Flere tvinges til å selge

Tvangssalg av boliger økte med 20 prosent i fjor.

 Foto: Kim Jansson
Foto: Kim JanssonVis mer

Det viser tall som DN.no har samlet sammen.

I fjor var det mange boligeiere som hadde problemer med å betjene lånene sine, noe som førte til at antall tvangssalg økte kraftig. I fjor ble det registrert hele 20 prosent flere tvangssalg enn året før, melder DN.no.

Les også: Desperate boligeiere selger deler av boligen

Verstingene

Og det er én boligtype som skiller seg betydelig ut i negativ retning, nemlig borettslagene. Ifølge DN.no hadde borettslagene en økning av antall tvangssalg på hele 26 prosent.

Og i en rekke store byer var økningen nærmest dramatisk. Bodø, for eksempel hadde 131 prosent flere tvangssalg i 2008 enn året før. Stavanger hadde 94 prosent flere tvangssalg, mens byer som Drammen, Kristiansand og Tromsø også kunne registrere en betydelig økning.

Les også: - Borettslag er trygt

Vurderer å forby

Boligtypen borettslag har fått mye tyn de siste årene, og spesielt er det borettslag med lavt innskudd og høy fellesgjeld som har måttet tåle mye pepper. Lavinnskuddsboliger i borettslag skulle få unge mennesker inn på boligmarkedet, men har resultert i at mange har satt seg i en klemme, der de til slutt blir nødt til å selge.

Regjeringen har derfor arbeidet for å innføre nye regler for denne boligtypen, slik at færre kommer i en gjeldsklemme.

- Vi har et forslag opp til vurdering, og det er å forby hele greia!, sa politisk rådgiver Lars Erik Bartnes (Sp) i Kommunal- og regionaldepartement, i høst.

- Det er ingen tvil om at mange unge har blitt lurt inn i en gjeldsfelle, sa Bartnes.

Les saken: Vurderer å forby lavinnskuddsboliger