggende områder lå på Nordstrand, men på feil side i forhold til der famillien ønsket tomt. Prisen? 1,7 millioner kroner. Flytter vi denne tomten opp til Nordstrand/Ekeberg er det ikke usannsynlig at den vil gå for godt over 2 millioner. Om den finnes, da. 100.000 er faktisk bare 5 prosent av totalsummen. Og en smal pris å betale om en klarer å holde seg utenfor budrunder i sommerens brennhete boligmarked.

Ferdig bygget

Byggfakta-databasen kartlegger utbygginger av tomter i Norge, både større prosjekter, og privatboliger. Ifølge adminstrerende direktør Pål Engeseth i Reed Business Norge, som eier Byggfakta-databasen, blir det bygget cirka 13.000 private eneboliger i Norge hvert år, fordelt på hele landet.

- Veldig mange av disse blir bygget i områdene rundt pressområdene. Problemstillingen er jo at enkelte steder, for eksempel Oslo, er så godt som ferdig bygget ut. Skal du bygge noe her, må gjerne noe rives først, sier Engeseth, og legger til:

- Dette er også grunnen til at Akershus er området det bygges mest: skal du bygge uten å rive, i nærheten av Oslo, blir det Akershus.

Få tomter i Oslo

Ifølge Jardbjørg Aas Jenssen, konsulent i Statistisk sentralbyrå, er det svært få tomter som omsettes i hovedstadsområdet. 59 tomter ble omsatt i løpet av 2005, mens det første kvartal i år ble omsatt 4 tomter. Dette er imidlertid ikke et så lavt tall som det kan se ut som: Det omsettes tradisjonelt få eiendommer i årets tre første måneder.

Gjennomsnittlig pris per omsetning i fjor var 1.417.000 kroner, og 1.219.000 kroner var snittprisen på en tomt i hovedstaden, første kvartal i år. (Tall for kvadratmeterpris var dessverre ikke tilgjengelig.)

- Vi gjør oppmerksom på at vi ikke har opplysninger om opparbeidsgraden av tomtene. Statistikken omfatter alt fra "råtomter" til tomter som er ferdig opparbeidet med infrastruktur i form av vei, vann, kloakk mv, presiserer Jenssen.

Sammensetningen av tomtemassen kan variere betydelig fra år til år, og dette vil virke inn på utviklingen av gjennomsnittsprisen, for eksempel kan én omsetning omfatte en stor eiendom det skal bygges blokker eller rekkehus på.